Orechové štangličky fotorecept

tinca - fotkatinca, 12. decembra 2010
Orechové štangličky (fotorecept)
Foto: tinca

Tento recept mám zdedený po maminke, má snáď viac ako 60 rokov. Orechové štangličky museli byť každé vianoce z dvoch dávok a veru niekedy Zobraziť celý popisTento recept mám zdedený po maminke, má snáď viac ako 60 rokov. Orechové štangličky museli byť každé vianoce z dvoch dávok a veru niekedy sa piekli aj druhýkrát k silvestru, tak išli na odbyt.

50 ks
porcií
30 minút
príprava
8-10 minút
na 140 °C

Suroviny

25 dkg, mleté
25 dkg
2 ks
 na posyp dosky
Poleva:
15 dkg
1 ks
1 PL
1 KL




Postup

  1. 1

    Pripravíme sa všetky ingrediencie.

    Orechové štangličky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Orechy zomelieme a práškový cukor preosejeme a tieto dve suroviny dobre zmiešame. Pridáme do jamky bielky a kôru z 1/2 citróna. Vypracujeme cesto, ak by sa lepilo tak dosku posýpame práškovým cukrom, nikdy nie múkou, lebo cesto je len z orechov a cukru. Dáme ho na 1/2 hodinu odpočinúť do chladu.

    Orechové štangličky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým cesto oddychuje si vymiešame cukrovú polevu, ktorá musí byť úplne hladká.

    Orechové štangličky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto si rozdelíme na tri časti, z každej vytvarujeme obdlžníkové bochníky. Bochník rozvaľkáme na pocukrovanej doske na hrúbku 0.5 cm a šírku cca 10-12 cm /ako dlhé chceme štangličky/.Ak je trošku krivé nevadí zarovnáme si ho radielkom, aby tyčinky boli úhľadné. Na cesto nanesieme 1/3 cukrovej polevy tak, aby siahala pekne až po okraje. Potom radielkom na pirohy krájame štangličky o š. cca 2 cm. Radielko si po pár krájaniach umývame, aby sa nám lepšie krájalo. Pri vaľkaní aj valček pováľať v práškovom cukre, aby sa cesto naň nelepilo. Širším nožíkom podvážime štangličky a opatrne preložíme na plech /vzdial. od seba cca 2 cm/.

    Orechové štangličky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme skôr sušíme pri 140 st.C /podľa typu rúry/ zhruba 8-10 minút. Každá si svoju rúru pozná, ale treba ich sledovať, lebo ľahko zhoria,majú zostať pekné biele. Ja ich pečiem na papieri. Potom ich necháme úplne vychladnúť, lebo by sa nám deformovali. No a to je výsledok.

    Orechové štangličky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po vychladnutí uložíme do plechovej dózy, ktorú vystelieme alobalom a prechovávame v chladnej špajzi. Stačí ich upiecť 8-10 dní vopred, čiže je najvyšší čas. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

