Obrátený piškótovo-makový jablčník (fotorecept)
Autor receptu: pivonka
Možno tento recept poznáte v trošku pozmenenej podobe. V pôvodnom recepte sa mak vmiešal do jednej tretiny piškótu. Mne sa táto maková vrstva zdala dosť hutná a viac sa mi pozdáva, ak sa vmieša mak do celého piškótu.
30 minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup
- Koláč som piekla na veľkom hlbokom plechu 45x30 cm.
Oddelíme si žĺtky od bielkov. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a postupne do nich zašľaháme olej a vodu.
- Múku si preosejeme s PDP a vmiešame do žĺtkovej hmoty.
- Z bielkov vyšľaháme sneh a opatrne vmiešame.
- Do mletého maku vmiešame 100 g cukru a spolu zamiešame do piškótu.
- Jablká si necháme na site odkvapkať a vmiešame do nich vanilkový cukor. Podľa kyslosti jabĺk môžme ešte prisladiť. Plech si vyložíme papierom na pečenie a naň uložíme vrstvu jabĺk. Na jablká rozotrieme makový piškót a dáme piecť.
- Upečený piškót preklopíme na pracovnú dosku a z jablkovej vrstvy opatrne stiahneme papier.
- Nanesieme čokoládovú polevu a po zatuhnutí pokrájame.