Oprážano-zapekané kurča z kyslého mlieka fotorecept

sraczSracz, 69 ročný muž, Peoria, Arizona, USA, 16. júla 2017 19:58
Ďalšie jeho recepty »

Oprážano-zapekané kurča z kyslého mlieka (fotorecept)Foto: sracz

Variabilita a pestrosť technologickej prípravy kuracieho mäsa je dobre známa. Mňa osobne vždy zaujmu tie, ktoré sa odvolávajú na rady dobrých víl. Takým je aj tento, ktorým Lee Drumond - „The Pioneer Woman“ – prieskumníčka, spomína na svoju mamku. Hlavne na „fígeľ“ či trik, využiť ľahko dostupné kyslé mlieko, ako marinádu na kurčacinu. … a to som si naivne myslel, že v tejto oblasti už recept na jednoduchú a zároveň chutnú prípravu nenájdem. Vyskúšal som, ochutnal, ale hlavne, rád som sa mýlil.

2-4
porcie
12-15 min
príprava
69 min
na 180 °C

Suroviny

5-6 ks ("budzogániky")
podľa potreby
1 200-1 500 ml (alebo kefír)
Posýpka:
120-150 ml
1-1,5 PL
1 KL
1 KL
1 KL (alebo drvená)
1 KL
1 KL
60-75 ml
60-75 ml
5-6 PL na opraženie
1-1,5 PL

Postup prípravy

  1. 1

    Ani v tomto postupe nečakajte zložité „finesy”. Práve naopak. Okrem prvého kroku, uvoľnenia lýtkovej kosti, v starokošickom dialekte „šipčontu”, ktorý nemusí byť, ale mne sa zapáčil a naviac osvedčil, lebo sa lepšie prepečie mäso a nebýva krvavé okolo kosti, ho zvládne aj Vaša ratolesť v predškolskom veku. Takže, ako je vidieť na obrázku, lýtka som po dočistení, umytí a osušení, okolo a pod kosťou nadrezal, prstami posolil,

    Oprážano-zapekané kurča z kyslého mlieka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    vložil do misy, zalial kyslým mliekom, uzatvoril celofánovou fóliou a uložil do chladničky; ja som ich tam nechal od štvrtka večera, až do nedeľňajšieho poludnia, ale podľa mňa tam vydržia bez problémov aj dlhšie.

    Oprážano-zapekané kurča z kyslého mlieka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z hladkej múky a korenín som si, pred finálnou úpravou, v ďalšej miske pripravil posýpku.

    Oprážano-zapekané kurča z kyslého mlieka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Lýtka z kyslomliekovej marinády som preklopil do sitka a nechal odtiecť do výlievky.

    Oprážano-zapekané kurča z kyslého mlieka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Posýpku som premiešal varechou, pokropil emulziou sladkého a kyslého mlieka, asi po 7 PL a vzápätí opäť premiešal.

    Oprážano-zapekané kurča z kyslého mlieka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do takto pripravenej „perinky” som vložil jednotlivé kúsky mäsa a dôkladne ich v nej obalil (doslova „nahrubo”) .

    Oprážano-zapekané kurča z kyslého mlieka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom som ich opiekol na horúcom oleji, najprv 4´ na jednej

    Oprážano-zapekané kurča z kyslého mlieka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a po otočení ešte 3´ aj na druhej strane.

    Oprážano-zapekané kurča z kyslého mlieka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Keďže „budzogániky” boli tentoraz väčšie, musel som ich opražiť na dva razy.

    Oprážano-zapekané kurča z kyslého mlieka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Posledný technologický krok tohoto receptu, pozostáva v zapečení opražených kúskov mäsa; rúru som nechal vyhriať na 180 °C (350 °F), pekáč či „tepšu” som zakryl alobalom, uložil na ňu mriežku, na ktorú som porozkladal opražené kuracie lýtka a 69´ ich nechal zapiecť; v ½_čase som ich obrátil a na každé položil na prevoňanie „hoblinku” masla.

    Oprážano-zapekané kurča z kyslého mlieka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na reze je vidieť, že sa mäso dôkladne prepieklo, ak by náhodou nie, dopiekol by som podľa potreby.

    Oprážano-zapekané kurča z kyslého mlieka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Tak a hotovo; prílohu si môžete zvoliť podľa vlastnej chuti, naservírovať a pochutnať! Ja som pripravil pečené segmenty malých zemiakov v šupke, s rukolou, semienkami granátového jablka a s tatárskou omáčkou.

    Oprážano-zapekané kurča z kyslého mlieka (fotorecept) - obrázok 12
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist