Obrátený banánovo-čokoládový chlebík fotorecept

janusniq - fotkajanusniq, 31. mája 2014
Obrátený banánovo-čokoládový chlebík (fotorecept)
Foto: janusniq

V poslednej dobre rada pečiem s použitím banánov. V podstate už kupujem len banány prezreté, aby boli hneď použiteľné do koláča. Veľkou výhodou pridania Zobraziť celý popisV poslednej dobre rada pečiem s použitím banánov. V podstate už kupujem len banány prezreté, aby boli hneď použiteľné do koláča. Veľkou výhodou pridania akejkoľvek zeleniny či ovocia (v podobe pyré) do cesta je, že koláč vydrží dlhšie vláčny. Tento koláčik je nenáročný na čas aj suroviny, no veľmi "efektný". Recept prebratý a mierne upravený od Davida Lebovitza.

12
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

150 g
105 g
105 g
1/2 ČL
1 ČL
1 ČL
30 g
2 ks
250 g
1/2 ČL
120 ml
1 ČL
80 - 100 g
Poleva:
60 g
30 g
3 ks




Postup

  1. 1

    Nachystáme si vopred všetky suroviny, tak aby mali všetky izbovú teplotu. Uvedený rozpis surovín je na plech o rozmeroch 20X20 cm. Ja som použila vačsí plech, preto výsledný koláč na obrázku bol robený tak, že som množstvo každej suroviny (okrem vajec) zväčšila o polovicu (t.j. múky som použila 315 g a pod.) Dokopy budete potrebovať približne štyri banány. Pripravte si požadované množstvo pyré a zvyšné banány pokrájajte na kolieska cca centimeter hrubé.

  2. 2

    V panvici si rozpustíme maslo a pridáme doň hnedý cukor. Miešame kým nie je všetok cukor navlhčený. Kto chce menej kalorickú verziu, môže maslo nahradiť vodou. Ak používame vodu, miešame približne 45 sekúnd. Ak používame maslo, miešame kým sa nám nezačnú tvoriť bublinky. Cukor sa úplne nerozpustí, ale tak to má byť. Odstavíme a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

  3. 3

    Následne zmes prelejeme na pekáč, ja som si ho predtým vyložila papierom na pečenie. Do tejto zmesi poukladáme na kolieska nakrájané banány. Banány pokvapkáme citrónovou šťavou.

    Obrátený banánovo-čokoládový chlebík (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu, cukor a soľ.

  5. 5

    Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.

  6. 6

    Zmiešame mokré ingrediencie - rozpustené maslo, žĺtka, kyslú smotanu, banánové pyré a vanilkovú esencie. Postupne do tejto zmesi primiešame/vmixujeme suché ingrediencie. Následne jemne primiešame kúsky čokolády.

    Obrátený banánovo-čokoládový chlebík (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A nakoniec nesmieme zabudnúť jemne vmiešať sneh.

    Obrátený banánovo-čokoládový chlebík (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pripravené cesto opatrne vylejeme na cukrovo-banánovú polevu, vložíme do predohriatej rúry a pečieme na 180 stupňoch približne 40 min. Nižšie sa pokochám pohľadom na upečený koláč.

    Obrátený banánovo-čokoládový chlebík (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po upečení necháme koláčik cca 20 min. chladnúť. Potom nožom opatrne koláč uvoľníme po stranách a vyklopíme. Chlebík je veľmi hutný a čím dlhšie vám vydrží, tým bude hutnejší/vlhkejší.

    Obrátený banánovo-čokoládový chlebík (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

denyany
Aha, ja len či si neskombinovala názov s iným receptom.:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia