Jablkový zákusok
Obrátený jablkový zákusok s karamelovou šľahačkou (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Jablká dozrievajú a tak vám ponúkam obľúbený obrátený
zákusok, ale trocha inak. Výborné pohostenie na oslavy alebo len tak.
30 porcií |
60 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Suroviny na cesto + jablká na plnku. Jablká ošúpeme, nastrúhame na strúhadle, pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme cukor a mletú škoricu podľa chuti. Premiešame.
- Suroviny na plnku. V troche mlieka rozhabarkujeme Zlatý klas. Zbytok mlieka s cukrom dáme variť, po zovretí vlejeme rozhabarkovaný pudingový prášok a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Uvarený puding necháme trocha vychladnúť.
- Cesto: Žĺtky a cukrom vyšľaháme dopenista, striedavo pridáme olej, teplú vodu a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý varechou zľahka vmiešame do cesta. Cesto rozdelíme na dve časti do jednej časti vmiešame preosiate kakao.
- Plech 25x30 cm vyložíme papierom na pečenie alebo alobalom a rovnomerne rozložíme nastrúhané jablká. Na jablkovú zmes lyžicou striedavo dáme svetlé a tmavé cesto, viď foto. Pečieme 30 minút v rúre predhriatej na 180 stupňov.
- Do vychladnutého pudingu vmiešame tvaroh a kyslú smotanu.
- Po upečení koláč necháme celkom vychladnúť.
- Koláč vyklopíme jablkovou stranou nahor a nanesieme pripravenú tvarohovú plnku, uhladíme a dáme do chladničky stuhnúť.
- Karamelová šľahačka: Cukor skaramelizujeme, vlejeme smotanu a privedieme do varu. Po zovretí, keď sa karamel rozpustí, necháme vychladnúť. Je dobré si pripraviť (uvariť) smotanu s cukrom deň predtým a nechať cez noc v chladničke. Vychladenú karamelovú smotanu vyšľaháme do polotuha, pridáme Smetafix a došľaháme.
- Karamelovú šľahačku rozotrieme na plnku.
- Zákusok odložíme do chladničky stuhnúť. Pred podávaním pokrájame na rezy, kocky podľa seba.