Opekance - bobaľky fotorecept

paveljrk - fotkapaveljrk, 15. decembra 2010
Opekance - bobaľky (fotorecept)
Foto: paveljrk

Tento recept poznám ešte od rodičov a vždy sa pripravoval na štedrovečernú večeru.S počutia viem toľko,že pochádza z okolia B.Štiavnice.Či je to tak,to sa Zobraziť celý popisTento recept poznám ešte od rodičov a vždy sa pripravoval na štedrovečernú večeru.S počutia viem toľko,že pochádza z okolia B.Štiavnice.Či je to tak,to sa už asi nedozviem,no aj tak patrí k tradičným jedlám vianočnej večere.

8
porcií
15-20 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

1/2 l
1kg
40 g  ( 1 kocka )
trocha
štipka
1/4 kocky




Postup

  1. 1

    Z mlieka,droždia,cukru urobíme kvások.Do múky nastrúhame stužený tuk,pridáme soľ a nakoniec kvások.Vypracujeme tuhšie cesto a necháme ho na teplom mieste vykysnúť.

    Opekance - bobaľky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na doske narobíme šúľance o hrúbke cca 1 cm.

    Opekance - bobaľky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tieto porežeme na malé kúsky cca 1 cm dlhé.

    Opekance - bobaľky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Naukladáme na plech potretý stužením tukom.Necháme dostatok miesta medzi jednotlivými kúskami,aby sa nepolepili.Dáme piecť do vyhriatej rúry 180-200°C na cca 15-17 minút.(kým nemajú zlatistú farbu)

    Opekance - bobaľky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na Vianoce tieto opekance odvaríme ako cestovinu,kým nie sú mäkké a ocedíme.Pred tým si nastrúhame eidamskú tehlu a rozpustíme maslo.Do misky vrstvíme opekance,syr a tak až do plnej misky.Polejeme maslom.Tak isto sa sajú urobiť i s makom,sušenými slivkami.To každý podľa chuti a tradície.

