Opekance - Bobaľky - Dukátové buchty fotorecept

etelka44 - fotkaetelka44, 21. decembra 2013
Opekance - Bobaľky - Dukátové buchty (fotorecept)
Foto: etelka44

Bez týchto "bobaľok" si Vianoce nevieme predstaviť. Dala mi ho moja mamka, nič na ňom nie je potrebné meniť, stále sa podarí :-)

6
porcií
60 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
1/2 bal (Hera, Palmarin, Smetol)
4 PL (na bobaľky)
6 PL (na (dukát. buchtičky)
1 ČL
1 ks
1/2 l




Postup

  1. 1

    1 kg hladkej múky preosejeme, pridáme 2 PL cukru (u dukat. buchtičiek sú to 3 PL), 1 lyžičku soli. Medzi tým si dáme ohriať mlieko. Do malého množstva mierne ohriatého mlieka pridáme 2 PL cukru (ktoré roztopíme), droždie a urobíme kvások. Vo zvyšnom množstve mlieka roztopíme tuk.

    Opekance - Bobaľky - Dukátové buchty (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tuk v mlieku.

    Opekance - Bobaľky - Dukátové buchty (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď je kvások vykysnutý, tuk rozpustený - všetko vlejeme do nádoby s múkou, cukrom a soľou.

    Opekance - Bobaľky - Dukátové buchty (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Všetky suroviny dobre premiešam s lopatkou a potom dám aby mi to vymiesil robot.

    Opekance - Bobaľky - Dukátové buchty (fotorecept) - obrázok 4
  5. 6

    Takto by malo vyzerať cesto po vymiesení.

    Opekance - Bobaľky - Dukátové buchty (fotorecept) - obrázok 6
  6. 7

    Cesto vysypeme na drevenú dosku. Ja som dosť namučila ale nie je to potrebné takmer vôbec, lebo sa bude zle šúľať. Cesto je také "žuvačkové" veľmi sa s ním dobre pracuje. Uvidíte, že ak pomučíte tak sa Vám bude stále šmýkať a nám ide o to, aby sme robili šúľance.

    Opekance - Bobaľky - Dukátové buchty (fotorecept) - obrázok 7
  7. 8

    Asi takto, na také tenké šuľanky. Podľa toho aké veľké mate radi bobaľky. Ak to bude cesto na dukatové buchtičky tak samozrejme hrubší šúľok ale až nie veľmi, my máme radi nie veľmi veľké dukatové buchtičky (na jedno sústo).

    Opekance - Bobaľky - Dukátové buchty (fotorecept) - obrázok 8
  8. 9

    Takto si stále odrežem z cesta a šúľam.

    Opekance - Bobaľky - Dukátové buchty (fotorecept) - obrázok 9
  9. 10

    Krájanie bobaľok.

    Opekance - Bobaľky - Dukátové buchty (fotorecept) - obrázok 10
  10. 11

    Nakrájané bobaľky (dukat.buchtičky) ukladám na plech, vystlaný papierom na pečenie. Ukladám ich po reze. To znamená, že jeden rez je na plechu a druhý hore. Mierne k sebe ich poukládame, oni ešte podkysnú kým všetko poukládame. Netreba veľmi na tesno, lebo po upečení budú tenké a vysoké ! Niekedy mi vyjdú na 1 plech inokedy ešte musím dorobiť na malý.

    Opekance - Bobaľky - Dukátové buchty (fotorecept) - obrázok 11
  11. 12

    Nakoniec ich dôkladne pomastíme s olejom, aby sa nám nepolepili (netreba šetriť olejom).

    Opekance - Bobaľky - Dukátové buchty (fotorecept) - obrázok 12
  12. 14

    Omastené vložíme do rúry, pečieme do zlatista. 15-20 min. Každá rúra pečie inak.

