Obyčajná vianočka zo štyroch prameňov (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Už dávno som nepiekla vianočku, asi pred mesiacom, tak bola žiadaná na raňajky. Receptov mám viac, vybrala som zo svojej zbierky tento základný jednoduchý recept, dnes som ju spravila iba na hladko, ale dá sa rôzne obmeniť, napr. hrozienkami, čokoládou, kandovaným ovocím, mandľami, makom, rôznymi orechmi, iným. Cesto je jemné, ľahučké, nadýchané, s početnými dierkami. Nie je presladená, je veľmi chutná a možno ju doplniť lekvárom, maslom, nutellou a podávať s kakaom, kávou, čajom či mliekom.

2 vianočky
porcie
200 minút
príprava
35 minút
na 180 horný a dolný oh °C

Postup

  1. Nebojte sa tých mier udaných v ml, sú oveľa ľahšie realizovateľné ako tie v gramoch, dajú sa veľmi ľahko a presne odmerať vhodnou odmerkou. Do vandlíka som preosiala obe múky, pridala som kryštálový cukor, soľ a všetko som spolu dobre premiešala.
  2. Rozdrobené droždie som dala do hrnčeka, pridala som asi 1 CL kryštálového cukru, odobratou z celkového množstva cukru, zaliala som asi 100 ml vlažného mlieka a nechala som vykysnúť kvások - asi 15 minút.
  3. V múke som spravila priehlbinku, dala som do nej kvások, vajce, rozpustené vlažné maslo, domáci vanilkový extrakt a postupne so zvyšným vlažným mliekom som zamiesila dôkladne rukami...
  4. ...polomäkké, pružné hladké lesklé cesto - asi 20 minút.
  5. Cesto som jemne poprášila múkou a prikryté čistou utierkou som ho nechala na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
  6. Na doske som z cesta vytvarovala valec, netreba vôbec podsypávať múkou, s cestom sa veľmi dobre pracuje. Do cesta som už nepridávala nič, ani hrozienka, ani mandle, či iné, spravila som ho len tak na hladko.
  7. Rozdelila som ho na 8 dielov, z každého dielu som vytvarovala bochníček, prikryla som bochníčky utierkou a nechala som ich ešte 15 minút podkysnúť na teple.
  8. Z bochníčkov som dlaňami ušúľala asi rovnako dlhé šúľky a začala som vždy 4 pramene splietať do vianočky. cesto vôbec nelepí, je pružné, výborne sa s ním pracuje.
  9. Každú vianočku som splietla zo 4 prameňov, avšak každú iným spôsobom, toto množstvo postačuje na dve vianočky zo 4 prameňov alebo jednu veľkú zo 4:3.2 prameňov. I. typ splietania: Vezmeme z prava 1. praneň, preložíme ponad 2. a 3. prameň cesta...
  10. ...a vedieme popod 4. prameň cesta. Pri tomto spôsobe sa 1. prameň dostane do ľava na okraj a je 4. v poradí, kým druhý prameň sa dostáva do prava a stáva sa 1.-vým z prava
  11. II. spôsob splietania: Z prava vedieme 1. prameň smerom doľava pod 2. prameň,
  12. ...potom pôvodne 1. prameň vedieme ponad 3. prameň...
  13. ...a napokon pod 4. prameň
  14. Oboma spôsobmi splietania pokračujeme až do konca, čím...
  15. ...vzniknú 2 menšie vianočky, je len na vás, ktorý spôsob si vyberiete. Obe Vianočky som vložila na plech vystlaný teflonóvou fóliou a nechala som ich prikryté čistou utierkou ešte 15 minút podkysnúť.
  16. Potrela som ich 2x vaječným žĺtkom, ktorý som rozšľahala s 1 PL mlieka, potom nám vrch vianočky pri pečení neprihorí, ak je tam aj mlieko.
  17. Vložila som vianočky piecť do trúby vyhriatej na funkcii horný a dolný ohrev na 180 stupňov C a piekla som ich 35 minút, nechala som ich na mriežke vychladnúť.
  18. Pokrájala som Vianočku na plátky asi 1,5 cm široké a dala na podnos.
  19. tu je pohľad z blízka, dobre vidno nadýchanú ľahučkú štruktúru s početnými dierkami. Vianočka má veľmi jemnú chuť a nádherne vonia po pravej vanilke z doma vyrobeného extraktu v alkohole. Nám postačilo k raňajkám maslo, náš mladý si pridal k maslu domáci višňový lekvár, veľmi nám chutila s kakaom a minula sa na raňajky 1 celá Vianočka, druhá bude zajtra. Môžete do základného cesta pridať strúhanú citrónovú kôru, pomarančovú kôru, hrozienka namočené v rume, kandované ovocie, opražené mandle, lieskovce...iné a môžete ju posypať povrch makom, mandľovými lupienkami, sezamom - fantáziii sa medze nekladú :-)