Ommek houria - mrkvový šalát z Tunisu (fotorecept)

Autor receptu: slavka2012

Tento šalát som prvýkrát ochutnala pred rokmi v tuniskej reštaurácii vo Francúzsku a na papierik som si z jedálneho lístku odpísala jeho názov a zloženie. Potom som hľadala v kuchárskych knihách, experimentovala v kuchyni, až som dosiahla chuť, ktorá nám doma všetkým vyhovuje.

3
porcie
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si potrebné suroviny.
  2. Očistenú mrkvu pokrájame na cca 5 cm dlhé kúsky a uvaríme.
  3. Uvarenú mrkvu necháme odkvapkať, preložíme ju do misky a ešte horúcu roztlačíme. Nemala by mať kašovitú, skôr hrudkovitú konzistenciu.
  4. Do pretlačenej mrkvy pridáme rímsku rascu, korenie, olivový a konopný olej i postrihanú petržlenovú vňať. Osvedčilo sa mi petržlenovú vňať i bylinky strihať kuchynskými nožnicami, nepomačkajú sa tak, ako keď sa nožom krájajú na doštičke.
  5. Pridáme citrónovú šťavu, prisolíme, v prípade potreby pridáme ešte trochu olivového oleja a rímskej rasce a dobre premiešame.
  6. Podávame buď ako teplý šalát, ozdobený čiernymi olivami a natvrdo uvarenými vajíčkami, alebo aj nastudeno s rovnakou oblohou. Mäsožravci si môžu pridať napríklad kúsky studeného kurčaťa, milovníci rýb údeného pstruha alebo tuniaka.
  7. My ho máme najradšej nastudeno s olivami a varenými vajcami, ktorých neutrálna chuť dáva vyniknúť korenenej a citrónovou šťavou ochutenej mrkve. Môžme podávať aj ako predjedlo. V lete sa mi základná verzia tohto šalátu bez vajec osvedčila ako osviežujúca príloha k barbecue.