Opečené domáce rezance s ovčím syrom podľa Cesminaz

Autor receptu: mariamka

Zostala mi doma pekná hrudka ovčieho syra, tak som pátrala po jeho užitočnom zužitkovaní. Natrafila som na jednoduchý recept od Cesminky /http://varecha.pravda.sk/recepty/opecene-syrove-rezance/38327-recept.html/, ktorý sa ale nakoniec ukázal ako úplne skvelý. Ďakujem milá Cesminaz za inšpiráciu, dovolila som si pridať malý upgrade :)

15 minút
príprava
10-15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Cestoviny som robila doma. Naozaj :) Vlastne cesto urobila pekáreň /múka polohrubá, 1 vajce, štipka soli, trochu oleja, voda podľa potreby/. Ja som už len rozgúľala a nakrájala. Aspoň som oprášila válok a dosku od maminky. Nebojte sa toho, roboty s tým nie je veľa a tá chuť za to stojí. Použila som len polovicu cesta, preventívne :)
  2. Už si môžeme dať zohriať olej. Ja som dala aj bravčovú masť, mám skúsenosť, že k cestovinám pasuje. Rezance treba dobre od múky oprášiť, aby sa nám nepálila.
  3. Postupujeme podľa receptu od Cesminaz, t.j. opekáme a miešame, až chytia ružovkastú farbu. Tá zvyšná múka nám tam trochu škvrčí, ale to nevadí, dá tomu výbornú chuť a vôňu.
  4. Keď sa nám zdá, že rezance sú opečené akurát, zalejeme ich studenou vodou, trošku osolíme, zakryjeme a necháme dusiť presne tak, ako tarhoňu, cca 10-15 minút.
  5. Keď sa tekutina vpije, odstavíme a necháme dôjsť. Moje vyzerali takto. Takú poskrúcance :) Ale už teraz chutili skvelo.
  6. Pripravíme si oblohu, či ako to nazvať. Cesminka použila iba slaný syr /turecký, Fetu/, ja som mala doma okrem syra rukolu a jarnú cibuľku, tak ma napadlo to skombinovať.
  7. Syr nakrájame na kocky, cibuľku aj s vňaťou na plátky, pridáme rukolu, okoreníme čerstvým mletým čiernym korením a pokvapkáme oliv. olejom. Zľahka prehodíme. Nesolila som.
  8. Môžeme to celé premiešať, alebo servírovať osve. Mne sa už syr neroztekal, bol to skôr taký teplý cestovinovo-syrový šalát :) ale naozaj veľmi, veľmi dobrý. Rezance majú naozaj zvláštnu veľmi návykovú chuť, takmer mi pripomenuli povestné pukanské párance, možno tým, že boli domáce :) Odvážte sa, a urobte si ich. Budem rada a Cesminka určite tiež :)
  9. P.S. Druhá polovica cesta tiež nevyšla nazmar :)