Restovaná zelenina
Restovaná zelenina

Okatá fazuľa s mrkvou a špenátom fotorecept

katka78 - fotkakatka78, 1. marca 2018
Okatá fazuľa s mrkvou a špenátom (fotorecept)
Foto: katka78

Pestré, výživné, jednoduché a hlavne chutné.

4
porcie

Suroviny

200 g
podľa potreby
1 ks
3 ks
4 strúčiky
100 g
Podľa chuti:
 (pikantná omáčka)




Postup

  1. 1

    Najskôr dám uvariť fazuľu. Zvyknem ju vopred namáčať kvôli kratšej tepelnej úprave, ale hlavne lepšej stráviteľnosti. Kým sa fazuľa varí, pripravím základ jedla a prílohu.

  2. 2

    Prílohou bol u nás tentokrát drobný bulgur, ktorý len stačí zaliať horúcou vodou (1 diel bulguru, 2 diely vody), ochutiť (dala som pažítku a soľ), prikrytý nechať odstáť kým absorbuje všetku tekutinu a na záver primiešať kúsok masla. Ako príloha sa hodí aj ryža, krúpy, cestoviny, alebo napríklad placky.

  3. 3

    Späť k receptu: Zeleninu očistím a nakrájam - mrkvu na menšie kusy, cibuľu a cesnak nadrobno. Špenátové listy dobre prepláchnem a nechám odkvapkať. Ak sú veľké, tiež ich pokrájam.

  4. 4

    Na tuku opečiem cibuľu do sklovita, pridám nakrájanú mrkvu a dobre orestujem (5 - 10 minút). Keď mrkva "pustí farbu" pridám cesnak, dobre premiešam a tiež ešte krátko orestujem.

    Okatá fazuľa s mrkvou a špenátom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V tejto chvíli je už vopred namočená fazuľa takmer uvarená, pridám ju teda k základu, premiešam, podlejem trochou vody a dusím domäkka. Mne sa v týchto mrazoch pýta štipľavé, pridala som preto za lyžicu pikantnej paprikovej omáčky. Osolím.

    Okatá fazuľa s mrkvou a špenátom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zmes už varom dlho netrápim, fazuľa je takmer hotová a na menšie kusy nakrájanej mrkve tiež stačí málo, navyše ju máme radi "al dente", čiže nerozblemcanú. Po chvíli dusenia už len pridám listy špenátu, premiešam a sporák vypnem. Špenát sa teplom okolia sparí a zmäkne.

    Okatá fazuľa s mrkvou a špenátom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Servírujem ako hlavné jedlo, prílohu, alebo teplý šalát. Podľa toho hotové jedlo ešte pokvapkám citrónovou šťavou, prelejem jogurtom, či napríklad obložím mäsom (na obr. potrhané udusené kuracie stehno).

    Okatá fazuľa s mrkvou a špenátom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Záverečná foto pre milovníkov prírody. Toto je moja suseda, vlastne býva oveľa vyššie ako ja, asi by som to na vrch toho smreku nedala. Chodí ku mne na vlašské orechy. Raz dostala mrkvu, ale poviem vám, taký vyčítavý pohľad som ešte nevidela ツ . Zato misku s čerstvou vodou ocení vždy, hlavne teraz, keď mrzne.

    Okatá fazuľa s mrkvou a špenátom (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

motyka
Vyzerá to dobre a chutne. Zajtra je piatok, tak vyskúšam, pravdaže to bez mäska.
tiginko
pekne Katuška, chválim. Ja osobne nerada kombinujem rôzne typy bielkovín, niekde som raz čítala rozumné zdôvodnenie a nejako ma to presvedčilo. Preto keď u nás strukovina, tak bez mäsa. To len na okraj, inak veeľmi lákavé jednoduché jedlo, postupuješ do ďalšieho kola bez straty desiatky - pamätníci pamätajú :-)
jack
To vyzerá prudko zdravé aj jedlé ;-)
haji
Bezva kombinace surovin, recept se mi moc líbí, krásně upraveno! Minulý týden jsem dělala podobné: mrkva, stopkový celer, špenát a čočka. Tvoja okatá fazula je perfektní, moc se mi líbí. No a susedka nemá chybu! Chytré zvířátko, pozná že orechy sú lepšie ako mrkva. Díky za recept aj foto susedy, ne každá suseda umí pózovat pred foťákom! Krásné pozdravení aj pre ňu!
katka78
Dievčatá, ďakujem vám všetkým za komentáre! @Motyka dúfam, že budeš spokojná. @Tigi som rada, že bez straty desiatky :-) S tými bielkovinami chápem a ak by si si spomenula kde to bolo, pokojne prilož link, rada si prečítam. Jasne @Martamm , komu ako chutí :-) No @Haji , tak sme mali podobné chute, len ten stopkatý zeler si nie a nie obľúbiť. Akože zjem, ale nie s pôžitkom :-))) @Jack , @Cesminaz zdravím aj vás :-)
1x haji
haji
@Katka78 (2.3.2018 12:13)
Chvíli mi to trvalo, než jsem se naladila. Ale časem se to posunulo a teď ho miluju. Ale v kombinaci s další zeleninou. Začala jsem tím, že jsem ho přidávala na závěr zavařit do polévky malé kousky. Ale musím si ho po venkovním obvodu ošúpat, ty venkovní "vlasy" mi vadily. Jakmile jsem ho takto /škrabkou/ začala holit, je to OK. Nedělej si násilí, když to nejde, tak to nejde. Mě k tomu dovedlo i to, že jednu dobu byl bulvový zeler drahý a já po té chuti v polévce toužila. Sice to nemá ty správné celerové grády, ale vzala jsem ho na milost a dnes dávám i do zeleninových fúzí všeho druhu. Ladím k tomu i koření - pokaždé jinak, aby byla změna. Nebýt receptů od @Sracz - ještě stále bych váhala, u něj jsem našla inspiraci.
alena45
Katka, sama pestuješ black eyed peas fazuľu ? Mne chutí tak hrachovo-fazuľovo. A zdá sa, že je oveľa skôr uvarená ako bežná fazuľa. Sorry, nemám s kým o nej pokecať, nikto ju nepestuje okolo mňa.
katka78
@Haji (2.3.2018 12:35) mňa trochu vyrušuje jeho aróma, ale nejedávam ho zas až tak často. Tento rok ešte vôbec nie :-)
@Kecemis , @Olinecka , @Monty469 som rada, že som sa vám utrafila do nôty, možno vás bude recept niekedy inšpirovať.
@Alena45 Nepestujem Alenka, kupujem. Máš pravdu, je tak trochu do hrachu, mám ju rada aj do šalátov, zdá sa mi jemnejšia. Vidíš, že hrach, veď vlastne aj jej anglický názov je pea (hrach) a nie fazuľa (bean). Áno aj skôr uvarená zdá sa mi, ale ja strukoviny zvyknem vopred namáčať, tak celkovo ich nejako extra dlho nevarím. Ale to všetko je kupované a domáce sa asi inak správa, nemám vlastnú skúsenosť za dospelého života, tak neviem posúdiť.
1x haji
alena45
Ďakujem, Katka, je to fajn, takto sa podeliť o slová. Kolegyňa mi doniesla trochu fazule až z Azerbajdžanu, to sú suveníry, ktoré ma neskutočne potešia. Momentálne mám nasadený taký drobnučký cesnak z Nepálu. Magnetky už nezbieram, tak dostávam semiačka, vzorky z trhov a pod.
katka78
@Alena45 Paráda! To sú vážne skvelé suveníry! Ja som si kedysi z dovoleniek nosievala zmesi korenín, ale odkedy je aj u nás dostať rôzne druhy korenia, miešam si ich aj sama. Máš okolo seba skvelých ľudí, že na teba myslia a potešia ťa takto užitočne a príjemne. To je super :-)

kecemis
@Katka , spravene, zjedene. Trochu som pomenil. Nemal som fazulu tak som pouzil mix sosovice, quinoa, millet... , okrem toho som pridal susene huby a posypal feta syrom. Ako prilohu som pouzil slaw salat s cinskej kapusty. Vdaka.


katka78
Neviem ako to robíš, ale väčšina tvojich jedál vyzerá pre mňa neskutočne chutne už podľa fotky, hneď by som sa ponúkla. Som rada, že si recept vyskúšal a ďakujem, že si mu dal nový rozmer. Maj sa pekne :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia