Torta

Orechovo-kakaová torta s príchuťou kávy a rumu

Autor receptu: kucharocka123

Jednoduchý recept na orechovo-kakaovú tortu. Piekla som ju na Veľkú noc. Recept mám po svojej mame, len som ho trochu inovovala. Nepredpokladala som, že ho zverejním, ale možno sa predsa len niekomu hodí.

12
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Orechové cesto: Žĺtky na orechové cesto vyšľaháme s práškovým cukrom, uvarenou vychladnutou kávou a rumovou esenciou. Preosiatu múku zmiešame s kypriacim práškom a orechami, postupne pridáme do vyšľahaných žĺtkov a po dávkach zamiešame sneh z bielkov vyšľahaných so štipkou soli.
  2. Kakaové cesto: Žĺtky na kakaové cesto vyšľaháme s cukrom, postupne pridáme preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a nakoniec zamiešame dotuha vyšľahaný sneh z bielkov so štipkou soli.
  3. Každý korpus pečieme v okrúhlej tortovej forme o priemere 28 cm asi 45 minút pri teplote 180 °C. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke.
  4. Kakaový krém: Krém pripravíme tak, že maslo vymiešame spolu s kondenzovaným mliekom (musia byť rovnakej teploty). Nakoniec pridáme kakao, prešľaháme a plnku odložíme do chladničky.
  5. Upečený vychladnutý orechový korpus prerežeme pozdĺžne na 2 diely. Korpusy striedavo ukladáme na seba a naplníme krémom. Kakaový uložíme do stredu. Vrchný korpus natrieme džemom a tortu odložíme do chladničky.
  6. Poleva: Polevu pripravíme zo smotany, ktorú zohrejeme (tak, aby nezovrela) a pridáme do nej na kúsky nalámanú čokoládu. Miešame, kým sa nerozpustí na hladký krém.
  7. Na vychladenú tortu rozotrieme čokoládovú polevu a ihneď ozdobíme jahodami, nasekanými orechami a horkou čokoládou.
  8. Nakoniec ozdobíme lístkami mäty a znovu odložíme do chladničky.
  9. Pohľad v reze. Dobrú chuť!