Obyčajná vianočka zo štyroch prameňov fotorecept

pusta - fotkapusta, 7. decembra 2013
Obyčajná vianočka zo štyroch prameňov (fotorecept)
Foto: pusta

Už dávno som nepiekla vianočku, asi pred mesiacom, tak bola žiadaná na raňajky. Receptov mám viac, vybrala som zo svojej zbierky tento základný jednoduchý Zobraziť celý popisUž dávno som nepiekla vianočku, asi pred mesiacom, tak bola žiadaná na raňajky. Receptov mám viac, vybrala som zo svojej zbierky tento základný jednoduchý recept, dnes som ju spravila iba na hladko, ale dá sa rôzne obmeniť, napr. hrozienkami, čokoládou, kandovaným ovocím, mandľami, makom, rôznymi orechmi, iným. Cesto je jemné, ľahučké, nadýchané, s početnými dierkami. Nie je presladená, je veľmi chutná a možno ju doplniť lekvárom, maslom, nutellou a podávať s kakaom, kávou, čajom či mliekom.

2 vianočky
porcie
200 minút
príprava
35 minút
na 180 horný a dolný oh °C

Suroviny

500 ml
250 ml
120 ml
250 ml
15 ml
15 ml
1 ks
50 ml
42 g
Na potretie:
1 ks
30 ml




Postup

  1. 1

    Nebojte sa tých mier udaných v ml, sú oveľa ľahšie realizovateľné ako tie v gramoch, dajú sa veľmi ľahko a presne odmerať vhodnou odmerkou. Do vandlíka som preosiala obe múky, pridala som kryštálový cukor, soľ a všetko som spolu dobre premiešala.

    Obyčajná vianočka zo štyroch prameňov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rozdrobené droždie som dala do hrnčeka, pridala som asi 1 CL kryštálového cukru, odobratou z celkového množstva cukru, zaliala som asi 100 ml vlažného mlieka a nechala som vykysnúť kvások - asi 15 minút.

    Obyčajná vianočka zo štyroch prameňov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V múke som spravila priehlbinku, dala som do nej kvások, vajce, rozpustené vlažné maslo, domáci vanilkový extrakt a postupne so zvyšným vlažným mliekom som zamiesila dôkladne rukami...

    Obyčajná vianočka zo štyroch prameňov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...polomäkké, pružné hladké lesklé cesto - asi 20 minút.

    Obyčajná vianočka zo štyroch prameňov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto som jemne poprášila múkou a prikryté čistou utierkou som ho nechala na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.

    Obyčajná vianočka zo štyroch prameňov (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na doske som z cesta vytvarovala valec, netreba vôbec podsypávať múkou, s cestom sa veľmi dobre pracuje. Do cesta som už nepridávala nič, ani hrozienka, ani mandle, či iné, spravila som ho len tak na hladko.

    Obyčajná vianočka zo štyroch prameňov (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rozdelila som ho na 8 dielov, z každého dielu som vytvarovala bochníček, prikryla som bochníčky utierkou a nechala som ich ešte 15 minút podkysnúť na teple.

    Obyčajná vianočka zo štyroch prameňov (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Z bochníčkov som dlaňami ušúľala asi rovnako dlhé šúľky a začala som vždy 4 pramene splietať do vianočky. cesto vôbec nelepí, je pružné, výborne sa s ním pracuje.

    Obyčajná vianočka zo štyroch prameňov (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Každú vianočku som splietla zo 4 prameňov, avšak každú iným spôsobom, toto množstvo postačuje na dve vianočky zo 4 prameňov alebo jednu veľkú zo 4:3.2 prameňov. I. typ splietania: Vezmeme z prava 1. praneň, preložíme ponad 2. a 3. prameň cesta...

    Obyčajná vianočka zo štyroch prameňov (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...a vedieme popod 4. prameň cesta. Pri tomto spôsobe sa 1. prameň dostane do ľava na okraj a je 4. v poradí, kým druhý prameň sa dostáva do prava a stáva sa 1.-vým z prava

    Obyčajná vianočka zo štyroch prameňov (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    II. spôsob splietania: Z prava vedieme 1. prameň smerom doľava pod 2. prameň,

    Obyčajná vianočka zo štyroch prameňov (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...potom pôvodne 1. prameň vedieme ponad 3. prameň...

