Orechové tyčinky

bozulka - fotkabozulka, 11. marca 2010

Tieto tyčinky miluje môj manžel a keď ho chcem potešiť tak mu ich upečiem. Ide Veľká noc možno sa budú hodiť aj vám.

Suroviny

250 g
250 g
1  ks
na polevu:
150 g
1ks




Postup

  1. 1

    Orechy,cukor a bielok zpracujeme na cesto,keby sa drobilo môžeme pridať trošku bielka.Cesto rozvalkáme na pocukrovanej doske asi na 4-5 mm,pokrájame na tyčinky asi 2x7 cm.Vymiešanou polevou do husta /aby bola hustá ,biela/ potierame každú tyčinku ,nie až po okraje .Dáme na málo pomastený plech alebo na papier a pečieme aby bola poleva mierne hnedastá./ 160°-10 min./ treba kontrolovať.

Diskusia k receptu

jozefj
To by sa možno dalo robiť cez strojček (mlynček). Vyskúšam .Ďakujem.
jolka
Ja som tvor lenivý ( no dobre --- pohodlný! :)) , a tak si veci zjednodušujem: orechový plát potriem vcelku, a POTOM krájam na tyčinky. Funguje to aj týmto spôsobom, je však potrebné, aby poleva bola naozaj hustá...
bozulka
Samozrejme,že to ide natrieť aj celý plát,ale mňa rozčulovalo keď sa mi lepili tyčinky na plech.Každý si určite najde svoj štýl a to je správne.

pre jozefj -neviem,môžeš vyskúšať,ale ja by som to do strojčeka nedávala.Daj vedieť ako to dopadlo.
jozefj
bozulka niekde som čítal že sa tyčinky môžu v rúre sušiť.Aký je Váš názor .Ďakujem.
bozulka
jozefj -ja ich teda nesuším,ale pečiem pri nižšej teplote,treba dávať pozor aby poleva bola skoro biela,nie do hneda,hoci aj to sa mi už stalo,ale zjedli sa,

pozerali ste môj recept Ovocné gule,ten doporučujem.Tam sa dá urobiť všetko od oka a nemusí sa ani vážiť a nič sa nepokazí,také recepty mám rada.
frezia68
Veľmi ich máme radi,aj keď veľmi sladké.Robíme na vianoce a tiež natieram celý povrch a tak krájam a občas mi ujde nadávka pri krájaní...:-)
bozulka
Ja som dosť emotívny človek/ vidíš ako som sa pekne pomenovala miesto toho,že som strašný nervák/ a robím to takto a nič sa mi nelepí ani na dosku ani na plech.možno niekomu nebude vyhovovať,že tyčinka nieje celá pokrytá polevou,mne sa to však ceľkom páči.
frezia68
Správne,každý robí podľa seba,ale som rada,že sa môžeme vykecávať a nech si z toho vyberie kto chce a čo chce,nie?
bozulka
Moja reč...Ja sa tiež rada vykecávam,občas sa aj pozabudnem než mi príde,že mám s,myslím,že ich mámdosťkončiť.Ale som veľmi rada.Zo zdravotných dôvodov veľmi medzi ľudí nemôžem a za tých 15 rokov dôchodku už mi aj ľudia chýbajú.Tiež sa rada podelím so svojími skúsenosťami a môj jazýček je dosť náročný.Tak že tak...
sovka62
Bozulka, to sú najmilšie koláčiky mojej skvelej sestry Boženky. Kedysi sa robievali hlavne na svadby, považovali sa na drahé, keďže sú len z vajca, cukru a orechov. Vo výslužke ich bývalo len pár a naša Boženka ich vždy hľadala. Občas jej ich upečiem, teraz som ich nepiekla už hodne dávno. Dobre, že si mi ich pripomenula. V apríli prídu gratulovať môjmu manželovi k narodeninám a meninám, tak ju prekvapím.
bozulka
Sovka,nielen Tvojej sestry /mojej menovkyne/ ale aj moje,tiež si ich pamätám z dávných čias,ale hlavne môjho manžela prektorého ich robievam aspoň 2x ročne.Teraz ich budem robiť tiež v apríli 17.máme "zlatú svadbu" tak ho musím potešiť,že to so mnou toľko vydržal !!!
tinca
Tak toto je veľmi starý recept, ja ho mám od maminy,chcela som ho pridať,ale už nemusím. Presne mi všetko sedí,málo kto má tento recept. Tiež sme ho robili na vianoce. Bozulka, ja to robím tak, že natriem celý plát polevou a krájam radielkom na perky a vždy po jednom náreze namočím do studenej vody /ak sa olepí utriem občas do servítky/. Isto sa ti to podarí a budeš ich mať pekné, rovnomerne pokryté. Skús to.
bozulka
tinca vďaka za radu,môžem vyskúšať tak ako robím ja a na kúsku vyskúšam pôvodné natieranie,ktoré som robievala pred mnohými rokmi.Uvidím,potom dám vedieť ako sa darilo.
huck
bozulka, dakujem velmi pekne za tento recept. Aj mna viažu s nim spomienky na detstvo, Vianoce ... aj ja som bola maškrtna a vyhladavala medzi kolačikmi orechove tyčinky kym nezmizli do posledneho :) No a ako to už byva , recept sa mi stratil ... Takže teraz ide rovno do mojej KK
bozulka
To ma teší.Dlho som zvažovala či dám recept na varechu lebo je veľmi starý a teda známy,ale aj zabudnutý.Vidím,že som urobila dobre.
bozulka
@sladkacokolada , vydržia dlho,ale u nás nemali dlhé trvanie lebo boli veľmi oblúbené,hlavne u manžela.Keď ich nepojete tak mesiac žiadny problém.
bozulka
Som rada že sa podarili a že chutia.
Aj ja želám spokojné a pohodové Vianoce a veľa zdravia v Novom roku celej rodine.
julanda
Aj u mňa sa spájajú s detstvom, je to ozaj starý recept, ale zabudnutý. Na Vianoce určite upečiem.
evaann
Tento recept som hladala,dakujem @bozulka !!!Stary osvedceny recept,tie su najlepsie :) dobre,ze ste ho zverejnila.
bozulka
Teší ma,že vás môj recept oslovil...možno ešte niekedy urobím aj ja,ale zatiaľ nedokážem.Už to budú druhé Vianoce čo manžel odišiel a ja zatiaľ nie som schopná nič urobiť čo mal veľmi rád.
Želám vám @julanda , aj @evaann , šťastné a pokojné sviatky v kruhu rodiny...:-)
evaann
@bozulka ,to je smutne,ale nech vas potesi,ze dalsi budu stastni z vasho receptu a budu ich piect akoby na pamiatku vasho manzela este dalsie generacie,lebo taketo recepty sa dedia :) Prajem vam pokojne vianoce...
evita1b
Minulé Vianoce som ich robila podľa tohto receptu. Vykrajovala som ich formičkami, takže som mala hviezdičky,zvončeky... Boli výborné a efektné.
evita1b
Zabudla som napísať,že keď sa mi formička (vykrajovátko) zalepilo, použila som iné.Tie rôzne tvary boli zaujímavé.
bozulka
@evita1b ,dobrý nápad,páči sa mi !!! Keď sa ti zalepí vykrajovátko tak ho namoč do práškového cukru,malo by to pomôcť.
Som rada,že sa ti recept páči.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia