Opitá bábovka (Whiskey-soaked Chocolate Bundt cake) (fotorecept)

Autor receptu: babav

Upiekla som bábovku podľa receptu z New York Times magazínu. Veľmi chutná, stojí za vyskúšanie.

10-12
porcií
20 minút
príprava
60-70 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny, ktoré som použila.
  2. Odmerané a navážené suroviny pred sľahaním: Maslo s cukrom v mise, vajcia, roztopená čokoláda, whiskey, kávový a kakaový prášok zaliatý vriacou vodou do objemu 1 šálky = 250 ml, múka zmiešaná so soľou a práškom do pečiva.
  3. Najskôr som vyšľahala zmäknuté maslo s cukrom a vanilkou.
  4. Postupne po jednom som za stáleho šľahania pridala vajcia.
  5. Potom roztopenú čokoládu.
  6. Nakoniec som po dávkach striedavo na 3 krát pridávala tekutinu (whiskey a tekutú zmes kávy s kakaom), múku zmiešanú so soľou a PDP. Hotové cesto som naliala do pripravenej maslom vymastenej a múkou vysypanej formy.
  7. Cesto vo forme bolo celkom riedke, až som mala obavy, že sa nedopečie. Formu som vložila do rúry vyhriatej na 160 stupňov C a piekla 60 minút. Vyskúšala som špáradlom či je cesto prepečené ...bolo, ale pre istotu som formu nechala vo vypnutej rúre ešte 10 minút.
  8. Upečená, vyklopená bábovka po 15 minútovom oddychu vo forme. Bábovku som este pripila, poliala som ju 5Pl whiskey, ktorá do nej pekne vsiakla (podľa chuti možno použiť aj viacej whiskey).
  9. Nakoniec som ju posypala práškovým cukrom.
  10. Takto vyzerala v reze, hotová na servírovanie.
  11. Výborne chutila sama o sebe, aj s čerstvým ovocím a šľahačkou, alebo so zmrzlinou. Nie je to zákusok vhodný pre deti.