    Obyčajná vianočka zo štyroch prameňov (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...a napokon pod 4. prameň

    Obyčajná vianočka zo štyroch prameňov (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Oboma spôsobmi splietania pokračujeme až do konca, čím...

    Obyčajná vianočka zo štyroch prameňov (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...vzniknú 2 menšie vianočky, je len na vás, ktorý spôsob si vyberiete. Obe Vianočky som vložila na plech vystlaný teflonóvou fóliou a nechala som ich prikryté čistou utierkou ešte 15 minút podkysnúť.

    Obyčajná vianočka zo štyroch prameňov (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Potrela som ich 2x vaječným žĺtkom, ktorý som rozšľahala s 1 PL mlieka, potom nám vrch vianočky pri pečení neprihorí, ak je tam aj mlieko.

    Obyčajná vianočka zo štyroch prameňov (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Vložila som vianočky piecť do trúby vyhriatej na funkcii horný a dolný ohrev na 180 stupňov C a piekla som ich 35 minút, nechala som ich na mriežke vychladnúť.

    Obyčajná vianočka zo štyroch prameňov (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Pokrájala som Vianočku na plátky asi 1,5 cm široké a dala na podnos.

    Obyčajná vianočka zo štyroch prameňov (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    tu je pohľad z blízka, dobre vidno nadýchanú ľahučkú štruktúru s početnými dierkami. Vianočka má veľmi jemnú chuť a nádherne vonia po pravej vanilke z doma vyrobeného extraktu v alkohole. Nám postačilo k raňajkám maslo, náš mladý si pridal k maslu domáci višňový lekvár, veľmi nám chutila s kakaom a minula sa na raňajky 1 celá Vianočka, druhá bude zajtra. Môžete do základného cesta pridať strúhanú citrónovú kôru, pomarančovú kôru, hrozienka namočené v rume, kandované ovocie, opražené mandle, lieskovce...iné a môžete ju posypať povrch makom, mandľovými lupienkami, sezamom - fantáziii sa medze nekladú :-)

