Slané tyčinky

Olivové tyčinky (fotorecept)

Autor receptu: petullka

Skvelé len tak na zahryznutie, ale aj ako príloha k obloženej mise.

10
porcií
60 minút
príprava
15 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku zmiešame so soľou, spravíme jamku, prisypeme cukor, sušené droždie, prilejeme vodu a necháme cca 10 minút droždie napučať . Prilejeme olej a vymiesime hladké a trošku lepivé cesto, ktoré prikryjeme a necháme aspoň 45 minút podkysnúť.
  2. Aby sme nenarobili veľa neporiadku, cesto si vyklopíme rovno na papier na pečenie, ktorý sme posypali múkou. Rukami porozťahujeme cesto do menšieho kruhu či stvorca (čo sa nám podarí), posypeme rozmarínom a naukladáme odkvapkané prepolené olivy a jemne ich povtláčame dlaňami do cesta.
  3. A ideme skladať ako list do obálky. Najprv preložíme 1/3 cesta do stredu...
  4. ...preložíme druhú stranu do stredu a prekryjeme spodnú časť.
  5. Zase si rukami porozťahujeme cesto do obdĺžnika a pizza krájačom rozkrojíme na 10 častí. Upečené tyčinky sú krátke (15 cm) takže ak chceme dlhé ako v obchode, tak nakrájame pozdĺžne na 5 častí.
  6. Tyčinku chytíme oboma rukami a točíme každý koniec iným smerom. Uložíme na plech a postriekame olejom a dáme piecť do zlatista.
  7. Pečiem ich často ale len včera som prvý raz skúsila posypať syrom a bolo to tiež dobré.