Oranžová deka ... alebo krémová tekvicová polievka

bublika - fotkabublika, 25. októbra 2010
Oranžová deka ... alebo krémová tekvicová polievka
Foto: bublika

Oranžová deka preto, lebo táto polievočka vás príjemne zahreje.....ako taká deka ;) recept je inšpirovaný Nigellinou tekvicovou polievkou ale obmenený podľa odskúšaných experimentov

30 minút
príprava

Suroviny

400-500 g
1-2
1 l




Postup

  1. 1

    tekvicu-najlepšie typ Hokaido ale v podstate akýkoľvek oranžový typ-si ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Nadrobno nakrájanú cibuľu si orestujeme na oleji a pridáme nakrájanú tekvicu. necháme smažiť kým tekvica trošku nezmekne-treba miešať lebo prihorí.

  2. 2

    osmaženú tekvicu zalejeme hovädzím vývarom (ja som dala ten z kocky) a necháme zovrieť. zatiaľ nepridávame žiadne korenie alebo soľ. tekvica totiž pustí svoju nasladlú chuť takže ochucujeme až potom. necháme vireť cca 15-20 minút kým sa tekvica nezačne úplne rozpadávať.

  3. 3

    Tekvicu rozmixujeme ponorným mixérom (ak chcete môžete tekvicu zliať a najprv rozmixovať iba dužinu a potom postupne pridávať vodu v ktorej sa varila ale nie je to nutné). ak by ste mali v polievke také tie "vlásky" z tekvice je dobré ju precediť cez sitko. Po rozmixovaní pridáme jednu smotanu na šľahanie a dobre zamiešame prípadne ešte rozmixujeme.

  4. 4

    Túto zmes necháme ešte prevrieť a postupne dochutíme troškou škorice, muškátovým orieškom(najlepšie čerstvo nastrúhaným) a čiernym korením pprípadne soľou. Tip: semiačka z dužiny môžete vybrať, na panvici opražiť do chrumkava a nasypať na vrch polievky namiesto opraženého chlebíka :)

Diskusia k receptu

jezibabka1
ci božky, dnes druhý fajnový receptík z tekvice:) Taaak ježibabka, hor sa do nepreskúmaného:)))) @bublika uložené a keď bude vyskúšané, ozvem sa:)))
samanka
@bublika robievam tak ako Ty, ale bez škorice, vyskúšala som aj maslovú tekvicu, ale z hokkaida je tá polievočka lepšia.
pivonka
Už som viackrát chcela vyskúšať polievku z Hokaida, tentoraz sa do toho pustím, lebo vyzerá nádherne a polievky mám rada.
dorisa
Mám tekvičky, vyskúšam, ešte budem mať aj nejaké semienka, ak by niekto si chcel na rok zasadit, možem poslať. Recept ukladám, dakujem.
hortenzia51
hokaido tekvicu nepoznám ale ja robievam z tekvice- goliaš aj ju zavaram ako ananas,, inak je aj u nás zvana tekvica -pečierka,tu robievala stara mama aj sme ju opekali na sucho v rure vraj ako banan chuti..
garanco
Tekvicovú krémovú varím iba z obyčajnej tekvice,(recept som pridala na Varechu), zo semienok uvarím iba vývar, ale tie opražené určite nemajú chybu.
shelley2mmm
x-( musim si uz konecne kupit mixer, ze si mozem zrobit aj takuto dobrotu !!! :) A najma teraz pred Halloweenom, ked maju take krasne velke tekvice ... Zahrialo ma len to pomyslenie na jej skvelu chut :D hmmm
pandulka
wow. chutná polievočka, nedalo my ale nespýtať sa. To dávkovanie je v poriadku, na 500g tekvice liter vývaru ___??? ja som dala na 1000g tekvice 1 liter a bola riedka. dala som len pol šľahačky na varenie lebo ja moc krémové nemusim a strááááštne veľa korenia. a bola úplneže naj. dakujem :O) a kjásnu babulku mate !
bublika
:) dakujem za babulku.no mne ta polievocka vysla dost husta tak neviem ci to bolo tekvicou alebo cim ale skratka som este musela pridat vyvar pretoze by z toho bol beton :)
relaxx1
Fantastická jednoduchá zvládnu ju aj začiatočníci podľa tohto receptu. Stačí raz uvariť a zapamätáte si to. Ps: muškátový oriešok prosím radím nevynechať :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia