Jablkový zákusok

Obrátený jablkový zákusok s karamelovou šľahačkou (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Jablká dozrievajú a tak vám ponúkam obľúbený obrátený zákusok, ale trocha inak. Výborné pohostenie na oslavy alebo len tak.

30
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na cesto + jablká na plnku. Jablká ošúpeme, nastrúhame na strúhadle, pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme cukor a mletú škoricu podľa chuti. Premiešame.
  2. Suroviny na plnku. V troche mlieka rozhabarkujeme Zlatý klas. Zbytok mlieka s cukrom dáme variť, po zovretí vlejeme rozhabarkovaný pudingový prášok a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Uvarený puding necháme trocha vychladnúť.
  3. Cesto: Žĺtky a cukrom vyšľaháme dopenista, striedavo pridáme olej, teplú vodu a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý varechou zľahka vmiešame do cesta. Cesto rozdelíme na dve časti do jednej časti vmiešame preosiate kakao.
  4. Plech 25x30 cm vyložíme papierom na pečenie alebo alobalom a rovnomerne rozložíme nastrúhané jablká. Na jablkovú zmes lyžicou striedavo dáme svetlé a tmavé cesto, viď foto. Pečieme 30 minút v rúre predhriatej na 180 stupňov.
  5. Do vychladnutého pudingu vmiešame tvaroh a kyslú smotanu.
  6. Po upečení koláč necháme celkom vychladnúť.
  7. Koláč vyklopíme jablkovou stranou nahor a nanesieme pripravenú tvarohovú plnku, uhladíme a dáme do chladničky stuhnúť.
  8. Karamelová šľahačka: Cukor skaramelizujeme, vlejeme smotanu a privedieme do varu. Po zovretí, keď sa karamel rozpustí, necháme vychladnúť. Je dobré si pripraviť (uvariť) smotanu s cukrom deň predtým a nechať cez noc v chladničke. Vychladenú karamelovú smotanu vyšľaháme do polotuha, pridáme Smetafix a došľaháme.
  9. Karamelovú šľahačku rozotrieme na plnku.
  10. Zákusok odložíme do chladničky stuhnúť. Pred podávaním pokrájame na rezy, kocky podľa seba.