Oprážané zeleninovo-lepkové plátky (fotorecept)

Autor receptu: elixir

Ďalší z mojich experimentov s pšeničným lepkom, tentokrát sú výsledné plátky mäkkšie. Ako príloha by pristala aj ryža či zemiaková kaša, hodia sa k nim i omáčky.

2
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Zmiešame všetky tekuté a pastové ingrediencie, ktoré sú určené na plátky. Na zeleninové pyré použijeme napríklad zeleninu z polievky (mrkva, paštrnák...), ktorú poroztláčame vidličkou.
  2. Pridáme korenia a bylinky, suché ingrediencie okrem lepku a opäť zamiešame.
  3. Pridáme pšeničný lepok a vypracujeme cesto. Ak sa bude zdať, že časť lepku ostáva neprepojená so zvyškom cesta, prilejeme po maličkých množstvách sezamový olej a prepájame cesto.
  4. Toto potom ostrým nožom nakrájame na tenké plátky.
  5. Seitanové plátky potom varíme až kým sa vývar neodparí, na strednom plameni. Po odparení vody ich ešte oprážame do zlatohneda, zo začiatku ich častejšie otáčame.
  6. Podávame napríklad s obľúbenou pečenou zeleninou.