Slivkový koláč
Obrátené slivkové koláčiky z tvarohovo-maslového cesta
Autor receptu: redakcia
V týchto koláčikoch skvelo chutia klasické menšie slivky, ale aj šťavnaté okrúhle – blumy.* Ideálne sú kyslejšie, ktoré ešte neprezreli.
8 porcií |
40 (+ odležanie) minút príprava |
35 minút na 170 °C |
Postup
- Najskôr pripravíme cesto. Maslo nakrájame na kocky, necháme trochu zmäknúť
a potom v robote spracujeme s ostatnými surovinami na cesto. Cesto necháme asi 2 hodiny odpočinúť v chladničke.
- Plnka: Osem zapekacích misiek s priemerom 8 cm vymastíme maslom. Na panvici rozpustíme cukor na svetlý karamel, trvá to asi 5 minút. Primiešame na kúsky nakrájané maslo, zložíme z ohňa a ochutíme mletou škoricou. Rozdelíme do pripravených misiek. Potom do karamelu poukladáme rozpolené a kôstok zbavené slivky.
- Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na plát s hrúbkou asi 2 cm. Vykrojíme kruhy vo veľkosti zapekacích misiek, prenesieme na slivky, zľahka pritlačíme a cesto poprepichujeme nožom.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 35 minút. Po upečení vyklopíme na tanieriky a servírujeme s kyslou smotanou zmiešanou s cukrom
a makom.