Orechové dukátiky s čoko-kávovým krémom (fotorecept)

Autor receptu: dzejsik

Vrámci narodením som na ponúknutie kamarátom pripravila tieto chutné jednohubky. Dlho veru nevydržali :) Inšpiráciou mi boli orechové krúžky Viktora Klima z delikatesy.sk.

30
porcií
60 minút
príprava
40 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Bielky vyšľaháme so štipkou soli, postupne pridáme cukor. Do pevného snehu vmiešame mleté orechy, múku a koreniny. Nakoniec opatrne prilievame vychladnuté roztopené maslo.
  2. Na papier na pečenie robíme kôpky veľké asi ako 2€. Nechávame medzi nimi priestor. Polovicu ozdobíme kúskom orechu. Mne vyšlo 60 dukátikov, z čoho teda 30 malo navrchu oriešok.
  3. Pečieme na 170° 15-20 min. Každý pozná svoju rúru, ja som pri druhom plechu prepla na horný ohrev a boli krajšie ako pri hornom a spodnom naraz.
  4. Keď máme dukátiky upečené, pripravíme si krém. Čokoládu roztopíme v šľahačkovej smotane ako ganache a uvaríme deci rozpustnej kávy. Oboje necháme vychladnúť.
  5. Žĺtky s cukrom miešame metličkou nad parou cca 10 minút, kým nezhustnú.
  6. Do vychladenej kávy primiešame 2 PL Zlatého klasu, potom ju prilejeme k žĺtkom a znova miešame nad parou cca 10 min do zhustnutia.
  7. Odstavíme z varu a do vlažnej kaše v miešame pripravené ganache.
  8. Na záver vychladnutý krém vyšľaháme s mäkkým maslom.
  9. A môžme plniť.
  10. Dukátiky pospájame krémom pomocou špricne či zdobiaceho vrecka. Nemusíte ním šetriť, bude dosť aj na vylizovanie ;) Držíme ich v chlade.
  11. Ako náplň môžete samozrejme zvoliť aj iné varianty (orieškový krém, džem, ...). Koláčiky sú mäkké a jemné. Po zahryznutí vás najprv ohromí krém, ktorý prejde do orechovej chute a na záver doznievajú mleté klinčeky.
  12. So, enjoy your coffee break! :))