Oblíž prst

gabrielka - bez fotkygabrielka, 18. mája 2010

Tento zákusok mám od kolegyninej mamy, je chutný, nie veľmi náročný a kľudne sa po ňom môžu oblízať prsty

Suroviny

5 ks
200  g
5 PL
160 g
2 PL
1/2 ks
Plnka 1:
1/2 l
5 ks
4 PL
250 g
1 ks
120 g
1 pohár
Plnka 2:
5 ks
300 g




Postup

  1. 1

    Vyšľaháme si 5 žľtkov, 100 g kryštálového cukru a 5 PL vody. Urobíme tuhý sneh z 5 bielkov a 100 g cukru, pridáme do žľtkov, premiešame, pridáme múku, kakao, prášok do pečiva a upečieme piškótový plát.

  2. 2

    Plnka 1: Uvaríme mlieko, žľtky a múku na kašu, necháme vychladnúť. Vymiešame maslo s vanilkovým a práškovým cukrom a spojíme s kašou, pomaly aby sa nezrazil maslový krém, dobre vyšľaháme na ľahký krém a natrieme na vychladnuté cesto. Na krém poukladáme odkvapkané ovocie a na to dáme plnku 2.

  3. 3

    Plnka : Vyšľaháme sneh z bielkov a cukru,/ dáme trochu šťavy z kompótu/ nad parou tak aby pena dobre držala. Natrieme na zákusok a navrch nastrúhame čokoládu. Krájame mokrým nožom. Prajem Vám aby ste si pochutili.

Diskusia k receptu

alexdidi
tak oblíž prst robím už niekoľko rokov, ale bez ovocia...musím vyskúšať...doporučujem, naozaj je to mňam, mňam koláčik...
hanina
Aj ja ho mám od maminky a sem tam ho robím. Je dobrý.
roska
Poznám ho z nemocničného bufetu. Po každom vyšetrení som si ho dala ako odmenu.
dajaana
no tak po tomto recepte už dlho túžim - každý ho ospevuje, ale akosi mi ho ešte nik nedal - takže VĎAKA :-)
janazjarku
Tento oblíž prst som robievala strašne dávno v časoch , keď moje deti jedli koláče , potom sa zaťali a ja som roky nepiekla až nedávno sa našla koláčová obeť /môj manžel/ a tak znova vypekám. Som rada, že sa tu objavil vylepšený koláčik o ovocie, lebo práve som si lámala hlavu čo upečiem svokre k meninám pre jej priateľky :-) takže ďakujem !!
jolaj
Tento recept poznám, tiež ho robím s ovocím, ale drobným...ríbezle-červené, čierne, maliny, černice a najlepšie sú čučoriedky.
tetuska
tiež ho pečiem, ale bez ovocia - je slávnostnejší
jankakov
ja ho občas robím, ale namiesto bielkov vyšľahaných dávam na vrch šľahačkku
pusinka1982
Akože toho cukru (620g !) je neskutočne veľa v tomto zákusku, až ho nemôžem jesť. Neviem, kto ho teraz celý zje. :-( Škoda surovín, to si radšej nasypať cukor rovno do úst alebo radikálne znížiť dávku cukru a potom môže byť dobrý.
1x efka1
gabrielka
Podľa mňa je ho toľko kolľko má byť, keď som ho robila tak každému chutil, asi máme každý iné chute.
pusinka1982
Tak určite máme každý iné chute. :-) To je zatiaľ jediný zákusok, kt. som vyskúšala z netu a vyslovene ho ani nemôžem jesť iba kvôli tomu, aký je brutálne sladký. Osobne si myslím, že v zákusku nemá vynikať iba cukor, ale aj iné zložky, napr. krém, cesto atď. Pamätám si chuť zákusku Oblíž prst (mama mojej kamošky ho robieva), bol skvelý, no vôbec nie taký presladený, takže asi si ho len treba prispôsobiť podľa každého chuti. Ale však keď väčšine chutí, nemám nič proti tomu, ja len zdieľam svoj názor. BTW zo zdravotného hľadiska to je tiež dosť zlé toľko cukru v jednom koláči a to nebude dobré ani pre deti, ani pre nikoho :-)
janka1011
robievam ho, u nás je obľúbený, mám ho však pod názvom Čierny murín :)
dandy
Sorry, pozerala som iný recept, tam ide do cesta 200, plnka 150, sneh 150, ja som dala do cesta 180 a múky 170. Škoda, že nikde nepíšete aký plech. V jednom som sa dočítala, že menší, na druhom obrázku som videla pekáč - tak som dala pekáč a mám dosť vysoký zákusok ...
irciatko
Milá pusinka1982, nehnevaj sa, ale musím reagovať. Vieš, moja milá, ten koláčik "oblíž prst" sa neje po celom plechu, ale po maličkom zákusku. Vtedy to obrovské množstvo cukru, čo receptík obnáša nie je až také veľké, ako spomínaš v príspevku. ...a koláčik je mimoriadne super, mám ho akurát na tanieriku ku kávičke... Gabrielka, ďakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia