Opečená kuracina dusená s bobkovým listom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Talianska kuchyňa vo svojej podstate požaduje, ako píše Marcella Hazan vo svojej KK, dôsledné využitie všetkých surovín, tak, ako aj v tomto rcp. Ja som sa s nim zoznámil a podľa nás prispôsobil, v časopise SAVEUR № 23/2015 str.26, kde ho predstavila Mara Martin z Da Fiore v Benátkach. Juhoeurópska kuchyňa patrí medzi moje obľúbené. Škoda len, teda aspoň podľa mojeho skromného názoru, že sme si z nej u nás doma „neodkopírovali“ viac. Mám na mysli ako surovinovú základňu, tak aj samotné varenie!

2-3
porcie
12-15 minút
príprava
2x7-8 + 50 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Už pri zbežnom pohľade na „vstupnú zostavu“ použitých surovín je zrejmé, že krása aj tohoto rcp spočíva v jednoduchosti. Kúsky kurčaťa, ja som použil rozrezané stehná s kosťou a kožou, som dôkladne umyl a osušil.
  2. Rozohrial som olej vo veľkej ťažkej panvici. Vložil som na drobno pokrájanú cibuľu a zväzok mladej cibuľky aj s „pierkami“ a restoval ich ~ 5´ do sklovita.
  3. Pridal som na drobno pokrájané stonky zeleru, petržlenovú vňať a pretlačené strúčiky cesnaku. Orestoval som ich, priebežným premiešavaním asi 2÷3´.
  4. Varechou som potom presunul orestovanú zmes na okraj panvice, na jej voľnú časť som porozkladal, kožou nadol, kúsky kurčaťa. Opiekol som ich asi po 7´ do červenohneda, otočil ich a 7´ opiekol aj na druhej strane.
  5. Teraz som k nim vložil aj bobkový list, okorenil soľou a čMČK, premiešal a krátko spoločne podusil.
  6. Keď kuracie kúsky získali peknú zlatohnedú farbu, podlial som ich suchým vínom (Chardonnay Chile 2014) a v priebehu krátkeho asi 3´ „prebublávania“, som do štavy priškrabal aj zvyšok predchádzajúceho výpeku. Víno sa odparilo, mäso podlial 3 - 4 PL horúcej vody, stĺmil ohrev a pri pomalom vare som ho dusil 45 - 50´, až sa z neho dali ľahko odtrániť kosti.
  7. Z panvice som vybral bobkové listy a kúsky kuracieho mäsa s opečenou zeleninou servíroval s ryžou ozdobené „prstienkami“ so zelenej časti mladej cibuľky. Na ľavom tanieri je ryža zmiešaná so šťavou.
  8. Pohľad na porciu s čistou „basmati“ bielou ryžou.