    Obyčajná vianočka zo štyroch prameňov (fotorecept) - obrázok 19

Diskusia k receptu

pusta
@margaretka28 , podobných receptov je však viac a nešla som podľa tvojho, mám ho vo svojej zbierke už oveľa dávnejšie ako ty tvoj.
margaretka28
si o tom presvedčená ? prečo si ju teda nepridala už dávno ? Moja vianočka je moj recept, ktorý som si aj sama vymyslela a nikde som ho neodkukala !
jerica
@pusta , pre mňa je to síce klasika, ale ako vidím stred vianočky,určite musela byť ako vankúšik :-)
@pusta ! nie je nutná konfrontácia, je adventné obdobie, nekazme si to!! :-)
@margaretka28 , aj ja mám tých rovnakých receptov, je normálne, že sa pridá recept ktorý sa tu opakuje, ja by som si to vôbec nevšímala, načo, keď sa mi páči, aj keď ho poznám, netreba si negatívnu energiu okolo sebavysielať.
jozka2
receptov je million a predsa je kazdy niecim iny,vyzera bajecne jemnunka,ci je to recept pustej alebo margaretky28, anyway je velmi nadychana,urcite skusim
pusta
@margaretka28 , nemám žiaden dôvod klamať a už vôbec nemám za potreby vziať niekomu recept, to som ešte nikdy nespravila.
na vareche sú aj takí, ktorí ma poznajú už dlhé roky a môžu aj potvrdiť, že je to tak.
okrem toho pridávam svoje recepty vtedy, kedy sama uznám za vhodné.
pusta
@jerica , aj pre mňa je tento recept stará dobrá osvedčená klasika :-)
neboj, nemienim sa s nikým konfrontovať :-)))))
ani kaziť krásne adventné obdobie a prajem ho úprimne každému - krásny a pokojný advent.
dakujem ti.
jerica
@margaretka , už som chcela ísť od pc preč, ale si šikulka, rýchla ako blesk, ako by si písala list Ježiškovi, moja rada, kašli na to, veď sa nevieš povzniesť nad tým? Stojí ti to za to, veď tá bábovka je klasika, a ten kto sa nedostal k Tvojmu receptu, nájde ho v @pusta , nič v tom nevidím zlé, a že si myslíš, že klame, tak si to len mysli, nechci to rozoberať, každý vie to posúdiť čo to spozná.
pusta
@jerica , k tomuto tvojmu komentu hádam len toľko, akaj ty ten istý recept už dávno poznáš, znamená to, že ho máš práve od @margaretka28 ?
pokiaľ ťa poznám dobre, tak iste nie :-)
pusta
@jozka2 , táto moja vianočka je skutočne veľmi nadýchaná, báječne jemnunká, tak ako píšeš.
dakujem ti za pochvalu.
jerica
@pusta moja pusta, ja ho nemám ani od Teba ani od nikoho, dokonca ani od mojej mamky či babky , ja ho mám v hlave, pre mňa Tvoje recepty sú "stará dobrá klasika" čo nemusím pozerať (hoc mojmu oku to neujde) a komentova,ť čo dávno je v mojom malíčku, načo to ďalej rozoberáš, je to zbytočné vyvolávanie duchov. Jednoducho si dobrá v kuchyni s vareškou v ruke a dokážeš prezentovať "klasiku" čo ja oceňujem, len prosím Ťa, buď pri zemi a dokáž, že sa vieš povzniesť nad komentami čo v Tebe vyvolávajú potrebu sa obhajovať, načo !!
Poprosím Ťa, nereaguj na môj koment, myslím to úprimne :-)
hanak
Početne dierky vidieť, ale nikde na tych foto nevidim nadýchanu , lahučku štrukturu. "dragam" pusta, drž sa viac pri zemskej kôre!
pusta
@hanak , ked nevidíš,tak nevidíš...nedá sa nič robiť :-)
dakujem.
pusta
okrem toho objemové množstvá zadané v ml sú vôbec nie rovnajúce sa váhovým množstvám zadaným v recepte z dôvodov, ako vieme z fyziky, že každá jedna látka má inú špecifickú váhu a preto aj iný objem v ml ako je jej zadaná váha v gramoch. :-)))))
sovka62
Skoro každý mesiac pečiem podľa receptu
 varecha.pravda.sk/recepty/jednoducha-hrncekova-vianocka-f...
takže ho už viem naspamäť. S týmto sa podobajú ako vajce vajcu, najviac ma prekvapilo, že v jednom aj druhom sa pečú dve vianočky. Ja pečiem jednu veľkú (mám rada striedku, nie tie opečené kôrky) a okrem Margaretkinho som nevidela žiadny iný recept, kde by sa cesto delilo na dve polovice. Ako by tie recepty jedna mater mala.
pusta
@sovka62 , ubezpečujem ťa, že ja pod jej recepty nechodím a neotváram ich, ak aj podobné sú, podobnosť je čisto náhodná, pretože ide o recept na starú osvedčenú klasiku.
ak raz poviem, že nie , tak nie.
delia sa vianočky aj v iných receptoch. jej recept som si pozrela,
až ked pridala sem jej link a neprekvapilo ma to vôbec.
okrem toho, nie sú oba recepty identické, nevidela som tam ani dvojaký spôsob pletenia vianočky, dokonca ani ten jeden spôsob nie je rozvedený a spracovaný, ani variabilita základného cesta nie je spomenutá, aj iné veci sú rozdielne.
kľudne peč podľa nej aj nadalej a urob si pletenie svojej vianočky podľa seba. :-))))))
ja ti tvoju pravdu neberiem a nemám čo dalej vysvetľovať.
dakujem ti.
megdesign
@pusta , proste si falosna a klames a basta. :) A nik ma nepresvedci o opaku. Tie recepty su identicke a odkukala si to. Len si zmenila gramaze za ml... Ja mat taku mamu, tak sa hambim ako pes. Fuj!
radost
je tu veľa receptov napr. na kysnuté cestá-rovnakých..na osie hniezda..na slané posúchy...na tvarohové koláče s kyslou smotanou navrchu..na..no proste mnoho dalších..nikto to tak prudko nerieši inde-ako u @pusta..mysl ím-že je zakázané kopírovať fotky...ale-ostatné-či koláče..či jedlá-sa často podobajú jak vajce vajcu..
nechajme obviňovanie sa..nech aspoň na VARECHE vládne POKOJ a MIER..a troška Radosti...dobrý deň..všetkým..
pusta
@megdesign , hanbiť sa môžeš tlen leda ak ty...lebo tento recept som našla už v roku 2009 a odvtedy ho aj robím, teda silne pochybujem, že je to jej recept, ak je z roku 2012 :-)
nevymyslela ho práve tvoja priateľka :-))))) je to len jedna z možných variácií.
nemám si s tebou viac čo povedať, môžeš si písať čo chceš, však ide o tvoju priateľku, nie? :D
1x jatea
turek
@megdesign
Myslíš si o sebe,že si malý boh na vareche.Takýchto provokatérov čo sa ani k receptu nedokážu poriadne vykoktať by som z varechy bez pardonu vykázal !
pusta
@radost , máš absolútnu pravdu :-)
ja sa nemám prečo obhajovať...vždy sú to tí istí z varechy, hlavne ak ide o môj recept, inde si kopírovanie receptu a dokonca ani kopírovanie fotky vôbec nevšimnú, aj keby im to rovno obe oči vyklalo!!!
a vieš prečo? lebo sa to stáva práve u niektorého z nich :-)
vždy si niečo nájdu, majú radi zbytočný rozruch.
mne nevadí podobnosť oboch receptov, ani nepátram, odkiaľ ho má práve ona, je to klasický tradičný recept a je ho neúrekom a nielen tu na vareche, ale kdekoľvek inde, stačí sa pozrieť aj na iné variace weby alebo net či do kuchárskych kníh...tak nech skúsi niekto povedať, kto je tým skutočným autorom????
dakujem ti.
aj ja tebe a ostatným varecháčom prajem krásny a pokojný adventný čas :-)
pusta
@afataga , čo si to tu vymýšľaš???
1. ja som uviedla v úvode pri rp Jogurtové slané tyčinky, že mám recept z novembrového čísla časopisu Blikk nok konyhája, zatiaľ čo autorka druhého receptu tvrdí, že je to jej vlastný recept. chceš snáď tvrdiť, že v časopise opísali recept od nej???
2. recept na Obyčajnú vianočku zo štyroch prameňov mám zo svojej zbierky z roku 2009, kým recept tvojej priatreľky je z roku 2012.
chceš tvrdiť snád, že som ho 4 roky pred tým, ako si ho ona sama vymyslela, tiež opísala od nej???
a potom kde má napr. uvedenú variabilitu cesta alebo rozpracované dva rôzne postupy splietania vianočiek a iné odlišnosti v recepte?
nuž, ale môžeš spokojne konfabulovať dalej :-)
afataga
hahaha ze ja si vymyslam, si ma rozosmiala :-)))
1. vylucit sa to neda, nie je zakazane prispievat do casopisov, ci aj v tomto si vymyslam?
2. a ako vies, kedy ho @margaretka28 vymyslela? si snad jasnovidec? ty sa fakt nezdas :-)))
3. moj komentar nebol urceny tak si sa ani nemusela unuvat reagovat
a dakujem za povolenie, velmi mile od teba
megdesign
@turek No neviem, kto je koktavy... :D A nie, nemyslim si ze som maly boh :D

