Hruškový koláč
Orechová crostata s hruškami a chrumkavou mriežkou
Autor receptu: redakcia
Crostata je druh ovocného, v našom prípade
ovocno–orechového koláča, ktorý má pôvod
v Taliansku. Ide o stáročnú pochúťku, prvé
písomné recepty na crostatu pochádzajú
z 15. storočia.
Postup
- Cesto: Múku zmiešame s cukrom, so štipkou soli
a mandľovou múkou. Pridáme na kocky nakrájané studené maslo a rukami hnetieme, až kým nemá cesto
konzistenciu mrveničky. Potom pridáme žĺtok,
mlieko a spracujeme hladké cesto. Sploštíme
ho a zabalíme do fólie, prípadne do uzatvárateľnej plastovej nádoby. Necháme minimálne pol
hodiny odpočívať v chladničke.
- Hrušky umyjeme, očistíme a nakrájame na plátky alebo
kúsky. V miske ich pokvapkáme citrónovou
šťavou, pridáme cukor a škrob. Premiešame
a necháme chvíľu postáť. Pridáme 100 g nasekaných orechov.
- Rúru nastavíme na 200 °C. Okrúhlu formu (priemer 28 cm), najlepšie s odnímateľným krajom, vymažeme
jemne maslom. Džem zohrejeme pár sekúnd
v mikrovlnke, len nech sa trochu roztopí. Odležané cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske
na 3–5 mm placku. Tú opatrne prenesieme do
formy a prstami dobre utlačíme, aby sme cestom pokryli celú plochu formy. Prebytočné
cesto odrežeme a nakrájame z neho radielkom
tenké prúžky.
- Cesto vo forme popicháme vidličkou a potrieme džemom. Posypeme mandľovou múkou a rovnomerne rozložíme hrušky aj so šťavou, ktorú pustili. Zakryjeme mriežkou zo zvyšného cesta
a okraje popritláčame. Pečieme približne 30
minút dozlata. 10 minút pred koncom posypeme zvyšnými nasekanými orechmi. Upečený koláč necháme vychladnúť a poprášime práškovým cukrom.