Torta
Orechovo-kakaová torta s príchuťou kávy a rumu
Autor receptu: kucharocka123
Jednoduchý recept na orechovo-kakaovú tortu. Piekla som ju na Veľkú noc. Recept mám
po svojej mame, len som ho trochu inovovala. Nepredpokladala som, že ho zverejním, ale
možno sa predsa len niekomu hodí.
|
12 porcií |
30 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Orechové cesto: Žĺtky na orechové cesto vyšľaháme s práškovým cukrom, uvarenou vychladnutou kávou a rumovou esenciou. Preosiatu múku zmiešame s kypriacim práškom a orechami, postupne pridáme do vyšľahaných žĺtkov a po dávkach zamiešame sneh z bielkov vyšľahaných so štipkou soli.
- Kakaové cesto: Žĺtky na kakaové cesto vyšľaháme s cukrom, postupne pridáme preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a nakoniec zamiešame dotuha vyšľahaný sneh z bielkov so štipkou soli.
- Každý korpus pečieme v okrúhlej tortovej forme o priemere 28 cm asi 45 minút pri teplote 180 °C. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke.
- Kakaový krém: Krém pripravíme tak, že maslo vymiešame spolu s kondenzovaným mliekom (musia byť rovnakej teploty). Nakoniec pridáme kakao, prešľaháme a plnku odložíme do chladničky.
- Upečený vychladnutý orechový korpus prerežeme pozdĺžne na 2 diely. Korpusy striedavo ukladáme na seba a naplníme krémom. Kakaový uložíme do stredu. Vrchný korpus natrieme džemom a tortu odložíme do chladničky.
- Poleva: Polevu pripravíme zo smotany, ktorú zohrejeme (tak, aby nezovrela) a pridáme do nej na kúsky nalámanú čokoládu. Miešame, kým sa nerozpustí na hladký krém.
- Na vychladenú tortu rozotrieme čokoládovú polevu a ihneď ozdobíme jahodami, nasekanými orechami a horkou čokoládou.
- Nakoniec ozdobíme lístkami mäty a znovu odložíme do chladničky.
- Pohľad v reze. Dobrú chuť!