Diskusia k receptu

morenajea
hovoríme im pupáky. tiež ich ovárame , potom zalejeme trochou medovej vody, pridáme mletý mak a cukor. Mňamka :)
helca103
presne takéto opekance robím aj ja ale bez syra sú velmi dobre hocikedy, nie iba na Vianoce s makom aj s orechami.....
voz12
Opekance som si kúpila hotové a dnes budú na večeru .Nepoznala som recept.Odteraz budem robiť sama.
gittka
aj my ich voláme pupáky.a sú fakt super!!!ale máme ich radi na sladko.so syrom som nepoznala.určite skúsim...
paveljrk
Kto ich chce skúsiť aj nie ako vianočné jedlo.nech si ich poleje opraženou slaninkou.To je len potom delikatesa.
danculka
Aj naše opekance sú na sladko s makom,zajtra mám na to vyhradený deň..
coldbery
Ja to volám tiež bobaľky a robím ich tak isto,len na plech ich ukladám na reznú stranu....:-)))
violetacamorova
Si šikovná a tento recept je veľmi pekne urobený, moja mamka pečie plát cesta a potom ho pokrája na kocky, ale neobvára, lenzaleje sladkou prevarenou vodou a pridáva mak, tieto sú fajné chrumkavé...
cinkla
Ano, aj my ich volame bobalky ,pecieme ich rovnako ako Ty , tiez ich obvarame alebo lahko naparime a podavame zmiesane alebo s dusenou kyslou kapustou, alebo na slano s tvarohom a oprazenou slaninkou, alebo na sladko s tvarohom a hrozienkami, alebo tradicne nasladko s makom. Poslednych 60 rokov ich pripravujeme takto v Tatrach, ale pochadzaju zo Zemplina.
ejmepb
Dnes som robila, dávam múku pol na pol hl. a polohr. a bez tuku.Vykrajovala som ich odmerkou na Nutrilon.
paveljrk
Tento recept má mnoho podôb.To už každý podľa zvyku a tradície.Ja som sa len chcel podeliť s tými,čo nemajú recept a kupujú ich v obchodoch.Domáce sú určite lepšie.
ela77
Vybrala som si teraz práve ten tvoj a už idem miesiť cesto. Uvidím ako to dopadne, ešte som doteraz opekance nepiekla. Vždy sa kupujú.
paveljrk
ela77.Bez strachu,až dodržíš recept,určite budú dobré.Cesto nesmie byť ani veľmi tvrdé,ani primäké.Skrátka akurát.Veď ako žena to isto vieš.Daj vedieť ako dopadli.
sbsgabi
Kedy ich robíte a ako ďalej s nimi vyberiem s rúry a čo potom? poradte ?Ja predtým som dala zohriať mlieko a poliala som ich teplým mliekom
paveljrk
sbsgabi.Ja to robím tak,že do vriacej vody ich odvarím ako cestoviny.Varia sa podľa veľkosti a spôsobe pečenia a tiež podľa toho,ako dlho boli uskladnené a kde.Treba ochutnať.Dávam vrstvu opekancov,vrstvu syra a pomastím.Tak do plnej misky.
paveljrk
Ešte dodatok.Robím ich na vianočnú večeru.Je to jeden s chodov.Je to napísané aj v recepte a prvá moja odpoveď dáva aj prídavok ako sú ešte chutnejšie.
marienka44
@Paveljrk ,citala som, ze sa nemaju varit, lebo varom zmaknu velmi na povrchu, rozmocia sa a vnutri zostanu tvrde. Maju sa vraj len obliat a nechat postat v horucej vode /asi 60 °/.
1x wiwi
paveljrk
Tým spôsobom ich robí dcéra ale vodu nechá zovrieť.Je to na konzumáciu na studeno.Až ich chcete horúce,treba ich variť úplne do mäkka.
zinnajdha
Aj okolo Trenčína sú to pupáky, názov bobaľky je zo Zemplína. Kúpené treba dlhšie hriať spolu s mliekom, ale doma urobené stačí obariť vriacim mliekom, nechať postáť a potom ochutiť makom a pod.
anajk
Fakt výborné..na sladko, na slano..mak, orechy, syr, bryndza, komu čo chutí..ja mám taký istý recept od babičky z Banskej Belej..ale v ňom miesto hrubej múky hladkú...sparujem ich vriacou vodou s mliekom v pomere 1:1..už teraz sa teším na božskú chuť vianočnú..je pravda, sú jedlé kedykoľvek, ale ruku na srdce...čaro Vianoc im dáva neodolateľný šmak...
paveljrk
Po celé roky ich robíme len na Vianoce.Je to niečo,čo je v tomto čase neopísateľné.Vianoce sú Vianoce.
marka
ja ich poznám len s makom, robievam ich každý rok a to podľa toho ako robila moja mamka, cesto samozrejme stále rovnaké, len s tým rozdielom, že ich dávam na suchý plech, pomúčené a vedľa seba a potom po upečení lámem.
vareska1
mozem sa opytatt? ked sa upecu su makke al. tvrde? pripadne ked dva tri dni postoja v uzavretej nadobe ..... lebo aj kupene v obchode su niektore fajne makkucke a niektore tvrde, ze ani za tri hodiny macania vo vriacom mlieku nechcu zmaknut
paveljrk
Po upečení sú tvrdé.Pri príprave ich treba variť do mäkka,alebo zaliať tak,aby boli celé zaliate,horúcou tekutinou-voda,mlieko.S tým,že nechcú zmäknúť,som sa ešte nestretol.Ja ich varím vo vode.
radost
my sme kúpili po Vianociach -v januári t.r.-vo výpredaji-veľmi lacno-v Tescu...bud boli tvrdé ako skala-alebo-po zabarení blato..nechutné..ako maškrtu sme dávali psovi..ked rozhryzie kosti-toto tiež zvládol..bohužiaľ..nikdy viac -ani čoby zadarmo dávali-ich nevezmem..pritom robievame doma-to je neporovnateľné..
kvet41
Moja rodina pochadza z Banskej Stiavnice. Ja pokracujem v tejto tradicii aj tu v Kalifornii. Nase opekance maju aniz a su vyborne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia