Orechové košíčky

Autor receptu: redakcia

20 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Postup

  1. Do misky si postupne nasypeme všetky suroviny na linecké cesto: najprv múku, potom cukor, margarín, polovičku balíčka kypriaceho prášku, nastrúhanú kôru z citróna, a 1 žĺtok. Ručne vypracujeme zmes na hladké cesto. Na pomúčenej doske z cesta vytvarujeme valček. Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 4 mm.
  2. Okrúhlym valčekom z cesta vykrajujeme kúsky, ktoré potom vkladáme do košíčkov. Nadbytočné cesto odstránime tupou časťou noža. Linecké cesto v košíčkoch popicháme vidličkou, takto nám pri pečení príliš nenakysne. Do každého košíčka dáme čajovú lyžičku marmelády.
  3. Pripravíme si orechovú plnku. Do cukru prisypeme mleté orechy, múku, 3 celé vajíčka a dôkladne premiešame. Náš tip: Do plnky môžete pridať podľa chuti trochu rumu, škorice, alebo postrúhanú citrónovú kôru. Orechovou zmesou plníme košíčky.
  4. Pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia asi 25 minút. Hotové košíčky vyklopíme a povrch namáčame v rozpustenej čokoláde na varenie. Nakoniec košíčky dozdobíme celými kúskami vlašských orechov.