Obyčajný rascový chlieb s chrumkavou kôrkou fotorecept

pusta - fotkapusta, 23. apríla 2011
Obyčajný rascový chlieb s chrumkavou kôrkou (fotorecept)
Foto: pusta

Dnes som varila údené mäsko, až vychladne, treba k nemu čerstvý chlieb, tak som ho upiekla.

1 chlieb
porcia
60 minút
príprava
225/15 minút 190/45 minút
tepelná úprava

Suroviny

1000 g
42 g čerstvé
550 -650 ml vlažná
1 PL do cesta
1 čajová lyžička do kvásku
1 PL celá
1 PL




Postup

  1. 1

    Pripravila som si kvások z namrveného droždia,cukru, trochy vlažnej vody a múky. Nechala som ho na teple vykysnúť.

    Obyčajný rascový chlieb s chrumkavou kôrkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do vandlíka som preosiala múku, premiešala som ju s rascou, cukrom, soľou a s vlažnou vodou som zarobila polotuhé, vláčne, nelepivé a pružné cesto, ktoré som nechala na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - cca 45 minút. Potom som ho na pomúčenej doske znovu prepracovala a vytvarovala som z neho pozdlžny bochník...,

    Obyčajný rascový chlieb s chrumkavou kôrkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Preniesla som ho na plech so silikonovou foliou /vystlaný pečiacim papierom/ a nechala som ho ešte 20 minút podkysnúť. Potrela som ho studenou vodou...

    Obyčajný rascový chlieb s chrumkavou kôrkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...vložila som ho do trúby vyhriatej na 225 stupňov, na dno ktorej som dala kastrolik s horúcou vodou. Prvých 15 minút som ho piekla na tejto teplote, potom som teplotu znížila na 190 stupňov a chlieb som piekla ešte 45 minút. Ešte horúci chlieb som znovu potrela studenou vodou. Upečený chlieb som nechala vychladnúť na mriežke, aby nezvlhol.

    Obyčajný rascový chlieb s chrumkavou kôrkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vychladnutý chlieb som prekrojila na polovicu, potom na krajce. Takto pečený chlieb má príjemne chrumkavú kôrku. Kto chce kôrku ešte chrumkavejšiu a hrubšiu, pečie chlieb na teplote 225 stupňov 20 minút, pravda, v závislosti od trúby.

    Obyčajný rascový chlieb s chrumkavou kôrkou (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

zdezda
Je nádherný, fakt sa máš čím chváliť:-), veselé sviatky Ti prajem !
marianne69
....paradny chlebik,sa ti podaril...krajsi jak z obchodu:-)...pekne sviatky...
pusta
@zdezda , to hádam nie, ale dakujem, dobre mi to padlo. veselé sviatky prajem aj ja tebe.
pusta
@marianne69 , ved sa budem červenať, ale dakujem. pekné sviatky prajem z celého srdca aj ja tebe.
hortenzia51
veľmi pekný , ale aj určite dobrý pišem už do KK..
ak sa mi minie chlieb určite vyskušak..aj keď pečieme v pekárničke tento bude iný---určite rozvoniava po dome--- vôňa domova----
cica2
chlebík sa ti krásne vydaril, si šikuľka!
pusta
dakujem vám za pekné komentár., áno je tu úžasná vôňa chlebíka a domova a sviatko. dakujem vám všetkým za želanie pekných sviatkov a ja vám ich želám tiež, v pohode a hlavne šťastné a v dobrom zdraví.
jerica
keby som nevidela foto bod č.3 tak si budem myslieť že to máš z obchodu, vydaril sa :-)) Tá kôrka musela byť chrŕumkaváá:-))
pusta
@mummylinda , myslím, že ťa dráždi tvoja vlastná predstava domáceho čerstvo upečeného chleba, ale dakujem ti.
pusta
@hortenzia51 , dakujem ti a vieš, že som váhala, či tento chlebík vložím? na foto sa mi nezdal taký, ako som chcela. ale chutil výborne a tá kôrčička chrumkavá bola senzi.
pusta
@cica2 , áno, chlebík sa vydaril. len keby som vedela lepšie fotiť, ale je to len mobilom. dakujem ti.
pusta
@jerica , dakujem ti je robený doma. formovala som ho ručne, ošatku na chlieb nemám. človek sa naučí, najmä ak ho robí pre tých, čo ich má rád a ked cíti, že oni majú radi jeho.
jozefj
Ten chlebík vôbec nevyzerá ako z obchodu.Vyzerá a aj je domáci.Nádherný. Veľmi sa Ti vydaril.Jozef.
pusta
Milý @jozefj , zo srdca ti dakujem, ty jediný si ho uznal za domáci chlieb, ešte raz ti dakujem.
babkamt
Ako 10 ročná som bola na prázdninách u rodiny na dedine.Krstná ma poslala,aby som odniesla k pekárovi cesto na chlieb.moc sa mi nechcelo,no mala som ho aj vyzdvihnúť .To mi už bolo viac po chuti.Kým som prišla domov,z pecńa som otrhala fantastickú chrumkavú,vońavú kôrku.Odvtedy mi vôńa čerstvého chleba evokuje moje detstvo.A keď som ten chlebík zapíjala bylinkovým čajom.....
pusta
@babkant , to sa mi snád sníva, mám navlas rovnaký zážitok. ja som v tom istom veku som chodievala na prázdniny k starej mame a nosila 3 km peši múku k pekárovi a poobede som chodila pre upečený chlieb. Tá nádherná dráždivá vôňa čerstvého chleba. Kým som prišla domov, som dookola pobtrhala kôrku a prišla takmer len striedkou. nepáčilo sa im, ale nezbili ma. k tomu som dostala pohár čerstvo nadojeného mlieka a chlieb potrela stará mama husacou masťou, niekedy bol aj cibuľou. vdaka za pripomenutie detstva.
janger
Rascovy chlebik som mala vzdy velmi rada. Tak tento si veru upeciem, dufam, ze sa mi tiez tak pekne podari :-)!
ela77
z takého domáceho chlebíka nezostanú zvyšky ako z kúpeného. Ja tiež pekávam doma, ale pridávam ešte varený zemiak do cesta a používam polosvetlú múku. Ja inak chlieb nemusím(ten kupovaný), ale keď upečiem doma tak prvé je že z neho ukrojím koniec a natriem maslom a posolím. To býva akoby skúška, či je dobrý. Predtým som tiež pred pečením potrela vodou, ale teraz už nie, ale po upečení ho zabalím do mokrej útierky a dám vychladnúť. Každý máme svoj osvedčený postup.
janger
@pusta , tvoj chlebik som vcera piekla. Musim povedat, ze je vyborny! Robila som len z polovicnej davky, na vyskusanie. Ale teda banujem, mohla som piect z kila. Muz tiez hovoril, ze preco som neupiekla viac :-). Tak budem ho iste piect nanovo. Pouzila som ale instantne kvasnice, lebo som nemala cerstve, ale aj tak bol vyborny. Este raz, dakujem za recept :-).
renama
práve jeme tento chutný chlebík..............keďže som dala celozrnnú múku,bol celozrnný, dala som tam všetky ingrediencie, len množstvo som dávala ako v tej rozprávke "přiměřeně"...........vyzerá to tak, že zajtra pečiem znova :) Ďakujem za receptík je skvelý
lucylee
Chlebik je naozaj vyborny a ja tiez vrelo odporucam tento recept. A co je hlavne, chlebik sa nemrvi.
@pusta keby som ho chcela urobit zdravsi, ake mnozstvo tmavej a bielej muky odporucas a treba pravdepodobne upravit aj pomer vody....
redakcia
Odpoveď od @pusta :@lucylee , dakujem za pochvalu, som rada, že sa chlebík vydaril a chutilo. ak chceš tmavší chlieb, kombinuj múku hladkú s múkou tmavou /celozrnná akákoľvek, ražná, grahamová, iná/ v pomere 80%:20% na 1 kg celkového množstva múky. pomer vody závisí od toho, aká "smädná" je použitá múka, teda koľko vody je schopná na seba naviazať. v priemere sa pohybuje od 550 do 650 ml/na kg múky. presný pomer nájdeš v mojom rp Pšenično-ražný zemiakový chlieb. pri tomto chlebe som však pridalla aj zemiaky a je známe, že zemiakové cesto redne, tak som dala aj menej vody.
sida447
vcera som ho upiekla a bol naozaj vynikajuci,chutil celej rodinke,dakujeme )
petkavas
dnes som chlebik piekla a je velmi chutny. Jednoduchy recept a vynikajuci vysledok :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia