Opekance - Bobaľky - Dukátové buchty (fotorecept)

Autor receptu: etelka44

Bez týchto "bobaľok" si Vianoce nevieme predstaviť. Dala mi ho moja mamka, nič na ňom nie je potrebné meniť, stále sa podarí :-)

6
porcií
60 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. 1 kg hladkej múky preosejeme, pridáme 2 PL cukru (u dukat. buchtičiek sú to 3 PL), 1 lyžičku soli. Medzi tým si dáme ohriať mlieko. Do malého množstva mierne ohriatého mlieka pridáme 2 PL cukru (ktoré roztopíme), droždie a urobíme kvások. Vo zvyšnom množstve mlieka roztopíme tuk.
  2. Tuk v mlieku.
  3. Keď je kvások vykysnutý, tuk rozpustený - všetko vlejeme do nádoby s múkou, cukrom a soľou.
  4. Všetky suroviny dobre premiešam s lopatkou a potom dám aby mi to vymiesil robot.
  5. Takto by malo vyzerať cesto po vymiesení.
  6. Cesto vysypeme na drevenú dosku. Ja som dosť namučila ale nie je to potrebné takmer vôbec, lebo sa bude zle šúľať. Cesto je také "žuvačkové" veľmi sa s ním dobre pracuje. Uvidíte, že ak pomučíte tak sa Vám bude stále šmýkať a nám ide o to, aby sme robili šúľance.
  7. Asi takto, na také tenké šuľanky. Podľa toho aké veľké mate radi bobaľky. Ak to bude cesto na dukatové buchtičky tak samozrejme hrubší šúľok ale až nie veľmi, my máme radi nie veľmi veľké dukatové buchtičky (na jedno sústo).
  8. Takto si stále odrežem z cesta a šúľam.
  9. Krájanie bobaľok.
  10. Nakrájané bobaľky (dukat.buchtičky) ukladám na plech, vystlaný papierom na pečenie. Ukladám ich po reze. To znamená, že jeden rez je na plechu a druhý hore. Mierne k sebe ich poukládame, oni ešte podkysnú kým všetko poukládame. Netreba veľmi na tesno, lebo po upečení budú tenké a vysoké ! Niekedy mi vyjdú na 1 plech inokedy ešte musím dorobiť na malý.
  11. Nakoniec ich dôkladne pomastíme s olejom, aby sa nám nepolepili (netreba šetriť olejom).
  12. Omastené vložíme do rúry, pečieme do zlatista. 15-20 min. Každá rúra pečie inak.
  13. Toto sú babaľky. Pred podávaním ich dám do mikroténového sáčka, kde mierne poprchám vodou a dám na 1/2 až 1 min do mikrovlnky aby sa ohriali dostatočne. Takéto teplé zmiešam buď s ochuteným makom, tvarohom, orechami, opráženou kyslou kapustou (každý podľa chuti). Samozrejme s akoukoľvek príchuťou zmiešané s prepraženým maslom.
  14. Toto dukatové buchty.
  15. Dukatové buchty. Podobné sú aj bobaľky, len maličké.
  16. Dukátové buchty.
  17. Dukatové buchty.
  18. DOBRÚ CHUŤ !