Slivkový koláč

Obrátený slivkový koláč s vanilkovo-rumovým krémom (fotorecept)

Autor receptu: petullka

Mali sme v záhrade kopec sliviek, tak som upiekla 5 rôznych slivkových koláčov a tento fakt stojí za ochutnanie.* Piekla som ho 2x za 1 týždeň a vylepšila som ho o cukor s rumovou arómou.

20 minút
príprava
40 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Plech o veľkosti 36x27 cm vystelieme papierom na pečenie, potrieme maslom (komu sa nechce mastiť ruky tak s roztopeným) a posypeme jemne strúhankou.
  2. Slivky umyjeme, prepolíme, zbavíme kôstky a poukladáme tesne vedľa seba na strúhanku reznou stranou dole. Posypeme škoricovým cukrom.
  3. Cesto: Oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov a 80 g cukru vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vymiešame s 80 g cukru do peny, prilejeme olej a postupne ručne primiešame múku s kypriacim práškom a sneh z bielkov. Asi 2/3 cesta nalejeme na pripravené slivky. Do zvyšného cesta primiešame 1 PL kakaa a nalejeme na biele cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry (40 minút na 170 °C).
  4. Krém: Z mlieka (u mňa to bolo Alpro kokosové, kvôli alergii na BKM a miesto masla som použila Promiena z Lidla, keďže ta je úplne bezmliečna), pudingového prášku a cukru uvaríme puding. Po uvarení ho necháme cca 10 minút vychladnúť (premiešavame, aby sa nespravila šupka/kožka). Potom ručne primiešavame po kúskoch maslo. Viem, že zvyčajne sa vyšľahá maslo do peny a pridáva sa doň po lyžiciach vychladnutý puding, ale mne sa takto vždy ten krém zrazil (hoc som dodržiavala správny postup) a tak som googlila a našla tento postup a krém bol úžasný, hladký a nadýchaný.
  5. Upečený koláč preklopíme z plechu slivkami nahor, ja som ho preložila na druhý plech rovnakých rozmerov a stiahneme papier. Potrieme lekvárom, navrstvíme krém a posypeme nastrúhanou čokoládou alebo Grankom či čokoládovou ryžou.
  6. Koláč sa dá ľahko a pekne nakrájať. Dobrú chuť.
  7. A ešte foto úžasného krému.