Hruškový koláč

Orechová crostata s hruškami a chrumkavou mriežkou

Autor receptu: redakcia

Crostata je druh ovocného, v našom prípade ovocno–orechového koláča, ktorý má pôvod v Taliansku. Ide o stáročnú pochúťku, prvé písomné recepty na crostatu pochádzajú z 15. storočia.

30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Múku zmiešame s cukrom, so štipkou soli a mandľovou múkou. Pridáme na kocky nakrájané studené maslo a rukami hnetieme, až kým nemá cesto konzistenciu mrveničky. Potom pridáme žĺtok, mlieko a spracujeme hladké cesto. Sploštíme ho a zabalíme do fólie, prípadne do uzatvárateľnej plastovej nádoby. Necháme minimálne pol hodiny odpočívať v chladničke.
  2. Hrušky umyjeme, očistíme a nakrájame na plátky alebo kúsky. V miske ich pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme cukor a škrob. Premiešame a necháme chvíľu postáť. Pridáme 100 g nasekaných orechov.
  3. Rúru nastavíme na 200 °C. Okrúhlu formu (priemer 28 cm), najlepšie s odnímateľným krajom, vymažeme jemne maslom. Džem zohrejeme pár sekúnd v mikrovlnke, len nech sa trochu roztopí. Odležané cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na 3–5 mm placku. Tú opatrne prenesieme do formy a prstami dobre utlačíme, aby sme cestom pokryli celú plochu formy. Prebytočné cesto odrežeme a nakrájame z neho radielkom tenké prúžky.
  4. Cesto vo forme popicháme vidličkou a potrieme džemom. Posypeme mandľovou múkou a rovnomerne rozložíme hrušky aj so šťavou, ktorú pustili. Zakryjeme mriežkou zo zvyšného cesta a okraje popritláčame. Pečieme približne 30 minút dozlata. 10 minút pred koncom posypeme zvyšnými nasekanými orechmi. Upečený koláč necháme vychladnúť a poprášime práškovým cukrom.