Obrátený piškótovo-makový jablčník (fotorecept)

Autor receptu: pivonka

Možno tento recept poznáte v trošku pozmenenej podobe. V pôvodnom recepte sa mak vmiešal do jednej tretiny piškótu. Mne sa táto maková vrstva zdala dosť hutná a viac sa mi pozdáva, ak sa vmieša mak do celého piškótu.

30 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Koláč som piekla na veľkom hlbokom plechu 45x30 cm. Oddelíme si žĺtky od bielkov. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a postupne do nich zašľaháme olej a vodu.
  2. Múku si preosejeme s PDP a vmiešame do žĺtkovej hmoty.
  3. Z bielkov vyšľaháme sneh a opatrne vmiešame.
  4. Do mletého maku vmiešame 100 g cukru a spolu zamiešame do piškótu.
  5. Jablká si necháme na site odkvapkať a vmiešame do nich vanilkový cukor. Podľa kyslosti jabĺk môžme ešte prisladiť. Plech si vyložíme papierom na pečenie a naň uložíme vrstvu jabĺk. Na jablká rozotrieme makový piškót a dáme piecť.
  6. Upečený piškót preklopíme na pracovnú dosku a z jablkovej vrstvy opatrne stiahneme papier.
  7. Nanesieme čokoládovú polevu a po zatuhnutí pokrájame.