@pusta :D Aj tak si ma nepresvedcila a stale si myslim, ze recept si ukradla. Tvoja zbierka sice je z 2009, ale recpet na vianocku ma IDENTICKE ingredience ako @margaretky n , a jej tu bol skor, cize si ho corkla jej :) Priznaj to a vsetci budeme spokojny... Nic by sa nebolo stalo, keby si v uvode napisala napr: "Robila som Vianocku podla receptu od @margaretky a trocha som ho pozmenila k obrazu mojmu". A vsetko by bolo vybavene :D Ale ty nie. Ty sa budes do krvi hadat, ze recept je tvoj a len tvoj. A ano @margaretka je moja priatelka a nic viac - som zenaty. :P

pusta
@afataga , naozaj je to milé, že konfabuluješ ešte aj vtedy, ked sú pred tebou faktá - tebe nestačí ani čierne na bielom.
teda ako ty povieš - hahaha - nepresvedčila si ma :D
môžeš spokojne konfabulovať, ako len chceš - nebránim ti :-))))
brambora
neda sa urcit kde je pravda... ale @pusta ma pravdu v tom, ze niektory hania len ju a u inych si podobnost nevsimnu... prednedavnom tu @monda dala kokosovy kolac, ktory bol uverejneni asi dva dni pred nou a dokonca k nemu dala komentar, ze sa jej paci a vyskusa. a ona ho dala dva dni na to na varechu tvariac sa ako by bol jej. a na nu ziadne vycitky neboli. kazdy jej kolac chvalil a pritom ho okopirovala, len pridala do cesta kusky cokolady. keby aspon pockala par mesiacov so zverejnenim nech ludia zabudnu ale toto uplne klalo oci. :( a takisto raz cukrarka mimka robila jahodovy kolac podla mondy a tiez ho zverejnila hned po originale. Je tu viac takych pripadov a preto nech ludia co chcu hanit, tak nech hania vsetkych... Nie som ziadna zastankyna @pusty , tiez sme si povedali svoje "do oci", ale tak nech rovnaky meter plati na vsetkych.
megdesign
@brambora ak je to tak, tak aj @monda by si zasluzila... :P Ale tak jej recepty necitam, a prvy krat ten nick pocujem.

Tu ide o to, ze podaktory (vcetne mna, priznam to, nemam sa cim tajit) su vysadeny na @pustu za jej chovanie, aroganciu atp.

Je pravda, ze cloveka, co ma skoro 70 rokov neprerobis, ale troska by sa mohla uvedomit. Nie tu oblbovat ludi priatelom, jej receptamy co skopiruje a pozmeni, duplikatmi,... co je vlastne vsetko len jej zbieranie hviezd. Moze ich mat kolko chce, hviezda nikdy nebude.... Len tolko.
marianne
...som si slubila,ze sa tu nezapletiem,ale toto obvinovanie,ze kto komu zobral recept je na zasmiatie....
varechacka Ivka,ktoru mam mimochodom velmi rada vyhrala prvu cenu s tymto kolacom.Skoro identickym aky som upiekla aj ja.To je mam z toho vinit,ze mi ukradla recept?? Nie,ani by ma to nenapadlo.jednoducho receptov je na Mariu-Tereziu rovnakych... varecha.pravda.sk/recepty/stavnaty-tvarohovy-kolac-fotore...


