Opäť kura na pive (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Aj keď tentokrát hlavnú chuť udáva kyslá kapusta, jabĺčko, med a pivo svetlé. Pozrela som, je tu receptov veľa, veď takmer slovenská pekáčová klasika. Možno vás osloví hlavne tá kapusta. Ja sa teším z mojej výbornej tohoročnej, tak ju pchám, kde sa dá :)

60-80 minút
na 180 °C

Postup

  1. Panvicu som poliala olivovým olejom, nakrájala jablká a cibuľu.
  2. Pokryla vrstvou kapusty /ak nie je veľmi kyslá, nežmýkajte a nepremývajte/. Príde ešte cukor a med, ktorý to vyváži. Predpoklad je ale naozaj dobrá poctivá kvasená kapusta. Stalo sa mi, že som navarila za kotol kapustnice z kúpenej jednoťáckej kapusty, údené rebrá, klobása, hríby, proste všetko, a ten výsledok? To bol taký puch a chuť jak horký blen, niečo hrozné. Takže vráťme sa ku kvalite :) Kapustu zasypeme cukrom, môžeme okoreniť a orascovať mletou rascou, hneď som aj podliala pivom, pení :)
  3. Navrch kura, ja kupujem dosť často tieto kuracie štvrte, sú výhodné cenovo a je z nich viacerý úžitok. Tentokrát som ich nechala vcelku, iba osolila, okorenila MČK a sladkou paprikou, trochu celej rasce navrch. Klobáska iba ako dekorácia :)
  4. Zakryjeme alobalom a pečieme na 180 asi hodinu. 10 minút pred koncom odkryjeme, pokvapkáme medom a dopečieme s horným grilom do chrumkava. Keďže som nemala čierne pivo, ktoré je pri týchto receptoch bežné, chcela som to takto vykompenzovať a myslím, že to vyšlo. Hlavne sa vyhneme horkej chuti, ktorá pri použití čierneho piva býva často prítomná.
  5. Moja degustačná vzorka. Práve pre toto mám rada tie kuracie šťvrte, tá kostnatá časť sa mi vždy ujde :) Prílohu si zvoľte podľa seba, moji si dali iba chlebík.
  6. Ak by ste chceli ďalší dobrý tip na taký kvázi kapustový perkelt, dnes som kura opražila na masle, pridala šampiňóny, cibuľu, papriku, paradajku, cesnak, kyslú kapustu, trošku cukru, dobre okoreníme, opaprikujeme, rasca, bobkáč, ligurček, soľ a chilli. Dusíme do zmäknutia. Dokapustovania priatelia :)