Orechové zapekané palacinky fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 8. marca 2014

Tento dezert sa pôvodne volá Szentgyörgyi palacsinta(voľný prekl.palacinky zo sv.Jura),zapáčil sa mi v jednej maďarskej kuchárskej knihe,je to starý recept,ale ešte som sa s Zobraziť celý popisTento dezert sa pôvodne volá Szentgyörgyi palacsinta(voľný prekl.palacinky zo sv.Jura),zapáčil sa mi v jednej maďarskej kuchárskej knihe,je to starý recept,ale ešte som sa s takýmto spôsobom prípravy nestretla.Možno ani vy...

12
porcií
70 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

15 - 20 ks
15 dkg
5 dkg
5 dkg
2 dcl
1 ks
 na vymastenie pekáča
1 ČL
Krém:
7 dkg
5 ks
2 dkg
1 ČL
5 dcl
5 ks
15 dkg




Postup

  1. 1

    Upečieme si 15 väčších alebo 20 menších palaciniek.

    Orechové zapekané palacinky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    mleté orechy s cukrom,mliekom,vanilkovým cukrom,premytými hrozienkami a citr.šťavou uvaríme,necháme vychladnúť.

    Orechové zapekané palacinky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pekáčik vhodnej veľkosti(ja tu mám 30x20cm) vymastíme maslom.Každú palacinku natrieme nie moc hrubo orechovou plnkou

    Orechové zapekané palacinky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    stočíme a nakrájame na asi 3cm dlhé kúsky

    Orechové zapekané palacinky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ktoré kladieme nastojato tesne vedľa seba do vymasteného pekáčika

    Orechové zapekané palacinky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pred prípravou krému môžeme zapnúť rúru na 180°C,aby sa dobre zahriala.Krém budeme variť nad parou.V nádobe si v polovici mlieka rozmiešame 7 dkg kryšt.cukru,5 žĺtkov a vlejeme pudingový prášok rozmiešaný s druhou polovicou mlieka. Varíme asi 3 min,kým trocha zhustne.Po odstavení primiešame aj rum.

    Orechové zapekané palacinky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Touto zmesou zalejeme palacinky v pekáči.Ja som dala viac puding.prášku,mala som to veľmi husté,vy dajte len tých 20g.

    Orechové zapekané palacinky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pečieme nezakryté asi 20 minút,kým krém poriadne stuhne.Medzitým vymiešame vaječné bielka so štipkou soli do polotuha,pridáme 15 dkg kryšt.cukru a domiešame do tuha. Penu môžeme dať do ozdobného vrecka a tak nastriekať na palacinky

    Orechové zapekané palacinky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vrátime do rúry a penu vysušíme,tiež to bude trvať asi 20-25 min.

    Orechové zapekané palacinky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Krájame až celkom vychladnuté,my sme jedli aj za čerstva večer,ale ráno sa to krájalo oveľa ľahšie,že to v chladničke poriadne stuhlo. Z uvedeného množstva vyjde 12 porcií.

    Orechové zapekané palacinky (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

eviana
Tož devčico... tak toto si priam šalamúnsky vymyslela... vyzerá to úžasne už na pohľad... o bohovskej chuti sa u Teba vôbec nedá pochybovať :) Už aj ide do šuflíka "čo zajtra variť" ... rozumej v najbližšej dobe, veď ja dám vedieť... no ale toto u mňa "láska na prvý pohľad" :)))
ubka
Fíha! nádherná práca, chuť nepochybne ale 5 hviezdičiek za tú pracnosť ide :-))
katka78
Zaujímavé, nepoznám. V poslednej dobe som nejaká palacinková, toto by mi iste chutilo :-)
afataga
to musi byt vyyyborne, orechy nikdy nic nepokazia, moja babka robievala cosi podobne, ale s tvarohovou plnkou a isli tam aj orechy a nedavala ten puding iba sneh a tusim to pred tym zaliala smotanou, ale to uz sa presne napamatam
rela
Riadna babračka, ale ten výsledok ... Práve som po obede, kým by som prišla do Štúrova tak by som aj vyhladla, takže by som jednu porciu neodmietla :-)
kukulienka71
@eviana ,šalamúnske bolo jedine ak to,že som to vyhľadala v kuchárskej knihe:-)ďakujem ti,že mi tak dôveruješ a teší ma,že sa ti tie palacinky až tak páčia!:-))@ubka ,vďaka ti,je to pracnejšie,ale zasa niečo nové,aspoň u mňa:-)@katka78 ,aj my sme palacinkoví,skoro každý týždeň musia byť,variácia nezaškodí,ďakujem:-)@afataga ,potešila si ma správou o tvojej babke,aspoň mám potvrdené,žeto je dávny recept,tradície nenecháme zapadnúť prachom.Verzia so smotanou sa mi pozdáva k tvarohu.Ďakujem pekne aj tebe za komentík:-)
kukulienka71
@rela ,veru,človek sa s tým babre 2 hodiny a predsa to skončí rovnako v žalúdku,ako aj jednoduchšie jedlá...lenže tvorivá práca nám dáva uspokojenie,tak to niekedy za tú plus námahu stojí,ďakujem ti!Prídi kľudne,ešte nám zostalo aj pre prípadnú návštevu:-)
luss44
tak toto sú parádne palacinky, nepoznám, takže musím vyskúšať. S tým snehom to vyzerá krásne. 5***** a uložené v kolónke sladké dobroty.
elysa
parádne, nechala by som sa aj pozvať, moji moc orechy nechcú, zato ja ich milujem aj s mäsom:(
mariamka
mam tu nieco podobne bez kremu /tzv. "palacinkovy koch" tiez recept z prastarej kucharky/, ale toto tvoje dielko vyzera excelentne, naozaj krasny vysledok a o chuti nepochybujem, ocenujem tu pracnost, preciznost, mas to priam ako tortu, :)
kukulienka71
@luss44 ,si veľmi milá,oprobuj a potom napíš:-)@elysa ,čítala som,že orechy sú dobrá potrava pre mozog,tak neviem,či ich je ten,kto chce byť múdry,a neje ten,kto už ten múdry je?:-))@mariamka ,pozerala som teraz tvoj nákyp,je to veľmi podobné,ale moje je pracnejšie=rafinovanejšie:-P...kniha T.Vansovej je poklad!!Ďakujem vám všetkým za uznanie:-)
havino
@kukulienka !!! tak teda toto je dobrota pre mňa, orechové palacinky som nerobila, nejedla, viem si chuť, ale predstaviť, no ak nie zajtra, už koláč chladne, ale v najbližšej dobe určite upečiem, ohromný recept, také chute na ne mám, že hrúza a ten sneh máš jedlý už z fotky, ako krásne si ho nastriekala.Mne už išli na chuť pri fotke č.3, ja by si aj také samé orechové momentálne dala asi.
anina6
no tak toto musí byť neskutočne dobré, parádny recept.
sovka62
KUKULIENKA, ĎAKUJEM. Neuveríš, august 1974, hotel Heligon v Keszthely na Balatone, po ceste z Juhošky sme sa tam zastavili na obed. Toto som si vybrala ako dezert po obede, nikdy predtým ani potom som lepšie palacinky nejedla a doteraz som márne pátrala po recepte!!!
Tak ho konečne mám, už sa tešííííímmmm.....
kukulienka71
@dara2112 ,@anina6 ,som rada,že sa vám tento dezert páči:-),ďakujem!! @sovka62 ,normálne mi zimomriavky nabehli na koži,ako som ťa čítala!!nevieš,akú radosť si mi urobila!Ja len dúfam,že tento recept ťa nesklame a pocítiš znova tie chute spred 40 rokov:-)
frezia68
Veľmi chválim,hoci nebudem robiť,lebo nie je to pre 1-2 osoby,ale tú chuť si viem predstaviť a vyzerá krásne :-) Keď robím palacinky pre návštevu,každú potriem zľahka džemom,posypem mletými orechami,hrozienkami namočenými v rume,stočím,ozdobím šľahačkou a strúhanou 70% čokoládou a ten recept mi to trochu pripomína-fajnotka :-)
kukulienka71
@frezia68 ,tvoje návštevy jedia veľkú maškrtu,mne sa tiež páčia skôr takéto dezerty,ako príliš maslové a krémové(aj ked sú neodolateľné!)Aj tebe,aj @bambulke51 patrí moja vďaka.
alex37
...nádhera, fakt vydarený recept na palacinky. Určite ich spravim a vdaka tebe prekvapim originalitou, KK***** :-) diky za vyborny recept :-)
alex37
@kukulienka , sraasne si mila ze si si vsimla moju nepritomnost, este nesadim, mam len maly bylinkovy zahoncek takze mam este cas :-), ale bola som obvinena z hlbokej ZAVISLOSTI NA VARECHE /vraj sa nevenujem chlapovi/ tak som chvilu pc odlozila mimo dosah, aby ma to neiritovalo :-) ale krasne nove veci sa tu za ten cas udiali :-)
kukulienka71
:-)),@alex37 ,to je úsmevné!ale vidím,že ti dal "vychádzku":-))ja ked pozriem na tvoju profil.fotku,musím sa furt zasmiať,tie oči a zuby!!!:-DD.Ano udialo sa tu dosť nového aj pekného:-P
tinca
pekná obmena klasika a isto chutná,sú tam samé dobroty:)
jerica
napíšem ja, skús či to budeš mať, potom napíš odpoveď, som v robote do sedemnástej.
alex37
kukulienka moja milá, čo som sľúbila, to som splnila, dnes po príchode z práce prišli na rad tvoje "lapacinky" vďaka tvojmu rcpt mám odobrený pobyt na varecha ;-) vraj tykýto dobrý "zákusok" som už dávno nerobila - ohodnotil môj chlap, /a to som sa dva dni babrala s tortou/ xi, xi. Všetko som dodržala len múku som vymenila za špaldovú, a cukor za trstinový. Aj tak je to výýýýýborné. ODPORÚČAM VŠETKÝM. :-)


stacy77777
no a kdeže som ja bola, keď som takúto dobrotu nevidela,nádhera,si hviezda
kukulienka71
@stacy77777 ,neprivoď ma do rozpakov:-)hádam si to myslela na ten múčnik?;-)ďakujem ti pekne...@alex37 ,joj,pekne sa ti podarili a ked ti chlap chválil,som prenáramne rada:-)))Veľké ďakujem za odozvu aj pekné foto! Načim pohľadať zas nejaký dobrý recept,aby si to ten tvoj mužíček po čase nerozmyslel s týmpovolením :-))
stacy77777
milá @kukulienka- nakoľko @alex uviedla túto tvoju dobrptu na fb,s odkazom na tvoj recept, kukla som,myslela vážne a bola to akcia štart-cieľ...:-),už sú palacinky hotové,ono to nemalo chybu už každé samostatne a nie ešte dokopy,len som nemala hrozienka,tak som improvizovala a nakrájala na drobno pár sušených sliviek a krém je čokoládový, lebo som akosi pozabudla,že boli v týždni dukátové buchty a nemám vanilkový puding. Nič to nemení na veci,je to super,už sa teším na reakciu môjho syna,ten môže puding a palacinky 3x denne. Ďakujem ti moja, za skvelý recept, mám radosť...:-)))

harknessy
@kukulienka71 - minule sme tu rozoberali Palacinkovu tortu (  varecha.pravda.sk/recepty/palacinkova-torta/50126-recept....
) ku ktorej som mal vyhrady. Toto vyzera podla mojho nazoru stokrat lepsie: rustikalny vzhlad, nevyzera to umelo atd. Za tento dezert by som v restike narozdiel od spominanej palacinkovej torty bez vahania tych 8 eur dal a verim, ze by to stalo za kazdy jeden cent z nich. Jedine co by som zmenil ja je, ze puding by som nerobil z prasku, ale uvaril by som ho zo surovin, ale to fakt nie je vycitka k receptu - to len ja milujem zlozitost.
kukulienka71
@stacy77777 ,ty si rýchlik!!ale ani sa ti nečudujem,som z toho istého cesta,ak ma niečo zaujme,už to aj robím;-)urobila si mi obrovskú radosť,a dúfam aj synovi:-)som zvedavá!variácie sa nevylučujú,konkrétne môj recept je starý maďarský,tak som si tam nedovolila nič meniť,aby som priniesla originál:-)ale každý nech robí ako uzná za vhodné:-) @harknessy ,ty si ma tiež milo prekvapil,až kukám,jak puk,že až tak vysoko hodnotíš moju prvotinu takéhoto typu...veľmi si to vážim! tá torta z River parku je podľa mňa fakt cukrárske dielo,aspoň navonok:-)ale osobne upredňostňujem tiež tradičné múčniky a nie umeliny:-)Obom ešte raz VĎaka a pekný deň!
ebaka
Výborny recept podľa surovín,môj chlap miluje okrem mňa :) aj palacinky zaliate čokoládovým pudingom a toto bude vyšší level.*****
evanaaa
@kukulienka71 , krásne si tu zakukala a aj aj som sa "zakukala" do tvojho palacinkovýtvoru! Narobila si mi chute, žiaľ, asi to neurobím, lebo môj muž sa sladkého bojí. Ale raz som robila, podobne ako ty, ale palac. som prekrojila len na polovičky, a boli tvarohové, v okrúhlej zapekacej mise, a len zaliate sladkou smotanou s vajíčkami, ale bolo to tiež dobré. Ale ja si ťa uložím a niekedy kuknem a možno aj spravím, snáď trošku pozmením, a upravím na dia.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia