Oranžová deka ... alebo krémová tekvicová polievka

Autor receptu: bublika

Oranžová deka preto, lebo táto polievočka vás príjemne zahreje.....ako taká deka ;) recept je inšpirovaný Nigellinou tekvicovou polievkou ale obmenený podľa odskúšaných experimentov

30 minút
príprava

Postup

  1. tekvicu-najlepšie typ Hokaido ale v podstate akýkoľvek oranžový typ-si ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Nadrobno nakrájanú cibuľu si orestujeme na oleji a pridáme nakrájanú tekvicu. necháme smažiť kým tekvica trošku nezmekne-treba miešať lebo prihorí.
  2. osmaženú tekvicu zalejeme hovädzím vývarom (ja som dala ten z kocky) a necháme zovrieť. zatiaľ nepridávame žiadne korenie alebo soľ. tekvica totiž pustí svoju nasladlú chuť takže ochucujeme až potom. necháme vireť cca 15-20 minút kým sa tekvica nezačne úplne rozpadávať.
  3. Tekvicu rozmixujeme ponorným mixérom (ak chcete môžete tekvicu zliať a najprv rozmixovať iba dužinu a potom postupne pridávať vodu v ktorej sa varila ale nie je to nutné). ak by ste mali v polievke také tie "vlásky" z tekvice je dobré ju precediť cez sitko. Po rozmixovaní pridáme jednu smotanu na šľahanie a dobre zamiešame prípadne ešte rozmixujeme.
  4. Túto zmes necháme ešte prevrieť a postupne dochutíme troškou škorice, muškátovým orieškom(najlepšie čerstvo nastrúhaným) a čiernym korením pprípadne soľou. Tip: semiačka z dužiny môžete vybrať, na panvici opražiť do chrumkava a nasypať na vrch polievky namiesto opraženého chlebíka :)