Pražená ryža

Opekaná ryža čahan a domáce tradičné onigiri (videorecept)

Autor receptu: tartletka

„Japonci mi vravia, že som viac Japonka ako oni," tvrdí Denisa Cabadaj Ogino, ktorá v TV Varecha spolu s Kauflandom pripravila tradičné japonské jedlá. Suroviny na ne nepresiahnu cenu 15 eúr.

4
porcie
20 minút
príprava

Postup

  1. Najprv uvaríme ryžu (bez oleja).
  2. V panvici zohrejeme rastlinný aj sezamový olej, pridáme najemno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a orestujeme dozlastista.
  3. Vsypeme aj nakrájané predvarené ošúpané a očistené krevety a na malé kocky nakrájanú mrkvu a lahôdkovú cibuľku, osolíme, okoreníme a opečieme. Zmes zhrnieme na bok panvice a pridáme rozmiešané vajíčko, z ktorého vytvoríme praženicu, potom spolu zmiešame. Pridáme uvarenú ryžu, štipku soli a korenia podľa chuti. Všetko spolu premiešame.
  4. Zmes presunieme na jednu polovicu panvice, do druhej prilejeme sójovú omáčku, ktorú varom zredukujeme. Následne všetko spolu s ľahkosťou zmiešame, pridáme sezam. Dôležité je zachovať sviežosť a farebnosť jedla. Pre exotickejšiu chuť, môžeme pridať štipku na jemno nasekaného čerstvého alebo nakladaného zázvoru. 
  5. Ryžu servírujeme do misiek a môžeme ozdobiť kúskom nakladaného zázvoru, lístkom petržlenovej vňate a posypať sezamom. Čahan je vhodný ako hlavné jedlo alebo príloha k mäsu.
  6. Domáce tradičné onigiri: Pokiaľ vám zostane opekaná ryža môžete si z nej pripraviť chutné onigiri, čiže ryžové valčeky, ktoré sú ideálnou náhradou za sendvič na desiatu alebo párty jedlo na rýchlu konzumáciu.
  7. V miske s vodou si jemne navlhčíme dlane. Následne si naberieme opekanú ryžu vo veľkosti väčšieho vlašského orecha a tvarujeme.  A to rýchlym spôsobom stláčania, ako by sme chceli robiť pevnú snehovú guľu. Tvarovať ju môžeme akokoľvek do valčekov, trojuholníkov, guľôčok.
  8. Pred konzumáciou, vytvarovanú ryžu obalíme do morskej riasy nori. Pokiaľ onigiri konzumujeme s odstupom času, odporúčame ich baliť do fólie, bez morskej riasy, aby sa nevysušili. Neodporúčame skladovať v chladničke.