Oharky s kýšu (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Toto je jedlo môjho manžela. Ja som sa ho naučila pripravovať až po svadbe, pretože u nás sa nič podobné nerobilo. "Oharky s kýšu" sú uhorky s kyslým mliekom. Je to jedlo, ktoré tradične v lete pripravovala manželova mama a jej mama a možno aj mama jej mamy. V lete príjemne chladí, ale aj zasýti a podávalo sa aj ako príloha, ale aj samotné len tak s chlebom.

15 minút
príprava

Postup

  1. Uhorku ošúpeme a nastrúhame na tenké kolieska. Cibuľu nakrájame na polmesiačiky, cesnak prepasírujeme. Osolíme, okoreníme, pridáme červenú sladkú papriku, prípadne štipľavú. Premiešame a zalejeme kyslým mliekom. Miesto kyslého mlieka môžeme použiť kyslú smotanu. Zamiešame a dáme do chladničky.
  2. Podávame samotné s chlebom, alebo k pečenému mäsu ako šalát.