Orechové kôpky (fotorecept)

Autor receptu: alexola

Poznáte orechové kôpky? Ideálny spôsob, ako zúžitkovať bielky z chladničky, je vyskúšať tento jednoduchý recept. Pokiaľ nechcete/nemôžete použiť v recepte strúhanku, vynechajte ju. Kôpky sa počas pečenia zmenia na placky, ale na chuti to vôbec neuberie.

8
porcií
20 minút
príprava
25 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na pevný sneh, pridáme cukor a prešľaháme, orechy pomelieme (stačí na hrubšie kúsky, pre orechomilovníkov). V pôvodnom recepte bola gramáž cukru rovnaká, ako gramáž orechov, čo sme si náležite upravili - kôpky sú stále dostatočne sladké.
  2. Do vyšľahaných bielkov pridáme pomleté orechy, strúhanku (kto nechce, nedá) a ocot.
  3. Ručne vymiešame na hustú masu.
  4. Ak máme čas a chuť, odoberáme z masy lyžičkou kúsky, ktoré pomocou druhej lyžičky sformujeme do tvaru "lodičiek", alebo použijeme hocijakú inú overenú metódu (lyžica, cukrárske vrecko so špičkou-len s veľmi najemno pomletými orechami). Pamätajte, že ak ste nepoužili strúhanku, kôpky pri pečení zmenia tvar na placky, dávajte ich preto ďalej od seba. Kúsky orechovo-bielkovej hmoty kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  5. Na každú kôpku dáme pomocou lyžičky trochu pevnejšieho džemu/lekváru a na ozdobu orech. Pre mňa osobne sú najchutnejšie kôpky s väčším množstvom džemu/lekváru a s lieskovým orieškom navrchu:)
  6. Pečieme, resp. sušíme, podľa vlastnej rúry pri cca 160°C 25 minút, treba ich ale sledovať, vybrať podľa farby, alebo vyskúšať, či sa dajú kôpky odobrať z papiera. Kôpky tesne po upečení na fotografii.
  7. Dlho u nás nezostanú :) TIP: jedli ste už upečenú (usušenú) dužinu čerstvo otvoreného kokosového orecha? Vyskúšajte aj samostatne, prípadne v tomto recepte lepšie vtlačte kúsky kokosu do kôpok, pretože mne pri pečení povyskakovali...