Opečené plátky bravčového pliecka – Kmínova hrianka (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Zlodej, vreckár, kmín, lapko či živáň, jedna banda. Experimentoval som XXXXL variantom štípľavosti marinády a zároveň aj „živánskej“ a podarilo sa. Moje krajšie a lepšie JA má plechovú pusinku a objednala si niečo à la „drakov plamenný dych“! No nevyhoviete krásnej aj prosbe, keď vás čaká sladká šťavnatá odmena? Škoda len, že som opäť nezohnal bravčovú krkovičku, ale aj z pliecka sa mi podarilo zmajstrovať super pochúťku. Kto má aj klobásovo- gulášovú zmes pána Bandiho Urblika z KN, má „jackpot“!

4
porcie
12-15/2-3 dni minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. vlastná príprava tejto úžasnej gastronomoickej lahôdky začína 2÷3 dni pred akciou „A“ a časom „Č“! To je doba, počas ktorej jemne osolené a „čoeMČeKované“ plátky mäsa musia nasiaknúť „ekrazitovou“ marinádou. Dôkladne som ju vyšľahal z čierneho 16° piva (bez problémov už viem kúpiť priamo s ďumbierom „Ginger Beer“), slnečnicového oleja, extra hot tabasca, pretlačeného cesnaku, postrúhanej cibule, mletej štípľavej papriky, klobásovo gulášovej zmesi „KN“, plnotučnej horčice (zásadne z Liptova), čerstvo strúhaného ďumbiera a čerstvo mletej borievky. Štyri, skoro 20 mm, plátky bravčového pliecka som jemne „vyklepal“, obojstranne ich osolil a pomocou „pepro_bazuky“ pokryl čerstvo mletým čiernym korením. Následne som ich „utopil“ v pripravenej marináde a „zadekľované“ ponechal 2 noci v opatere, priam materinskej, chladničky! Potom to už bola doslova hračka. V panvici som vytvoril horúcu emulziu z dvoch PL oleja a dvoch PL bravčovej masti, na ktorej som obojstranne opiekol plátky bravčového mäsa (5÷6´na každej strane). Z marinády priamo na panvicu !!!
  2. opečené plátky mäsa som uložil na pomocný tanier
  3. a do výpeku vložil ½_krajce chleba, z ktorých som získal po jednej strane opečené hrianky
  4. postupne som ich ukladal na „tablu“ (opečenou stranou hore),
  5. na spodnú hrianku uložil list ľadového šalátu, pokvapkal ho horčicou
  6. naň uložil opečený plátok mäsa, rozotrel 1÷2 PL tatárskej omáčky, pridal horný list ľadového šalátu,
  7. prikryl hornou hriankou a lahodné „leporello“ je hotové! Zapíjame podľa vlastného výberu, možností, ale hlavne chuti! … čaj, hriatô, káva, pivo, víno, alebo iný „džibridžou“!
  8. a komu sa živáňska na tento spôsob zdá málo bohatá, hornú hrianku odloží, na lístok šalátu, pridá disky paradajky, kolieska červenej cibule, plátky opečenej údenej slaniny, …, vráti hornú hrianku a teraz už bude určite spokojný!