Orandžína rezy (fotorecept)

Autor receptu: edith

Recept na tieto rezy mám od svojej krstnej mamy (cukrárky). Je podobný ako punčové rezy ale základom sú hlavne domáce vajíčka, pomaranče a pomarančový lekvár. Príprava trvá pomerne dlho a s koláčom sa treba vyhrať ale aj tak sa oplatí vyskúšať ho. My sme si ich nazvali "ORANDŽÍNA REZY"... sú osviežujúce, šťavnaté a ideálne na letné dni.

10
porcií
100 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé si v miske zalejeme hrozienka s 500 ml vriacej vody a k nim dáme vyluhovať sáčky čierneho čaju. Necháme odstáť po dobu cca 15 min..
  2. Piškótové cesto pripravíme podľa postupnosti : vyšľaháme si žĺtka s 2 PL teplej vody, pridáme k nim práškový cukor, pre šľaháme do penista a potom prisypeme pre osiatu múku s miešanú so sódou bikarbónou. Na koniec pridáme bielka vy šľahané do tuha. ( ak chcete docieliť správne vy šľahané bielka vajíčka musia mať izbovú teplotu , nesmú byť studené ! ) Takto si upečieme oba pláty ( zvlášť ) na plechu, ktorý vyložíme s papierom na pečenie. POZOR druhé cesto posypeme pred pečením vy luhovanými hrozienkami. Pečieme na cca 180 stupňov a keď nám cesto začne hnednúť a rozvoniavať je hotové ( cca do 15 min. max ) závisí od trúby. Prvý plát vložíme obrátene na hlboký plech a stiahneme z neho papier na pečenie, ešte za tepla na neho rozotrieme ( cca 200 g ) pomarančového lekváru - ja som mala domáci ( zmes červený pomaranč a jahôd) ! Naň položíme opäť obrátene druhý upečený plát s hrozienkami a stiahneme papier na pečenie.
  3. 3. a 4. cesto si zamiešame podľa rovnakého postupu ale cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Dáme piecť rovnako ako 1 a 2 ( zvlásť ). Zatiaľ si do väčšej nádoby pripravíme šťavu zo 2 pomarančov, 1 citrónu, 8 PL rumu, 6 PL pomarančového sirupu ( musí byť hustý ) a pridáme ešte vy luhovaný čaj cca 8 PL, štipku mletej škorice a asi 1 ČL farbiva. Do tejto šťavy si nalámeme tretí upečený plát a premiešame tak aby nám z toho vznikla hustá kaša. Zvyšné 3 pomaranče 1 citrón si od šťavíme a polejeme ním druhý upečený plát s hrozienkami aby nám cesto zvlhlo a bolo šťavnaté.
  4. Pripravenú kašu si navrstvíme na druhý plát a rovnomerne rozotrieme. 4 upečený plát potrieme zvyšnými 200g lekváru a natretou časťou ho položíme na kašovú plnku. Zatlačíme rukami aby sme mali cesta správne spojené. Pripravíme si polevu na povrch rezov s práškového cukru a citrónov. 2 citróny menšie si od šťavíme a šťavu v miešame do práškového cukru a pridáme farbivo podľa potreby , ( závisí ako červenú chcete mať polevu ) - ( ja som dala 1 ČL farbiva ) premiešame metličkou aby nám vznikla hladká poleva. Polevu nanesieme a rýchlo, rovnomerne rozotrieme po povrchu , kým nám nestuhne. Ja som ešte povrch rezov ozdobila čokoládovou polevou. Dáme stuhnúť do chladničky na ( min. 3-4 hod. )
  5. Rezy krájame s nožom , ktorý namáčame do vrelej vody aby nám poleva pri krájaní nepopraskala . Prajem dobrú chuť.