megdesign
@marianne presne preto zrusit prib*bly sposob hviezdickovania a moznosti pridavania identickych receptov, ale vratit sa k staremu - redakcia nech to pekne selektuje, ktore su identicke. Nie ze za tyzden su pridane tri identicke recepty, v jednom je vsak razna muka, v druhom semolina a v tretom psenicna. A vsetko ostatne, aj gramaze, su ale ze uplne rovnake. Otras.
marianne
no a ako to chcete dosiahnut @megdesign ? to tu bolo na pretrase uz 1 000 000 krat.Nic sa nezmenilo,len to mi je smiesne,ze ako si spravne podotkol, ste na nu tak vysadeni,ze to vidite len u nej....rovnaky meter treba mat,co povies? No je tu vianociek ako v hore caciny ... a co s tym?
marianne
mimochodom ten kolac som tu mala od roku 2011,takze nie je problem skontrolovat,ci tu uz nieco podobne je...ale pravidla su take,ze ich tu moze byt aj 10...co nie je zakazane, je dovolene.To musi redakcia napravit,nie @pusta a dalsi....
elef
veru uz je to trapne,asi nemaju inej roboty,len cakaju na novy rcp,aby ho mohli zvozit pod ciernu zem,a nejde o to ci tu je taky ,onaky...(moj nazor)
monda
@brambora , čo tu riešiš môj koláčik??, ja som ten koláčik vyskúšala , ako som napísala . Ale tento bol na hrnčeky a ja som si ho podľa seba upiekla , a ešte som aj pridala do neho čokoládu posekanú , a čo je na tom zlé? Ved je tu neúrekom koláčov ktoré sú moc podobné , o čo ti ide? Ja ako som ho piekla tak som si ho aj nafotila a napísala a nič som nekopírovala. Ešte koľko ich tu nájdeš ? môžeš kopírovať,, pridávaj,,
marianne
A teraz sa treba pozabijat,ze kto -komu,preboha ludia neblaznite uz.Lebo tu uz clovek ma starch to otvorit...ved takych je tu stovky rovnakych alebo podobnych receptov,ale riesit sa to musi samozrejme len u @pusty.. ved kazdy si vyberie co mu pasuje...
megdesign
@ all @ Kaslite na to. Receptov je vela jednakych. O tom niet pochyb. Sam v rozdielnych kucharskych knihach nachadzam rovnake, dokonca maju identicky popisane postupy :D Tu sa jednalo o to, ze tam kopia bola a @ pusta lovi hviezdy. Preto dava slepacie polievky identicke, len pozmeni domacu sliepku za prepelicu atp. O to tu prioritne slo....
brambora
@monda nik mi neublizil. a napadla si mi preto, lebo v den ked som piekla ten kolac z tadeto, si ho ty pridala na varechu tak som vedela, ze ho mas od tej dievciny. a to ze si to zmenila na hrnceky a pridala kusok cokolady nie je zmena natolko aby sa dva dni po sebe daval na varechu ten isty kolac. ja by som to teda nespravila a myslim, ze 80% varechacov tiez nie. viem, ze je tu plno pudingacov, tvarohovych a pod. stacilo keby si pod komentar tej dievciny dala odfoteny svoj kolac s komentarom ako si ho pozmenila. tak to robia normalny ludia ako elixir, afataga, ywet a mnoho inych. ja som od teba piekla tiez kolace a nebudem ich sem predsa davat len preto, ze som si tam miesto hrnceka cukru dala len pol hrnceka, nie? ale neriesim uz radsej nic lebo budem len za zlu...
brambora
@megdesign mas pravdu, recepty sa opakuju. nevycitam niekomu, ze nahodne su tu rovnake recepty lebo sama viem, ze v casopisoch sa tie recepty opakuju... stava sa.. ale ked niekto zamerne da nanovo nieco co piekol z varechy tak... ked sa chce pochvalit, tak nech da foto a komentar pod dany recept ktory robil... aspon mne to tak pride dost logicke ale asi rozmyslam inak ako ostatna populacia ludstva alebo co... :-) no a tie polievky od pusty... tak chce sa pochvalit kazdou hydinou co ma doma, resp. co dostala od priatela, tak z nej uvari vyvar a sup ho na varechu... ono tie vyvary su suprove ale fakt je zbytocne to davat na varechu s kazdou hydinou...
monda
@brambora - nič v zlom, ale ja som napísala tak, ako som to spravila , nič som nezatajila tu, ,dakujéém pekne za vysvetlenie,, pekný večer ti prajem.
margaretka28
@marianne , dakujem, že som Ti na smiech, ale ved ja tu vôbec nemusím byť, ver, že by som sa nikdy neozvala, keby som aj ja tú vianočku len niekde opísala, ale neopísala ! Tak bud bez obáv, už tu žiaden recept nepridám a ani sa neozvem, aby som ešte nakoniec ja ostala tá zlá .
marianne
oooo @margaretka Queen drama, ano koli mne nepridas ziaden recept uz.....napisala som niekde,ze si mi Ty osobne na smiech???? spomenula som niekde Tvoje meno???? len hystercite...OK koncim!!!!!!!!!!
marianne
