Opekané kuracie stehná

Opečené kuracie stehná na cesnaku a olivách (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Keď sme opúšťali Des Moines, tak v Iowe mrzlo a snežilo. Sviatok všetkých Alexandrov a Šaňov, 27. február, nás však po trojdňovom 2 570 km dlhom putovaní na juhozápad, privítal v Arizonskej Peorii s 32 °C teplotou. Plno kvitnúcich, hlavne okrasných, stromov a kríkov. Medzi úžitkovými prevládajú citróny, kvitnúce a dozrievajúce dva razy v roku, ale ani pomaranče, aj keď rodia „iba“ raz, sa nedajú zahanbiť. Podobne ako citróny, plné zrelých plodov a zároveň v kvete, s jemnou sťa jasmínovou vôňou.

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
60-90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. … tak toto je všetko potrebné na dnešnú dobrotu z jedného hrnca. Aj keď je ešte len začiatok apríla, leto „pribehne“, čo by si nohou dupol. Vtedy sa málokomu chce tráviť hodiny pri šporáku. Čo najjednoduchšie a hlavne čo najrýchlejšie! To vždy bolo a bude heslo letných dní.
  2. 6 kuracích stehien, jedno balenie (ale takto môžete pripraviť aj celé kura, rozporcírované podľa Vašich zvykov), som dočistil, umyl, osušil a ostrým nožom v nich uvoľnil kosti od mäsa (aj časť pod nimi); potom som ich obojstranne jemne osolil a pokryl čerstvo mletým čiernym korením (ak by som bol mal biele, tak použil by som ho), ale ani korením 4 farieb nič nepokazíte.
  3. Nasledovalo opečenie do červeno-zlatej farby, asi po 5÷7´ na každej strane.
  4. Medzičasy som využil na dôkladné umytie a pokrájanie zemiakov na 1/6 či 1/8, očistenie a „naplátkovanie“ strúčikov cesnaku (ich počet voľte podľa Vašich chutí, ja som ich mal 7) a väčších odkôstkovaných olív, ako aj na prípravu halúzok čerstvého rozmarínu.
  5. Opečené stehná som povykladal...
  6. ...a vo výpeku do červeno-hneda opiekol segmenty zemiakov,
  7. ktoré následne uvoľnili miesto na krátke orestovanie plátkov cesnaku a koliesok olív.
  8. Po ich spoločnom podusení som ich podlial bielym vínom (ja som mal Chenin blanc + viogner r. 2007, ale Vy sa riaďte, prosím svojim jazykom, presne tak, ako odporúčajú majstri francúzskej kuchyne: na varenie používaj ten druh vína, aké sám piješ najradšej a s najväčším pôžitkom), nechal krátko odpariť, vložil ku nim opečené mäso a zemiaky, ozdobil halúzkami čerstvého rozmarínu a 10÷12´ nechať „prevoňať“.
  9. Asi po piatich minútach som zostavu pokropil „štamperdlíkom“ octu z červeného vína, minútku-dve nechal „prebublať“ a
  10. podával ozdobené korunkou petržlenovej vňate,
  11. alebo aj ½ guľkami hrozna.
  12. … úprimne! Nepodpichujem, ale pochváliť sa musím. Nesial som, ani nepolieval, ale úrodu priebežne zbieram. Tentoraz v podobe citrónov. V ľavej ruke držím „strapec“ deviatich a ten v pravej, som na požiadanie bratránka Slávka z Pavlůvek na južnej Moravienke odvážil. Mal neuveriteľných, teda aspoň pre mňa s Mojou, 740 g!!! Dostal som sa k jednoduchému, chutnému a hlavne zdravému rcp na kuracie prsia, marinované v čerstvej citrónovej šťave, s veľmi krátko povarenou brokolicou. Čoskoro, s Vašim dovolením, Vám ho s radosťou predstavím.