Opečené plátky bravčového pliecka – Kmínova hrianka (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Zlodej, vreckár, kmín, lapko či živáň, jedna banda. Experimentoval som XXXXL
variantom štípľavosti marinády a
zároveň aj „živánskej“ a podarilo sa. Moje krajšie a lepšie JA má plechovú pusinku a
objednala si niečo à la „drakov
plamenný dych“! No nevyhoviete krásnej aj prosbe, keď vás čaká sladká šťavnatá
odmena? Škoda len, že som opäť
nezohnal bravčovú krkovičku, ale aj z pliecka sa mi podarilo zmajstrovať super
pochúťku. Kto má aj klobásovo-
gulášovú zmes pána Bandiho Urblika z KN, má „jackpot“!
4 porcie |
12-15/2-3 dni minút príprava |
12-15 minút tepelná úprava |
Postup- vlastná príprava tejto úžasnej gastronomoickej lahôdky začína 2÷3 dni pred akciou „A“ a časom „Č“! To je doba, počas ktorej jemne osolené a „čoeMČeKované“ plátky mäsa musia nasiaknúť „ekrazitovou“ marinádou. Dôkladne som ju vyšľahal z čierneho 16° piva (bez problémov už viem kúpiť priamo s ďumbierom „Ginger Beer“), slnečnicového oleja, extra hot tabasca, pretlačeného cesnaku, postrúhanej cibule, mletej štípľavej papriky, klobásovo gulášovej zmesi „KN“, plnotučnej horčice (zásadne z Liptova), čerstvo strúhaného ďumbiera a čerstvo mletej borievky. Štyri, skoro 20 mm, plátky bravčového pliecka som jemne „vyklepal“, obojstranne ich osolil a pomocou „pepro_bazuky“ pokryl čerstvo mletým čiernym korením. Následne som ich „utopil“ v pripravenej marináde a „zadekľované“ ponechal 2 noci v opatere, priam materinskej, chladničky! Potom to už bola doslova hračka. V panvici som vytvoril horúcu emulziu z dvoch PL oleja a dvoch PL bravčovej masti, na ktorej som obojstranne opiekol plátky bravčového mäsa (5÷6´na každej strane). Z marinády priamo na panvicu !!!
- opečené plátky mäsa som uložil na pomocný tanier
- a do výpeku vložil ½_krajce chleba, z ktorých som získal po jednej strane opečené hrianky
- postupne som ich ukladal na „tablu“ (opečenou stranou hore),
- na spodnú hrianku uložil list ľadového šalátu, pokvapkal ho horčicou
- naň uložil opečený plátok mäsa, rozotrel 1÷2 PL tatárskej omáčky, pridal horný list ľadového šalátu,
- prikryl hornou hriankou a lahodné „leporello“ je hotové! Zapíjame podľa vlastného výberu, možností, ale hlavne chuti! … čaj, hriatô, káva, pivo, víno, alebo iný „džibridžou“!
- a komu sa živáňska na tento spôsob zdá málo bohatá, hornú hrianku odloží, na lístok šalátu, pridá disky paradajky, kolieska červenej cibule, plátky opečenej údenej slaniny, …, vráti hornú hrianku a teraz už bude určite spokojný!
|