prosim ta este o akych obavach tu splietas??? mne to moze byt uplne suma fuk,sa tu pozabijajte v advente koli Vianocke!!
radost
@marianne
prosím..neunáhľuj sa..ber to všetko z nadhľadu..nemaž..ži tu nadalej..všetko-čo nám príde do života nás učí ako...aj tieto varechové malichernosti..
pokoj ti želám..
marianne
@radost mila,slepemu farbu mlieka nevysvetlis a ja som prisla na to,ze cervenym suknom potiahnuta @pusta....teraz citujem dobru varechovu priatelku,ona vie..:-) je len tou poslednou kvapkou tu.Ja uz tu nechodim relaxovat...
caterina
@marianne ...zaaaden problem, nic nemaz, zenske portaly su take ;) tiez som sa pred casom poucila...som tu pridala len jednu diskusiu (myslenu v tom najlepsom) a dockala som sa vycitiek, ze som tu prilis kratko na to, aby som napadala ludi. tak uz sem chodim len tak natajnaka kvoli skvelym receptom a vobec sa nerozculujem. Kazdy den sa mi tu nieco paci...a si videla, ze dnes aj tvoj recept. Zvykla som si a mam tu kopec oblubenencov, ktori mi lahodia tym co navaria. Mimochodom, aby som neznehodnotila recept....@pusta...vianocka vyzera velmi dobre!
sracz
... celú "štricľu" pokrájanú na 20 mm "krajčeky", domáce maslo, brusnicový (viničkový, alebo malinovočučoriedkový) džem, liter horúceho "kakajíčka" a môžeme pri jedení hrať s Tvojim priateľom, @pusta milá, "lízaný mariáš"!
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, nádherne si ma hned z rána rozveselil a rozosmial, predstavila som si váš "lízaný mariáš" - moji sladkí chlapci :-)))))
môj priateľ má najradšej višňový a marhuľový džem, ale sú doma aj všetky tebou vymenované druhy, on jednu štricľu mojej vianočky, ty druhú a môžete lízať o sto šesťsto :D kontajner kakavka k tomu :-))), aj domáce maslo k tomu :-)
pripojil by sa aj mladý, vynikajúco sa vyzná v takých kartách...
krásny deň ti prajem do Iyowy a dakujem, môj vzácny priateľ:-)
grejsy
veľmi pekné obe vianočky si upiekla, ja mám rada vianočku a hlavne s nutelou ,ale aj s maslom ju občas zjem a na raňajky je ako stvorená s teplým čajíkom :-)
pusta
@gejsy , veľmi ma teší, že sa ti obe moje vianočky páčia.
my ich tiež máme radi, aj s nutellou a dnes pečiem znovu, bude teraz s teplým čajíkom a s nutellou :-)
dakujem za milú pochvalu.
pippo
Musim pochvalit velmi. Toto je moj prvy recept na vianocku s ktorym som sa stretla. Velmi sa mi paci. Pridavam si to medzi oblubene polozky, aby ked budem mat suroviny tak pojdem pekne podla foto postupu. Vdaka naozaj. Mozno je viac ludi ako ja, ktory uvideli v ten den recept po prvy raz a inspirovali sa. Tak ako chlieb sa pecie po tisicrocia a je stale naj :) dobre veci je skoda menit , veru. Pozdravujem vsetkych kucharov a ludi dobreho jedla. A tie zapletania si cenim, nikde som to nevidela. A viem , ze nafotit to a popisat nie je jednoduche.
pippo
tak do tretice to nablogujem spravne :)
ktori
pusta
@pippo , veľmi ma teší, že sa ti môj receptík tak veľmi páči. áno, je dosť ťažké nafotiť fotopostup, najmä nie je ľahké vysvetliť a fotograficky zdokumentovať zapletanie vianočky a zároveň aj zrozumiteľne popísať.
som rada, že si si môj recept dala medzi obľúbené položky.
dakujem za pochvalu i uznanie.
kukulienka71
Cením si tvoju námahu s názornou ukážkou pletenia!a máš pekné vianočky,určite aj chutnučké.
marianne
@iby nadherna je:-) robila som jednu velku 4-3-2, vydarila sa eno-nuno...mam aj ja urobeny domaci vanilkovy extrakt od @egreska a ten tam sadol ako rit na serbel,prepac za to prirovnanie,krasne rozvoniava:-) s tymi mililitrami to slo raz-dva...
A taktiez som robila aj dve od @margaretka na jedenie k ranajkam,taktiez su vyborne,Tvoja bude na stol,ozdobna...dakujem
pusta
@marianne , no to sa teším spolu s tebou :-)
nádherne sa ti vydarila a s militrami to fakt ide šup-šup, nehovoriac o tom, ako úžasne vonia s extraktom z pravej vanilky.
je to pre mňa veľká pocta, že práve moja vianočka bude ozdobná na vianočnom stole. mám z toho úprimnú radosť.
dakujem za fantastické foto, ktoré si pridala
a
prajem tebe i tvojej milej rodinke krásne láskyplné vianočné sviatky v rodinnej pohode a v hojnosti :-)
dusan95843
Veľmi pekne ďakujem za tento výborný recept. Jednu vianočku sme naplnili škoricovou plnkou a posypali mandľami, druhú robili presne podľa Teba. Recept ako obyčajne nesklamal. Tiež ďakujem za recept na výborný šalát a rovnako aj za veľa Tvojich receptov, ktoré sme už stihli vyskúšať.

Prajem Tebe i Tvojej rodine Vianoce plné štedrosti,
pohody, lásky a pokoja,.

pusta
@dusan95843 , som veľmi rada, že si si vybral zo všetkých receptov na vianočku práve tento môj receptík :-)
s tou škoricou a mandľami musela byť vynikajúca a úžasne voňavá.
teší ma, že aj túto si robil presne podľa mňa a ako ty píšeš, ako obyčajne ťa môj recept nesklamal :-)))))
a ešte aj môj výborný šalát, ako aj dalšie moje recepty, ktoré robíš :-)
to ja dakujem tebe za fantastickú správu :-)

dakujem ti aj za úprimné želanie týchto sviatkov a štedrosti
a
aj ja tebe a tvojej milej rodinke prajem krásne pohodové sviatočné dni a nech ti to úžasne dobre varí aj v budúcom roku.
spetkasoli
tak túto vianočku @pusta určite upečiem, vyzerá velmi dobre a nenechaj sa vytočiť, vždy sa tu nájde niekto, kto si s chuťou rýpne a je jedno, či sú vianoce, alebo len tak, že má chuť sa hádať. Veľmi pekne si to milá@jerica okomentovala, tvoje názory sa mi vždy páčia. Prajem všetkým do Nového roku zdravie, pohodu, pokoj a lásku a nech nám je tu na vareche stále krásne a hlavne bez zbytočných hádok, veď k ničomu dobrému nevedú tak prečo si kaziť náladu.
pusta
@spekasoli , poteším sa, ak upečieš.
tých rypákov už neriešim :-))))) nedám sa vytočiť :-)))))
dakujem za pochvalu.
pusta
@spetkasoli , dakujem ti za krásne a milé prianie :-)
aj ja ti želám veľa zdravíčka, šťastíčka, pohody a úspešné varenie v roku 2014
uhlopriecka
tak dnes som napiekla moju prvu vianocku, teda hned dve :) jedna uz neni. obrazok by som pripojila no neviem ako....
dakujem za recept, doteraz som kysnute robila len v pekarnicke na chlieb.
este mi poradte prosim, co robit aby tak nerazila kvasnicami...cim to je? cim to je?
elef
prave sa pecie,bude na ranajky,ked vydrzime:)))pridala som aj kakao:)vdaka za receptik 5*