Orechové osie hniezda bez vajíčok (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Na vareche je veľa receptov na osie hniezda, tento som však tam nenašla. Do cesta sa nedávajú vajcia, čo možno pri ich dnešnej cene aj príde vhod a sú medzi nami aj takí, ktorí vajíčka nesmú konzumovať z diétneho alebo iného hľadiska. Pridávam recept najmä k vôli deťom, začal školský rok. Okrem toho to môže byť po sýtejšej polievke chutný druhý chod, ale tento jednoduchý recept sa hodí sa aj pre dospelých ku kávičke.

16 ks
porcií
120 minút
príprava
20+10 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Do vandlíka som preosiala múku, pridala som cukor, soľ a premiešala spolu.
  2. Do múky som spravila jamku, namrvila som droždie a posypala som ho 1 CL kryštálového cukru.
  3. Droždie som zaliala 100 ml vlažného mlieka.
  4. Ked kvások vykysol - cca 15 minút, som pridala 4 PL rozpustenej vlažnej Hery, kto chce, použije vlažné maslo.
  5. Všetko som spolu spracovala zvyšným mliekom na mäkšie nelepivé vláčne cesto a prikryté čistou utierkou som dala na teplé miesto vykysnúť. Spotreba mlieka závisí od kvality múky.
  6. Kým cesto kyslo, do misy som pomlela predtým na sucho opražené vlašské orechy / v trúbe 8 minút 200 stupňov C/, pridala som práškový cukor a mletú škoricu. Orechová plnka z opražených orechov je oveľa chutnejšia.
  7. Všetko ssom spolu dobre premiešala a plnka bola hotová.
  8. Cesto vykyslo na dvojnásobok svojho objemu asi za 1 hodinu.
  9. Vyklopila som ho na jemne pomúčenú dosku a jemne som pomúčila aj vrch.
  10. Cesto som rozvaľkala do tvaru obdĺžnika na hrúbku asi 1 cm a potrela som ho rozpustenou Herou. Nechala som asi 1,5 cm voľný okraj po obvode.
  11. Na potretú časť som rovnomerne rozsypala orechovú plnku a jemne som ju vtlačila pomocou lyžice do cesta.
  12. Od dlhšieho okraja bližšie ku mne som ho stočila smerom nahor do závinu, konce som uzavrela, aby plnka nevypadla.
  13. Závin som pokrájala asi na 2 - 2,5 cm šírku zvislo a vzniknuté osie hniezda som uložila dalej od seba do hlbšieho plechu, ktorý som potrela na dne a aj na bokoch rozpustenou Herou.
  14. Trúbu som rozohriala na 160 stupňov C, zatiaľ som nechala osie hniezda ešte nakysnúť - asi 15 minút a rozpustenou Herou som potrela osie hniezda dookola po obvode a na povrchu, aby sa pri pečení nezlepili.
  15. Piekla som ich v trúbe 20 minút, vybrala som ich, na každé osie hniezdo som dala 1/2 CL kryštálového cukru a každé som ešte pokropila sladkou smotanou, ktorú som zmiešala s vanilínovým cukrom.
  16. Opäť som osie hniezda vrátila piecť do trúby ešte na 10 minút, po upečení som ich vybrala na mriežku a nechala som ich vychladnúť.
  17. Hotové osie hniezda som dala na podnos, kto chce, môže ich ešte posypať práškovým cukrom. Ja som to nerobilla, nám boli sladké dosť. Je to výborný druhý chod po sýtejšej polievke, najmä pre deti a pre dospelých aj ku kávičke.