Ochutený olivový olej

Autor receptu: evusik

Ochutené olivové oleje si robievam priebežne celý rok. Používam aj čerstvé bylinky, ale hlavne rôzne koreniny.

Suroviny

    Postup

    1. Ochutený olivový olej používam hlavne pri príprave mäsa, grilovaní a na cestoviny, ale jeho využitie je široké a záleží od kuchára. Dôležité je aby ste nepoužili extra panenský olivový olej, ktorý má charakteristickú chuť a vôňu a tá by sa mohla "pobiť s pridanými koreninami. Preto sa používa olivový olej, ktorý má neutrálnu chuť a vôňu. Ja som si teraz robila 4 druhy a popíšem ich zľava do prava.
    2. 1. olivový olej, bobkový list, celé čierne korenie, celé nové korenie (len 2-3 zrniečka) horčičné semeno - vhodný na mäso
    3. 2. olivový olej, celé korenie troch farieb, horčičné semeno, rozdrvená suchá feferónka - vhodný na mäso a grilovanie
    4. 3. olivový olej, feferónka sušená celá (alebo aj rozdrvená), cesnak, celé čierne korenie - vhodný na cestoviny a zeleninové šaláty
    5. 4. olivový olej, bazalka čerstvá - samozrejme na cestoviny. Je trochu zakalený ale to preto, že som použila čerstvú bazalku.
    6. Takto naložené oleje sa lúhujú mesiac a treba ich občas poprevracať lebo suché koreniny majú tendenciu plávať hore, potom ich môžete precediť ale ja ich nechávam aj s koreninami - pekne to vyzerá. Iba ak použijem čerstvé bylinky, tie vyhodím.