    Opekance - Bobaľky - Dukátové buchty (fotorecept) - obrázok 14
  13. 15

    Toto sú babaľky. Pred podávaním ich dám do mikroténového sáčka, kde mierne poprchám vodou a dám na 1/2 až 1 min do mikrovlnky aby sa ohriali dostatočne. Takéto teplé zmiešam buď s ochuteným makom, tvarohom, orechami, opráženou kyslou kapustou (každý podľa chuti). Samozrejme s akoukoľvek príchuťou zmiešané s prepraženým maslom.

    Opekance - Bobaľky - Dukátové buchty (fotorecept) - obrázok 15
  14. 16

    Toto dukatové buchty.

    Opekance - Bobaľky - Dukátové buchty (fotorecept) - obrázok 16
  15. 17

    Dukatové buchty. Podobné sú aj bobaľky, len maličké.

    Opekance - Bobaľky - Dukátové buchty (fotorecept) - obrázok 17
  16. 18

    Dukátové buchty.

    Opekance - Bobaľky - Dukátové buchty (fotorecept) - obrázok 18
  17. 19

    Dukatové buchty.

    Opekance - Bobaľky - Dukátové buchty (fotorecept) - obrázok 19
  18. 20

    DOBRÚ CHUŤ !

    Opekance - Bobaľky - Dukátové buchty (fotorecept) - obrázok 20

Diskusia k receptu

ubka
Tie sú fantastické, blahoželám k takej precíznej práci :-) aj u nás sa bobaľky robia...vyskúšam podľa Tvojho receptu, vyzerá dobre.
daguska
Skusim teraz podla teba, zaujalo ma to ukladanie. Moj muz ich ma rad, ale len s makom.
zdenka1009
A musím pochváliť aj tento recept, páči sa mi takto prakticky poukladané bobálky...vyskúšam po sviatkoch...:-)
radost
ja ukladám na plech ako príde..má to praktický význam-to ukladanie po reze..??
šikovný,praktický recept..
etelka44
radost - má to taký význam, že keby neboli ukladané po reze, tak by boli tvrdé, nakoľko šúľame po troche múky a v reze nie je múka !
jozka2
Jaj,etelkamas ich krasne dam ich na FB pre rodinu.
radost
a ešte otázka:nemastíš ich každú jednu-ked ukladáš..??nezlepia sa ku sebe..??pekne sa delia..??
kukucka1211
super,už len ,,zabariť"s makom,mliečkom a medom a Štedrý večer môže začať
vladi4444
moja prababka ich robila aj v Amerike,kde zila.
davam na FB ,krasna nostalgia....
mariamka
pekne vymyslene :) aj s tym ukladanim rezom navrch, ale ja som mierne lenivejsia, peciem rovno tie hady a po upeceni krajam bobalky, zvrchu chrumkave vnutri mekucke, zaliat horucim mliekom, mak, maslo, med, nebola by vecera :)
janalad
hned by som si dala, ale pockam do Vianoc, moja sestra ma naucila dat do misky olej a namacat kusky a potom ukladat na plech:) delia sa
etelka44
@mariamka tie sú také mäkkulinké, len netreba dať veľa vody (pokropiť) do mikr. sáčika. Sú veľmi mäkké aj na druhý deň ak sa vôbec zvyši. Ja robím z 2 kg na Vianove a z 2kg 6.1. na druhú večeru trojkráľovú. Už sa neviem dočkať. Budú s makom, orechami, kapustou a tvarohom :-) mňam :-)
tiginko
zaujímavé, ja mám rovnaký pomer surovín (až na tú soľ, dávam trochu menej soli, mastím maslom, alebo najnovšie prepraženým maslom a pred podávaním prelievam horúcim mliekom), ale mám tam 1 žĺtko na 1/2kg múky. Nabudúce vyskúšam podľa teba, bez... Ja už sa tiež teším, včera večer som dopiekla opekance, aj makáče a orecháče (robím ich z rovnakého cesta, len trošku viac osladené, do opekancov dávam len 1ČL cukru) V kľude a v pohode môžu pomaly najkrajšie sviatky v roku prísť, kapor je na ceste a stromček tiež. Krásne sviatky @etelka44 !





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia