Slivkový koláč

Obrátené slivkové koláčiky z tvarohovo-maslového cesta

Autor receptu: redakcia

V týchto koláčikoch skvelo chutia klasické menšie slivky, ale aj šťavnaté okrúhle – blumy.* Ideálne sú kyslejšie, ktoré ešte neprezreli.

8
porcií
40 (+ odležanie) minút
príprava
35 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr pripravíme cesto. Maslo nakrájame na kocky, necháme trochu zmäknúť a potom v robote spracujeme s ostatnými surovinami na cesto. Cesto necháme asi 2 hodiny odpočinúť v chladničke.
  2. Plnka: Osem zapekacích misiek s priemerom 8 cm vymastíme maslom. Na panvici rozpustíme cukor na svetlý karamel, trvá to asi 5 minút. Primiešame na kúsky nakrájané maslo, zložíme z ohňa a ochutíme mletou škoricou. Rozdelíme do pripravených misiek. Potom do karamelu poukladáme rozpolené a kôstok zbavené slivky.
  3. Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na plát s hrúbkou asi 2 cm. Vykrojíme kruhy vo veľkosti zapekacích misiek, prenesieme na slivky, zľahka pritlačíme a cesto poprepichujeme nožom.
  4. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 35 minút. Po upečení vyklopíme na tanieriky a servírujeme s kyslou smotanou zmiešanou s cukrom a makom.