Omáčka na cestoviny aj na zimu (fotorecept)

Autor receptu: adelkinka

Táto letná sezóna nám dopriala veľa rajčín, preto som sa rozhodla urobiť si z nich taký jednoduchý a rýchly polotovar na zimu.

10
porcií
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Najprv si prichystáme rajčiny. Zovrieme si vodu a rajčiny ňou zalejeme, aby sa nám lepšie šúpali. Potom ich zbavíme tekutého jadrovníka.
  2. Baklažán si medzitým nakrájam na 1 cm hrubé pláty a z každej strany ho nasolím. Po približne 15 minútach každý plát baklažánu osuším a potriem olejom. Dáme ho piecť na 10-15 minút do rúry na 200 st.
  3. Opražíme si cibuľku do sklovita a hneď pridáme pripravené rajčiny. Chvílu povaríme.
  4. Teraz si pripravíme cuketu. Polku cukety si nakrájame na kocky a pridáme do rajčinovej zmesi spolu s koreninami - oregano, nakrájaný čerstvý rozmarín, provensalske korenie, čierne korenie, soľ a trošku cukru. Koreniny kombinujem podľa vlastnej chuti. Varíme dokým cuketa trochu nezmekne.
  5. Ku koncu pridáme, druhú polku cukety, ktorú nastrúhame na strúhadle a 6 prelisovaných strúčikov cesnaku. Povaríme už len minútku. Takto uvarenú omáčku necháme mierne vychladnúť. Teraz pridáme pokrájaný upečený baklažán. Hotovo - môžme naplniť poháre. Sterilizujeme 8 minút. Z tohto množstva mi vyšlo desať 400 ml pohárov. V zime možno túto omáčku použiť ako súčasť bolonských špagiet alebo len tak na cestoviny.