Opitý Izidor netradične (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Môj najlepší priateľ má dnes narodeniny, rozmýšľala som, čím mu spravím radosť. Rozhodla som sa pre tento zákusok, ale pre nový a netradičný recept. Bol hodnotený ako bezkonkurenčný - taký je názor oslávenca a profesionála zároveň. Vkladám recept pre každého maškrtníka.

1 dávka
porcia
48 hodín minút
príprava
20 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Oddelila som žltky a bielky. Bielky som s práškovým cukrom ušľahala do tuha a postupne som všľahala žltky po jednom do snehu. Preosiatu múku som zmiešala s kakaom a práškom do pečiva, postupne som ju všľahala do bielkovo-žltkovej masy, potom orechy a nakoniec za stáleho šľahania som pridala rozpustené maslo. Cesto som vliala do maslom vymazaného a múkou vysypaného plechu, vložila do trúby vyhriatej na 150 stupňov a piekla 20 minút. Trúbu skôr neotvárať, aby cesto nekleslo. Upečené cesto som nechala úplne vychladnúť.
  2. Pripravila som si suroviny na orechovú plnku.
  3. Orechy som zmiešala s vanilkovým a práškovým cukrom.
  4. Pridala som rum, spolu som celé dobré premiešala a hotovú plnku som nechala odstáť.
  5. Pripravila som som si potrebné suroviny na II. plnku - na čokoládový krém.
  6. Do hrnca som dala mlieko, kryštálový cukor a...
  7. ...rozmiešala s pripraveným žltkom,...
  8. kakaom a za stáleho miešania som celé pomaly priviedla do varu a
  9. priliala som Zlatý klas, rozmiešaný v malom množstve mlieka.
  10. Uvarila som hustý puding, ktorý som nechala úplne vychladnúť. Potom som pridala 375 g studeného masla a šľahala ,až vznikol hladký čokoládový krém.
  11. Na cesto som natrela marhuľový lekvár, ...
  12. ...a orechovú plnku. Vložila som do chladničky na 4 hodiny, aby plnka stuhla.
  13. Po tejto dobe som na orechovú plnku rovnomerne rozotrela čokoládový krém a znovu som odložila do chladničky - tentokrát na 12 hodín, aby stuhol aj tento krém a prepojili sa chute navzájom.
  14. Pripravila som si suroviny na čokoládovú polevu.
  15. Do hrnca som nalámala čokoládu, pridala som maslo pokrájané na plátky a rozpustila som pomaly nad parou na čokoládovú polevu...
  16. ...ktorú som ihned rozotrela na čokoládový krém. Treba pracovať rýchlo, lebo hned tuhne. Znovu som odložila do chladničky ešte vychladiť. Zákusok treba krájať ostrým nožom, namočeným v horúcej vode. Krájať možno na obdlžniky, kocky alebo iné tvary. Ja som zabudla namočiť nôž do horúcej vody, preto mi poleva pri krájaní trocha popraskala.