cistinka
Čakala som, kedy sem niekto tento recept pridá - a dočkala som sa! Tinca ďakujem, ja som ho stratila :-)
tinca
teraz mi volala kamoška z Blavy, robí ich prvýkrát,dala som jej recept a muž jej už polku zjedol. Tak zajtra ide piecť znovu.
1x temzy
evusik
@tinca tak toto bol recept aj našej mamy, každé Vianoce ich piekla.... ja som ich tiež pekávala, ale už som ich dávno nerobila... sú výborné
danculka
Na tyčinky s lesklou cukrovou ,zapečenou polevou sa pamätám aj ja,nemajú chybu...
alexdidi
Výborné štangličky...určite budú aj u nás už tieto Vianoce..
3sandra3
tiež mám rada tieto koláčiky, a tiež nemám recept, tak si ho ukladám
andys
Toto aj ja upečiem, ďakujem za recept a inšpiráciu.
janger
@tinca , tieto stanglicky robievala vzdy moja babicka, aj ja ich robim skoro kazde Vianoce. Okrem rumovej aromy tak isto, su vyborne!
1x pintae
vierik
Aj ja ďakujem,dlho som ich hľadala a dočkala som sa,ukladám.
bazulienka
neviem,ale ja budem piecť asi až do Veľkej noci,toľko dobrých receptov tu je.
tinca
@janger tá rumová aróma nemusí byť, dobré sú aj len s citr.šťavou, ale tá aróma to prilepší.
tinca
@ čistinka som rada,že som ti ulahodila, tak napeč a daj vedieť ako vyšli. Ja som tie okrajky už schrúmala.
palokuchki
@tinca , tieto stanglicky vzdy robievala maja mamicka na vianoce specialne pre otecka. On jediny ich v rodine mal rad. Teraz ich aj ja velmi lubim, len som stratila recept. Som velmi rada, ze si ho sem pridala.
hubarka35
tak tieto štangličky su moc dobre,moja babička ich robievala aj mamka,aj ja ich robievam stará dobra klasika,čo nikdy na vianoce nechyba...
helca103
vidím že to bol recept naších rodičov a prarodičov...robievala ich moja babka a velmi sa teším @tinca že si ich sem dala. Bola som mladá ked babka umrela a tak som nemyslela na zápis jej receptov.
cistinka
@tinca ja nepečiem...pracujem celé sviatky až do Nového roku...ale recept mám vytlačený a dám ho našej cukrárke :-) Ja len slintám nad toľkými dobrotami, čo sa sem valia v tomto adventnom čase...a je mi ľúto, že nepečiem aj ja.
babav
Mas ich krasne rovnake.Moje sa vzdy nejako vykrutia ,tak skusim upiect podla tvojho receptu.V mojom recepte je iba 1 bielok.
babi
práve dnes som ich piekla. @tinca vidím že máme rovnaký recept. Sú fakt skvelé
ketty3811
tak som ich upiekla,ale niesu také pekné ako tvoje :-(.Ale chutia skvelo a to je hlavné:-)
radovana
Aj v našej rodine sa pečú orechové štangličky každý rok na Vianoce, najlepšie ich vedela piecť moja babička Kristínka, je to už vyše 50 rokov, ale pamätám si- ako by to bolo dnes -jej postup pri ich pečení - nikdy sa jej cesto neroztieklo, orechové cesto bolo krehké a biela glazúra hustá a jemná, bez rumovej príchute, štangličky vždy pečiem posledné, skôr sa v rúre sušia, vrch mám svetlejší, keď sa nadvihnú, treba vypnúť rúru, potom sú vyššie a mäkšie, nie sú spečené.
marta5
Tie starsie recepty pripominaju chvile,ked sme boli vsetci spolu.Bolo to krasne,spomienky hreju.Prajem vsetkym krasne vianocne sviatky.M
marta5
Stanglicky som este nepiekla no dnes ich iste vyskusam.Mam upeceny Biskupsky chlebik,lebo ten stale na Vianoce nam piekla moja mama.
rybarik2
Aj u nás musia byť orechové štangličky. Ja mám recept kde sa pridáva 1 lyžica marhuľového lekváru a do polevy nedávam rum. Pečiem ich z dvoch dávok a posledné, lebo by do sviatkov asi nevydržali. Prajem všetkým dobré zdravie a príjemné vianočné sviatky.
martahu60
Aj my sme doma mavali na Vianoce štangličky ,ja sopm ich už tiež napiekla a polovica je už zjedená budem ich ešte raz piecť.
sovka62
Tinca, veľmi pekne ti ďakujem za recept. Svoj som niekde odpásla, cesto som si pamätala, ale netušila som koľko bielkov a cukru do tej polevy. Toto sú moje najobľúbenejšie koláčiky. Kedysi bývali v každej svadobnej výslužke (tuším by bez nich ani svadba nebola) a vždy som sa sťažovala, že sú tam len dva-tri kúsky, to mi bolo málo. Postupne sa zo svadieb aj z výslužiek vytratili, ale ani sa nečudujem, orechy sú čoraz drahšie. Ale teraz si ich podľa tvojho receptu napečiem a poteším aj sestru, tiež ich má veľmi rada.
garanco
Tiež si tieto fantastické zákusky pamätám z detstva, my sme ich volali "štangerliky", mám ich veľmi rada, ešte som ich nepiekla, ale máme ich každé Vianoce, lebo, v rámci výmeny dobrôt pred sviatkami, nám ich dáva naša nevestička.
tinca
ďakujem všetkým, ktorých som týmto receptom potešila
evanaaa
Tak, na tieto štangličky som myslela často snostalgiou, a ako píše Helca - chcela som aj ja napísať, že je to recept starších generácií, ktorý nesmel na Vianoce chýbať a zanikol ( u mňa ) smrťou mojej maminy, takže som aj ja Tince vďačná za recept, lebo mi bolo ľúto, že ho neviem.
olinka12
No dnes je tu iba radosť toľko receptov mám doma, že sa asi ani nedá spočítať ale každý, ktorý tu nájdem veľmi poteší. Ako aj tento pekávala som ho vlastne vždy som skúšala ale skoro vždy sa mi roztiekli tak ma to odradilo ale zajtra tento určite vyskúšam buď alebo. Ukladám do KK
jarunka
Tiez si pamatam na tento recept z detstva. Dakujem.
michsamant
Tak tieto stanglicky kazde Vianoce pekavala moja babicka. @tinca mas ich velmi pekne, ale tie mojej babicky boli fakt ukazkove, nadherne, makkucke, chutne, paru im nebolo :) jednoduchoo boli od babicky.
jerica
@tinca tak ako píše @cistinka hľadala som tento recept a konečne si to vystihla v správny čas , dnes robím tyčinky podľa tvojho receptu , pekne si to nafotila :-)) KK
sobon
Tinka, ja som ich robila a oni su nejake tvrde. To mi zmakne alebo sa mi to nepodarilo....Som z toho nestastna...Prosím dajte mi vediet...:(
tinca
@sobon neboj sa oni sú tvrdšie, za to sa pečú skôr, aby zmäkli. Ulož ich do plechovej dózy ako je na obrázku a do vianoc budú super. Ale ja keď som ich robila som pojedala večer tie okrajky a neboli mi tvrdé.
sobon
Hmm, tak som to asi spravila na prt...ale dakujem za odpoved...ja som to asi piekla moc prudko...aj mamina mi vravela ze som to asi pokazila...no co uz, ale ty ich mas ake uhladne, no a ja som ich mala take divoke, vselico mi ten tvar pripomina:) len nie take krasne stanglicky ako mas na obrazku :(
tinca
@sobon je to trochu babračka, ale keď ich urobíš viackrát tak budú aj tvoje pekné, nech ťa to neodrádza, aj ja som mala prvé všelijaké. Treba ich len sušiť ,ak sú bledunko ružové vybrať von. To je tak dobré cesto, že sa pojedia. Aby si ich mala rovnaké snaž sa tie časti vyvaľkať do obdlžnika a kde ti pretrča,tak radielkom obkroj úhľadný obdlžnik a potom krájaj tyčinky.
hubarka35
robila som tieto štangličky su vyborne,no zmenila som tu polevu a miesto bielka som použila žltky ktoré ostali-vymiešala som ich s práškovým cukrom a natrela na rovalkane cesto-takže su to štangličky zo žltkovou polevou.
hubarka35
robila som tieto štangličky su vyborne,no zmenila som tu polevu a miesto bielka som použila žltky ktoré ostali-vymiešala som ich s práškovým cukrom a natrela na rovalkane cesto-takže su to štangličky zo žltkovou polevou.
martinap
keď skúsite do tohto receptu pridať 3 roztlčené klinčeky a štipku škorice,budú tiež výborné :)
tinca
@martinap nič nebráni, ale tieto ingrediencie mám v iných koláčikoch a ja sa držím originál rcp po mamine, ktorý mi vždy chutil tak, ako som ho pridala.
babidka
Jeeeeeeeeeeej , uplne som na nich zabudla ! Pekavali sme ich doma a veruze sa nie vzdy vydarili ...Tvoje su krasne a hned idu do KK, hoci recept kdesi mam v "zositku" co ma snad 50 rokov :-)Ale v KK sa "premrvam " velmi casto tak si na nich skor spomeniem : dakujem , urobila si mi radost :-)
trencanka
Tinca, dobre ze si mi tento recept pripomenula. Uz som ho davnejsie robila, mala som cesto moc lepkave, tak som tam pridala psenicne klicky, cukor ma nenapadlo pridat.
Ta poleva z bielkov, to sa len varechou vymiesa, alebo sa musi robit slahacom sneh s cukrom. Uz som zabudla. Dakujem.
tinca
@trencanka POZOR aj pre ostatných, poleva sa zásadne musí vymiešať ručne,lebo šľahačom by sa urobili vzduchové bubliny a poleva by pri pečení praskala. Cesto nechajte dobre stuhnúť v chladničke, lepšie sa s ním pracuje,posýpať len práškovým cukrom pri vaľkaní myslím a aj dosku.
mariaklara
Krásne sa ti vydarili, tieto štangličky robievala moja maminka, milovala som ich. Ďakujem za recept.
baculata
Presne takto ich robila moja mama, mali sme ich každé Vianoce spolu so zltkovými rezami,dlabkami,van.rozkami, ale ked sa roztiekli tie sa zjedli hned a robila mama druhé stangličky,miloval ich brat, preto u nás názov Miloškove štangličky a nám zostali nanho len spomienky.
kata50
@Tinca , vďaka za recept, aj ja som ho dlho hľadala a konečne už je uložený v KK
zdenka1009
Orechové štangličky bolo pečivo " IN" v 60tich rokoch. Ako dievča som sa rada motala v kuchyni a tiež nesmeli chýbať každé vianoce a sviatky.Ale písanka /kuch.knižka/ sa stratila a tam boli zapísané tieto tyčinky a ešte iné dobré recepty. No čo už. A predsa sa našla dobrá duša čo ich mala v archíve. Ďakujem.
bozulka
@tinca , to je ten pravý recept na "orechové štangličky" .Ja som mala tento recept od mojej svokry z roku 1959,teda už pradávno.Museli byť každé Vianoce lebo ich miloval manžel,u neho č.1.Máš ich veľmi pekné.Nie vždy sa mi také vydarili.Vtedy manžel hovorieval - zabudla si ich na slniečku?
ursula4
@tinca ,prosím ťa nie je v tomto recepte chyba?Akurát ich robím ,dala som 2 bielka a to cesto nie a nie dať dohromady-je to hrozne riedke.Musela som pridať ešte jednu dávku orechov a cukru.Nie sú náhodou tie 2 bielky na dvojitú dávku?
domacapani
@tinca Ja som sa hambila pridat prispevok, lebo kolaciky sa mi absolutne nepodarili. Robila som v pondelok. Tiez som musela pridavat na striedacku orechy/cukor, orechy/cukor, kym som neminula asi 750g z kazdeho. Viete kolko cesta som mala?-:) A tiez mi nesedela teplota v rure. Prvu davku som piekla asi pol hodinu, potom som zvysila teplotu, a este raz som zvysila teplotu. Tiez mam pocit, ze bielok bolo vela. Ale, robila som prvy krat, takze neviem. Su ake su, (tvarovo), chut vsak maju dobru. Manzel povedal, ze ich obreze do tvarov, aby sme mali na vianocny stol. -:)
domacapani
Ak este mozem poradit, tak do polevy treba dat iba zopar kvapiek citrona. Inak sa rozlieva.
ursula4
@domacapani máš pravdu,tých tekutín do polevy stačí po 1 čaj.lyžičke.Neviem prečo si sa hanbila napísať ,však tie komentáre sú tu na to,aby tie varecháčky čo recept vyskúšali napísali svoj názor a nie len:páči sa mi to, vyskúšam a pod.
tinca
ODKAZ pre všetkých ktorí pochybujú. SUROVINY sú uvedené správne, idú tam 2 bielky veď je tam 1/2 kg sypkých surovín a vidíte na obr.,že cesto mám pekné. Treba ho dobre schladiť!! Citrónovú šťavu pridávam tiež ako je v rcp na pol dávky KL, na celú 1 PL a nemám ju riedku, musí sa kvalitne vymiešať, treba k tomu trpezlivosť.
ursula4
@tinca ,ja to cesto mám stále v chladničke už je tam 1,5 hod a stále je to mäkké.Nechám ho tam do rána a uvidím čo z toho bude.
domacapani
@tinca. Tu vobec nejde o pochybovani. Tu ide o rady. Mne sa cesto chladilo 24 hodin mozno dlhsie, a musela som stale pridavat suroviny. Az po nejakom case to vyzeralo ako cesto. Mozno bol rozdiel len vo velkosti vajicok/bielok. A pri poleve tak isto. Musela som pridavat cukru az kym to malo tu spravnu konzistenciu. Ja nehanim. Ja hovoirm moju vlastnu skusenost. Mozno to bolo v hrube pomletych orechov? Neviem. Len hovorim, ze ako to islo mne. Niektore varechacky tu stale len hovoria: "vyborny recept", "fantasticke" atd, ale bez vyskusania. Mne sa tvoje recepty velmi pacia, z niektorych som si aj vybrala, ale tento sa mi nepodaril. A ja som si ho pridala do KK uz minuly rok. Nic v zlom.
tinca
@domacapani zlatko veď ja sa nehnevám s tým bielkom máš pravdu, raz som pozerala na paprike toho čecha čo piekol nejaké snehové pusinky a ten hovoril, že bielka sú v rcp veľmi problematické, lebo sú rôznej veľkosti aj kvality. Možno ovplyvnilo aj to, že ja sa vždy snažím na pečenie zohnať domáce vajíčka, kde je ten bielok pevný, tie obchodné majú bielok 2x väčší a taký vodový. Ale rcp je správny, nakoniec aj @bozulka tu písala, že ho má roky rokúce tak Božka prosím ťa pozri sa aj ty či máme rovnaký. Ale predsa 1/2 kg sypkých surovín by si s 1 bielkom ani nevymiešala, to by sa ti rozsýpalo.
tinca
@domacapani idem sa poradiť s tebou, nemala by som v rcp opraviť v surovinách 1 1/2-2 bielka podľa veľkosti???
Aby sme predišli nepodarkom čo ty na to? Menšie 2 a väčšie jeden a pol.
ursula4
@domacapani nie je sa čím chváliť.Keď sa pozriem na moje viem si predstaviť tie tvoje.A čo sa týka bielkov,ja som mala malé vajíčka veľkosti S a dokonca domáce.Prajem ti príjemné sviatky.
marjam49
Náhodou som natrafila na "štangliky", ako ich na Zlatne volali, piekla ich naša starká, potom jej dcéra, moja mama a teraz som starká ja...ale dosť sa ich bojím. Privítala by som aj rcp na "medvedie tlapky", ktoré sa budú dobre vyklápať z formičiek - raz som ich ako mladá mama skúsila, a otrepávala som, aj keď vymastené,formičky o lopár, atď.
elka21
medvedie tlapky som piekla minulý rok podľa receptu od Sovka62 a sú super - dobrá chuť aj sa pekne vyklápajú. A
slovenka
tak tento recept si ukladám do KK a na vianoce ich určite urobím.
slejvulka
ahoj tinca, z tohto mnozstva surovin asi kolko stangliciek vvyjde? Dakujem
ilusa
@tinca ,prave som ich dopiekla,pouzila som tvoj recept presne na gram a su vyborne,len zial ,nie su take pekne,ako tvoje,ale to uz je moj problem,nabuduce budu zase krajsie
kuchticka
@tinca , tvoj recept citam az dnes - ach, aka dobrota!!! Ja som tento recept robievala kazde Vianoce a bolo to najlepsie vianocne pecivo. Dnes som zahliadla nadpis a foto, hned som poznala o aky recept ide. Vdaka za pripomenutie, zasa ho mozna spravim ak bude cas.
pntdarina
Ahojte,ja som dnes robila štangličky podľa tohto receptu,po prečítaní Vašej diskusie som tam pridala ešte lyžičku džemu,dala som celé vajíčka,robila som z dvoch dávok a do cesta som ešte dala vanilkový cukor,citronovú kôru som vynechala a dala vychladiť na hodinu.Podarili sa nie sú vôbec tvrdé.Možno je to tým,že som si dala na normálnu dosku silikonovú z Tescomy a na nej sa nelepili,takže som nemusela pridávať na vyvalkanie cukor.Do polevy som dala aj citronovú šťavu aj rum.Sú výborné ďakujem za recept aj diskusiu,tie sú najpoučnejšie.
lilimi
Ja som robila vcera,presne podla receptu,su vyborne,mäkke,aj dobre sa mi robilo s cestom.Citala som celu diskusii,neviem preco sa niekomu nedaria.Ja pouzivam len trstinovy,nerafinovany cukor,ale to iste nemalo na to vplyv.Vajcia boli M.
sharona
Poznám, aj moja mama ich robievala. Ja som ich skúšala prvýkrát, ale tá poleva mi praskala, v strede celej tyčinky je prasklina, prečo??? Teplotu som dodržala aj čas pečenia. Zopár ich ostalo neprasknutých.
devil
Naozaj dobré aj mne chutia a já papám len masko
rennatte
takto sa podarili mne,,,,s cestom som nemala problem,,,bielka som nedala naraz ale postupne, cesto som zarabala v mise, nie na doske, valkala som medzi dvomi igelitmi, tak sa mi to nelepilo ani som nemusela posypavat cukrom, su vyborne krehucke, ale zdaju sa mi moooc sladke,,,nabuduce skusim ubrat cukru, aby lepsie vynikla chut orechov


francuzska1
Ked som minule zbadala tento rcp, velmi som sa potesila a povedala som si, ze ho musim vyskusat. Dnes vecer sa aj tak stalo, len musim povedat, ze mne sa nevydarili take pekne ako Vam;-(( Cesto som chladila asi 2h, ale aj tak bolo stale akesi makke a lepive... To ma take byt? na vyvalkanie som pouzila silikonovu podlozku, aj som podsypavala cukrom, ale lepilo sa to straaaasne, a nehovorim o tom, ze na plech som to mala velky problem preniest... Nakoniec som to 'dokopala', tj.dokoncila su sice chutne, ale aj tak sa mi zda, ze niekde som spravila chybu.. Vajicka som mala M kupovane... Mne sa zdalo, ze by mi bolo lepsie tam dat iba asi 1 bielok... Ale tvoje mi dokazuju, ze rcp je dokonaly, len mne sa nedari...
rennatte
@francuzska1 , ja som robila z dvojitej davky a ako som pisala v predchadzajucom komente, davala som bielka postupne a nie naraz a tak som spotrebovala len 3 nie 4 ako by som mala pri dvojitej davke, nabuduce kludne daj o jeden menej :-)
eliot
Našla som recept po mame,v podstate taký istý,len miesto 2 bielok som dala 1 vajce a 1 žltok,ako bolo v recepte,z druheho bielka som urobila polevu,ale nepodarili sa mi,poleva postekala a tyčinky su do jednej strany naklonené,piekla som ich na 145 st ...neviem kde som robila chybu,chutove su výborne,len na pohlad nie su pre návštevu :-(
eliot
Ešte som zabudla poznamenať,že mamine sa vždy podarili,mám na ne pekne spomienky
ocko
ja pridavam za malu lyzicku mar.dzemu na zmeknutie,a ked sa stane ze su trocha rozliate tak ako ich vytiahnem z rure tak ich nozikmi popritlacam k sebe a su pekne inac recept mam tiez tento..
pido
CHCEL BY SOM SA SPYTAT ZE PRECO ICH MEM NIEKEDY TVRDE JAK BETON, ZE ICH MUSIM OMACAT V CAJI ABY SOM SI NEZLOMIL ZUBY...DAKUJEM
staja
Poznám tento recept, pravidelne ho robím na vianoce. Orechy a cukor dávam rovnako, ale miesto 2 bielkov dávam do cesta 1 celé vajce - keby bolo väčšie, tak odložím z bielka. S cestom sa pracuje dobre a tyčinky nie sú nikdy tvrdé.
Polevu robím tak, že bielok pridávam do cukru postupne, koľko prijme, aby nebola príliš riedka a nestekala. Dávam 140g cukru a žiadnu citrón. šťavu a dobre vymiešam. Pečiem 8-10 min. na 170°C s poznámkou, že musia zostať biele.Podaria sa vždy.
mirakura
moja stara mamicka stanglicky pekavala pravidelne a lepila ich domacim ribezlovym lekvarom. :)
montblanc
Aj mne sa to strasne lepi, aj ked som pridala uz dost cukru aj dalsich orechov :-(
veva901
Tieto tycinky som milovala, robievala ich starka. Nasla som si vas recept a upiekla som ich. Tycinky su chutovo vyborne ale roztiekli sa mi,neviete mi poradit preco? Kde som mohla urobit chybu? Dakujem
infinity
:-) já mám tento recept po prababiččce a děláme každý rok 2-3x 5dávek..až tak se u nás ládujou :-) jsou úžasné :-)
tinca
@veva901 prepáč moja,že až po roku odpovedám, keďže dnes mi prišiel nový koment na rcp. Neurobila si žiadnu chybu, ale záleží od veľkosti bielka. Niektoré vajcia ho majú veľký, iné zase majú väčší žĺtok. Moja rada: pridaj si najprv len jeden bielok, zamies ak bude ešte treba tak z druhého bielka daj len časť. Cesto má mať konzistenciu takú, aby sa dalo vyvaľkať. Dúfam,že ti rada pomôže.
frona
Ja mám skoro taký istý recept tiež po mojej babke. Len do cesta dávam 1 celé vajce a 1 žltok. Potom ten bielok použijem na polevu. Sú fantastické a tiež sa hneď zjedia
yarabi
ja ich robím takisto roky, mám recept od babky, ale ja dávam do cesta žltko, nikdy bielka.
evita1a
Ja mám tento recept po maminke z knihy MÚČNIKY M Hájková.
adinna
Tak toto je naozaj klasika, presne tento recept máme aj v našej starej knižke :-)
jaricka
Zbožňujem ich :) pekávala ich moja babka,pečie ich moja mamina,teraz už niekoĺko rokov aj ja. štangličky proste na Vianoce musia u nás byť aj keby sa iné nenapieklo :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia