Obyčajná polievka

finczi - fotkafinczi, 8. júla 2014
Obyčajná polievka
Foto: finczi

Dnes boli na obed strapačky s kyslou kapustou. Vodu, v ktorej boli strapačky vyvarené, som využila na polievku.

25 minút
príprava

Suroviny

2 l približne
1 PL
1 ks
 podľa množstva vývaru
podľa chuti (peper)
podľa chuti
1 ks menší
1-2  ČL
podľa chuti
1 hrsť




Postup

  1. 1

    Strapačky som zliala do osobitného hrnca, nechala som aj trošku strapačiek v polievke. Kým som pripravila svoje jedlo, voda z vyvarených strapačiek pomaly vrela. Na panvičku som dala trošku masti, kúsok slaninky pokrájanej na kocky a pokrájanú cibuľu strednej veľkosti. Kožu z toho kúska slaninky + menší bobkový list som vložila do strapačkovej vody. Slaninka sa škvarila, cibuľka tiež a tá vôňa...!

    Obyčajná polievka - obrázok 1
  2. 2

    Po asi 5 minútach som pridala hrsť suchej drobnej cestoviny / mala som hviezdičky / a pražila som asi 5 - 7 minút. Posypala som mletou paprikou, premiešala som a zaliala zhruba 0,5 l vody. Premiešané som vliala do polievky, ktorú som pri prevretí dochutila peprom a soľou. Povarila som, kým nebola cestovina do polovice uvarená. Pridala som majoránku. Polievka sa ešte povarila pár minút. Na tanieri sa môže pridať petržlenová vňať /ja to robím rada/, podávať sa môže aj s pečivom, chlebom, osúchmi / tými výbornými z Varechy .../

    Obyčajná polievka - obrázok 2
  3. 3

    Dúfam, že Vám bude chutiť, polievka je výdatná, hustá a naozaj jednoduchá. V ťažších časoch je využitie surovín bez zbytkov rozumným spôsobom hospodárenia v mnohých rodinách.

Diskusia k receptu

smejkad
vyborna, ked je chut, da sa pridat aj zeleninka, tiez robievam :-)
micanela
dobry napad, u nas vzdy platilo, ze jedlo sa nevyhadzuje - takze aj obycajna voda z varenych zemiakov je super na polievku
mvrekova
oceňujem Vás záverečný komentár, takýmto spôsobom sa dá chutne zdravo a lacno variť, sú rodiny, kt. nemajú dostatok prostriedkov aby si varili bohaté obedové menu. Rovnako používam vodu z halušiek, včera som ju použila na špenátovú polievku. Prajem Vám všetko dobré
afataga
ja som minule ten haluskovy vyvar pouzila do cesta na rozky
smejkad
do cesta zvyknem pouzivat vodu z varenia zemiakov :-)
rea1
u nás sa z tejto vody robí akási pseudogulášovica alebo sa použije ako základ na hŕstkovú polievku.
z vody z varených zemiakov robím tzv. cesnačku - vylejem do misky, pridám pár zemiakov, ktoré popučím vidličkou, trošku masti aby polievka mala "oči" a veľa pretlačeného cesnaku. takto pamätám, že ju robila aj moja mama, ešte keď som nechodila do školy, a to je už viac ako 50 rokov. nie z chudoby ale zo zásady, že jedlom sa nemá plytvať. :-)
finczi
@mvrekova ďakujem Vám za milé slová, aj ja Vám prajem všetko dobré! Ďalšie komentáre sú pre mňa inšpiráciou do budúcna-ďakujem pekne!
bubaya
Ja robím z haluškovej vody obarky - nechám tam pár halušiek, pridám mlieko a trocha bryndze. To je ešte rýchlejšie. A je to fajnéé.
1x elen52




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia