Obáraný paprikový bravčový bôčik (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento bôčik patrí medzi zabíjačkové špeciality, vkladá sa do studenej vody s rôznymi koreninami, cibuľou cesnakom, obára sa čiže varí sa niekoľko hodín vo vode teplej 80 stupňov C až je mäkkučký ako masielko, uvarený ešte za tepla sa potrie cesnakom so soľou a výdatne opaprikuje, podáva sa dobre vychladený najčastejšie s dobrým domácim chlebom, so sezonnou zeleninou, tiež za tepla so zemiakmi v rôznej úprave.

6 osôb
porcií
10 minút
príprava
180 minút
na 80 °C

Suroviny

Postup

  1. Do veľkého hrnca som dala soľ, celé nové korenie, ktoré som trocha rozdrvila čepeľou noža, pridala som cesnak a cibuľu.
  2. Bravčový bôčik som umyla, vložila do hrnca, zaliala dostatočným množstvom studenej vody priviedla pomaly do varu,...
  3. ...zatiaľ som dala do hrnčeka olej, soľ, prelisovaný cesnak, dobre premiešala a zmes na potieranie hotového bôčika bola pripravená.
  4. Hrniec so sandwichovým dnom som dala ešte na liatinovú platňu, znížila som plameň na minimum, bôčik som varila prikrytý pokrievkou veľmi pomalým varom pri teplote asi 80 stupňov C - čiže som ho obárala, kým nebol mäkkučký ako masielko, čo trvalo cca niečo viac ako 3 hodiny, bôčik sa nesmie prevariť a rozpadať, musí zostať vcelku, o čom je najlepšie sa presvedčiť počas varenia vpichom dlhej mäsiarskej vidličky do bôčika, ak vbehne vidlička ľahko, je hotovo, bôčik počas varenia vypláva na povrch. Uvarený obáraný bôčik som vybrala na tanier a ešte horúci som na plocho zhora mierne stlačila, aby vytiekla prebytočná tekutina.
  5. Ešte horúci bôčik som výdatne potrela pripravenou cesnakovou kašičkou so soľou z každej strany a hojne posypala oboma červenými mletými červenými paprikami, ked bôčik úplne vychladol, odložila som ho stuhnúť a vychladiť do chladničky na noc.
  6. Podávala som ho dobre vychladený s čerstvým domácim chlebom.
  7. pohľad zblízka: Obáraný paprikový bôčik je zabíjačkovou špecialitou, ktorý sa pripravuje takmer od domu k domu a od rodiny k rodine trošku s iným korenením, podstatou obáraného bôčika je vloženie surového bôčika do studenej osolenej vody a jeho následné obáranie pri nízkej teplote asi 80 stupňov C, ktoré trvá niekoľko hodín, podobne sa obára slanina, môže sa takto pripraviť aj svieže koleno, podbradok, pliecko a iné mäsko, výsledkom je veľmi chutný produkt výraznej slanej cesnakovo - paprikovej chuti, mäkkučký ako masielko, výdatne natretý cesnakovo slanou zmesou a hojne posypaný mletou červenou paprikou, ostrou alebo sladkou, či kombinovanou paprikovou zmesou. Podáva sa obyčajne dobre vychladený s dobrým čerstvým domácim chlebom, cibuľou, rôznou sezonnou zeleninou, kyslými uhorkami, chrenom, ale môže sa podávať aj za tepla s rôzne upravenými zemiakmi, skrátka je to veľká pochúťka.