Opitý Izidor netradične (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Môj najlepší priateľ má dnes narodeniny, rozmýšľala som, čím mu spravím radosť. Rozhodla som sa pre tento zákusok, ale pre nový a netradičný recept. Bol hodnotený ako bezkonkurenčný - taký je názor oslávenca a profesionála zároveň. Vkladám recept pre každého maškrtníka.
1 dávka porcia |
48 hodín minút príprava |
20 minút na 150 °C |
Postup
- Oddelila som žltky a bielky. Bielky som s práškovým cukrom ušľahala do tuha a postupne som všľahala žltky po jednom do snehu. Preosiatu múku som zmiešala s kakaom a práškom do pečiva, postupne som ju všľahala do bielkovo-žltkovej masy, potom orechy a nakoniec za stáleho šľahania som pridala rozpustené maslo. Cesto som vliala do maslom vymazaného a múkou vysypaného plechu, vložila do trúby vyhriatej na 150 stupňov a piekla 20 minút. Trúbu skôr neotvárať, aby cesto nekleslo. Upečené cesto som nechala úplne vychladnúť.
- Pripravila som si suroviny na orechovú plnku.
- Orechy som zmiešala s vanilkovým a práškovým cukrom.
- Pridala som rum, spolu som celé dobré premiešala a hotovú plnku som nechala odstáť.
- Pripravila som som si potrebné suroviny na II. plnku - na čokoládový krém.
- Do hrnca som dala mlieko, kryštálový cukor a...
- ...rozmiešala s pripraveným žltkom,...
- kakaom a za stáleho miešania som celé pomaly priviedla do varu a
- priliala som Zlatý klas, rozmiešaný v malom množstve mlieka.
- Uvarila som hustý puding, ktorý som nechala úplne vychladnúť. Potom som pridala 375 g studeného masla a šľahala ,až vznikol hladký čokoládový krém.
- Na cesto som natrela marhuľový lekvár, ...
- ...a orechovú plnku. Vložila som do chladničky na 4 hodiny, aby plnka stuhla.
- Po tejto dobe som na orechovú plnku rovnomerne rozotrela čokoládový krém a znovu som odložila do chladničky - tentokrát na 12 hodín, aby stuhol aj tento krém a prepojili sa chute navzájom.
- Pripravila som si suroviny na čokoládovú polevu.
- Do hrnca som nalámala čokoládu, pridala som maslo pokrájané na plátky a rozpustila som pomaly nad parou na čokoládovú polevu...
- ...ktorú som ihned rozotrela na čokoládový krém. Treba pracovať rýchlo, lebo hned tuhne. Znovu som odložila do chladničky ešte vychladiť. Zákusok treba krájať ostrým nožom, namočeným v horúcej vode. Krájať možno na obdlžniky, kocky alebo iné tvary. Ja som zabudla namočiť nôž do horúcej vody, preto mi poleva pri krájaní trocha popraskala.