Laskonky
Orechové laskonky (fotorecept)
Autor receptu: margitka100
Laskonky výnimočné svojou chuťou a hlavne tradičné orechové.
20 porcií |
150 minút príprava |
60 minút na 100 °C |
Postup
- Bielky oddelíme od žĺtkov. Bielky s cukrom nad parou zohrievame, nie šľaháme. Teplota by mala byť cca 70 °C. Občas premiešame.
Prelejeme také teplé do mixéra a šľaháme cca 15 minút na najvyšších otáčkach.
Sneh je lesklý a hustý.
- Spojíme mleté orechy a peosiaty práškový cukor a pridáme ich do snehu, miešame ručne, pomaly, opatrne.
Formu na laskonky (kraje) potrieme olejom, pripravíme si plech s papierom na pečenie a naň položíme formu. Lyžicou naplníme otvory a stierkou vyrovnáme povrch. Ja zarovnávam zo strany na stranu pozdĺžne aj priečne. Formu opatrne nadvihneme z jednej strany a dáme preč.
Pred každým použitím ju umyjeme a potrieme znova olejom.
Laskonky sušíme v predhriatej rúre na 100 °C 60 až 65 minút so zapnutým ventilátorom. Teplotu a čas sušenia dodržujte, je to základ dobrej laskonky, ľahkej, krehkej a chrumkavej.
- Hotové korpusy na naplnenie.
- A ideme na krém. 4 žĺtky rozhabarkujeme v troche mlieka, pridáme kukuričný škrob, hladkú múku a vanilkový cukor. Zvyšné mlieko dáme variť a pridáme cez sitko pudingové mlieko, pridáme cukor podľa chuti. Za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Dáme chladiť a občas premiešame, aby sa neurobili hrudky.
Zmäknuté maslo a puding by mali mať rovnakú teplotu.
Maslo vyšľaháme a postupne pridávame do masla vychladnutý puding, nie naraz. (Trocha masla cca 2 lyžice si odložíme, budeme ho potrebovať na kávovo-orechový krém.)
Uvaríme silnú zrnkovú kávu, pridáme rum a ešte takým horúcim zalejeme orechy.
Zvyšné maslo (čo sme si odložili) vymiešame a zmiešame s vychladnutou orechovo-kávovou kašou.
Teraz spolu zmiešame obe plnky (pudingovú a kávovo-orechovú) a vymiešame hustý orechový krém.
Pomocou cukrárskeho vrecka naplníme laskonky. Netreba šetriť, plnky je dosť na bohaté naplnenie.
- Z tejto dávky urobíme 20 chutných laskoniek, dobrú chuť.