Likérová bábovka

Opitá bábovka s kakaovo-škoricovou polevou (fotorecept)

Autor receptu: petullka

Rýchla, vláčna a neskutočne chutná bábovka. Nazvala som ju adventná a zahájila ňou vianočné pečenie* 😀

10 minút
príprava
45 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr si pripravíme bábovkovú formu. Vymažeme ju tukom a zvyčajne vysypeme múkou, ale keďže mne tá múka na upečenej bábovke vadí, používam jemnučko rozmixované piškóty, ideálne bezlepkové. Kdesi som to čítala a stále to tak robím.
  2. Celé vajcia vyšľaháme s cukrami do svetlej nadýchanej peny. Ak chceme menej cukru, miesto vanilkového pridáme lyžičku vanilkovej pasty.
  3. Za stáleho miešania som priliala tenkým prúdom olej a likér, prepla som mixér na najnižšie otáčky a po lyžiciach prisypala múku s kypriacim práškom. Použila som írsky likér, ale už som skúšala aj s vaječným a aj karamelovým. Takže likér sa dá použiť akýkoľvek.
  4. 2/3 cesta nalejeme do pripravenej formy.
  5. Do zvyšného cesta som lyžicou primiešala kakao, použila som čierne a vliala do svetlého cesta. Kto chce mramorový efekt, premieša si to špajdľou.
  6. Piekla som na 170 stupňov s ventilátorom presne 40 minút, vypla som a ešte nechala 5 minút v rúre. Ale ja mám takú rýchlopiecku, takže každý podľa svojej rúry. Istí to skúška so špajdľou.
  7. Upečenú bábovku som nechala asi 10 minút vo forme, vyklopila na tanier a nechala vychladnúť.
  8. Polevu pripravíme podľa návodu a polejeme ňou bábovku. Ja som ju ozdobila už tak vianočne, s hviezdičkami a zlatým prachom 🙂
  9. A ak to chceme podávať ako slávnostnejší dezert, potrieme lekvárom, čerstvo vyšľahanou šľahačkou a posypeme Grankom. Neuškodí jej ani jahoda, či malina.