Opitá bábovka (Whiskey-soaked Chocolate Bundt cake) (fotorecept)
Autor receptu: babav
Upiekla som bábovku podľa receptu z New York Times magazínu. Veľmi chutná, stojí za vyskúšanie.
10-12 porcií |
20 minút príprava |
60-70 minút na 160 °C |
Postup
- Suroviny, ktoré som použila.
- Odmerané a navážené suroviny pred sľahaním: Maslo s cukrom v mise, vajcia,
roztopená čokoláda, whiskey, kávový a kakaový prášok zaliatý vriacou vodou
do objemu 1 šálky = 250 ml, múka zmiešaná so soľou a práškom do pečiva.
- Najskôr som vyšľahala zmäknuté maslo s cukrom a vanilkou.
- Postupne po jednom som za stáleho šľahania pridala vajcia.
- Potom roztopenú čokoládu.
- Nakoniec som po dávkach striedavo na 3 krát pridávala tekutinu (whiskey
a tekutú zmes kávy s kakaom), múku zmiešanú so soľou a PDP. Hotové cesto
som naliala do pripravenej maslom vymastenej a múkou vysypanej formy.
- Cesto vo forme bolo celkom riedke, až som mala obavy, že sa nedopečie.
Formu som vložila do rúry vyhriatej na 160 stupňov C a piekla 60 minút.
Vyskúšala som špáradlom či je cesto prepečené ...bolo, ale pre istotu som
formu nechala vo vypnutej rúre ešte 10 minút.
- Upečená, vyklopená bábovka po 15 minútovom oddychu vo forme.
Bábovku som este pripila, poliala som ju 5Pl whiskey, ktorá do nej pekne
vsiakla (podľa chuti možno použiť aj viacej whiskey).
- Nakoniec som ju posypala práškovým cukrom.
- Takto vyzerala v reze, hotová na servírovanie.
- Výborne chutila sama o sebe, aj s čerstvým ovocím a šľahačkou, alebo so zmrzlinou.
Nie je to zákusok vhodný pre deti.