Kysnutý koláč

Orechovo-čokoládový pletenec (fotorecept)

Autor receptu: theflyingbaker

30 (+ kysnutie) minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Vo veľkej mise zmiešame múky, soľ a cukor. Pridáme maslo izbovej teploty, droždie, vlažné mlieko a vypracujeme mäkké, hladké cesto. Cesto prikryjeme a necháme kysnúť pri izbovej teplote približne hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.

  2. Náplň: Horkú čokoládu dáme do malej misky a postavíme nad mierne vriacu vodu. Hneď, ako sa čokoláda rozpustí, vymiešame ju do hladka a pridáme mleté orechy.

  3. Cesto podsypané trochou múky rozvaľkáme na obdĺžnik (približne 40 x 25 cm), potrieme čokoládovo–orechovou zmesou a zrolujeme z dlhšej strany. Roládu pozdĺžne rozrežeme na polovicu, prepletieme ju tak, aby rezné strany boli navrchu, a vložíme do pripravenej obdĺžnikovej formy. V malej miske zmiešame žĺtok s mliekom a touto zmesou pletenec potrieme.
  4. Pečieme približne 35 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov dozlatista, potom vyberieme a necháme mierne vychladnúť vo forme. Potom koláč vyberieme z formy a necháme vychladnúť na mriežke.