Gaštanová torta

Orechovo-gaštanová torta s mascarpone (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Táto vynikajúca torta si ma ihneď získala svojou skutočne orechovou chuťou a jemným gaštanovým krémom. Naozajstný pôžitok. * Torta je šťavnatá, nie je presladená ani ťažká a kto má rad orechy, príde si na svoje. Prvýkrát som tortu ochutnala na narodeninovej oslave a odvtedy je u nás doma jedna z najobľúbenejších.

10-12
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Žĺtky vyšľaháme spolu s cukrom do peny (množstvo cukru môžete regulovať podľa chuti). Pridáme sekané orechy (nie mleté, tak lepšie vynikne chuť orechov), strúhanku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec zamiešame vyšľahaný sneh z bielkov.
  2. Cesto vylejeme do tortovej formy (moja je priemerom 26 cm, spodok formy som vystlala papierom na pečenie, boky zľahka vymastila olejom a posypala hrubou múkou), vyrovnáme a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 35-40 min (vyskúšame špajdľou). Upečené necháme vychladnúť.
  3. Pripravíme si plnku. Rozmrazené gaštanové pyré premiešame so smotanou na šľahanie. Mascarpone trochu prešľaháme, pridáme gaštanovo-šľahačkovú zmes a spolu vyšľaháme na hustý krém. Žiadny ďalší cukor som do plnky nepridávala. Krém zatiaľ môžeme odložiť do chladničky.
  4. Vychladnutý korpus rozkrojíme na dva diely. Aby vrch torty bol rovný, ja korpus vždy prevrátim spodnou stranou navrch. Pod korpus dookola dávam prúžky z papiera na pečenie, aby som pri zdobení nezašpinila tanier a potom ich ľahko spod torty odstránim, tak tortu nemusím potom premiestňovať. Jeden diel korpusu natriem džemom, potom vrstvou krému. Ak je džem veľmi hustý, tak ho zriedim trochou horúcej vody.
  5. Prikryjem druhým dielom a opäť natriem džemom a krémom. Boky som natrela zvyšným krémom a ešte som nechala aj na zdobenie vrchu torty. Potom som boky obsypala sekanými orechmi a vrch hoblinami čokolády a ozdobila krémom. Spod torty som odstránila papier na pečenie a dala tortu ešte schladiť do chladničky.
  6. Na vrch som poukladala maliny. Veru bola super. Dobrú chuť.