Novozámocké rezy-moja verzia fotorecept

aroooo - fotkaaroooo, 24. júna 2012
Novozámocké rezy-moja verzia (fotorecept)
Foto: aroooo

Hľadala som ich na Vareche ale nenašla, no "vygúglila" som 3 rôzne recepty, z ktorých som spravila tento môj.Je to vlastne piškóta plnená ananásovým Zobraziť celý popisHľadala som ich na Vareche ale nenašla, no "vygúglila" som 3 rôzne recepty, z ktorých som spravila tento môj.Je to vlastne piškóta plnená ananásovým krémom a ozdobená snehovou špicou.Zvykla som ich občas kupovať a preto som sa odhodlala k pokusu, ktorý celkom dobre vyšiel, upiekla som ich sestre na 50.-ku a chutili.

35ks
porcií

Suroviny

Piškóta 1 plát:
6 ks
6 PL - krupica
6 PL
 /kokos/ a olej na plech
Plnka:
3 ks
1 liter
6 ks
20/aj menej/ dkg - krupica
20 dkg
1 ks 565 g
Snehové špice:
6 ks
30 dkg
4-5 PL /čučoriedkový/
podľa potreby na strúhanie




Postup

  1. 1

    Upečieme klasickú piškótu:žĺtka vyšľaháme s cukrom, z bielkov sneh a ten postupne s múkou pomaly zamiešavame do žĺtkov s cukrom, vylejeme na olejom a múkou/alebo kokosom/ vysypaný plech a upečieme do ružova pri cca 160°C. Toto ešte raz zopakujeme, aby sme mali 2 pláty a necháme ich vychladnúť.

    Novozámocké rezy-moja verzia (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým sa nám chladia pláty, spravíme krém. Uvaríme si puding: trochu mlieka odlejeme a v ňom rozmiešame Zlaté klasy,žĺtka. Do ostatného mlieka dáme cukor /ja som dala menej, asi 15 dkg/ a uvaríme hustý puding, ktorý necháme za občasného miešania vychladiť vo vode.Kým sa chladí, rozšľaháme si heru a pripravíme ananás. Šťavu z kompótu si zlejeme do hrnčeka, ňou pokvapkáme pri plnení obidva piškótové pláty. Ananás nakrájame na menšie kúsky/dlho ma to nebavilo krájať a tak asi polovicu som zhruba rozšľahala ponorným mixérom čo som neskôr v plnke aj ocenila ::::))))),bol všade.../.Pomaly zmiešame heru s pudingom a odoberieme troche krému na potretie vrchu. Do zvyšku zamiešame ananás.Momentálne zvyšné bielka dáme do chladničky.

    Novozámocké rezy-moja verzia (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    No a môžeme plniť.Spodný plát pokvapkáme odloženou ananásovou šťavou z kompótu, natrieme naň ananásový krém, zakryjeme druhým plátom ktorý tiež pokvapkáme šťavou, jeho vrch potrieme odloženou trochou krému bez ananásu a odložíme do chladničky odpočívať do druhého dňa.

    Novozámocké rezy-moja verzia (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zo 6 bielkov vyšľaháme sneh do ktorého pridáme cukor a ďalej šľaháme nad parou r i a d -n e do tuha/aby sa nám neskôr neroztekal/. Do hotového do tuha vyšľahaného snehu,ktorý zoberieme z hrnca s vodou pridáme 4-5 PL jahodového lekváru. Ja som pridala aj jahodový domáci sirup ale veľmi mi to nezafarbilo sneh, tak som pridala ešte asi 3 PL čučoriedkového lekváru/potravinársku farbu som nemala a ani by som je nedávala/.

    Novozámocké rezy-moja verzia (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Náš odstáty zákusok vyberieme z chladničky,vyznačíme a nakrájame ho na plechu na kocky a na tieto nastriekame ozdobným špicom snehové špice, na ktoré nastrúhame horkú čokoládu.Prajem dobrú chuť.

    Novozámocké rezy-moja verzia (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

lia66
Mója nerva-až mi tu sliny tečúúú!!!...nádherný zákusok, vydaril sa-vyskúšam:))
ancicka
Isto bol chutný-fajnový.Preto vravím bol,lebo verím,že už ho niet.kk
aroooo
@an čička ,piekla som ho 25.mája a až na 4 ks čo som si nechala ja tak v ten deň zmizol.
aroooo
@margaretka28 je naozaj šťavnatý aj tým že je pokropený šťavou z ananásu, a tým státím v noci v chladničke čím sa tie chute trochu prepojili a lekvár v snehu mu zas dáva dobrú chuť.
frona
@aroooo vyzerá úžasne, skúsim. Len či nie je dosť sladký, keď je ešte hore pena?
aroooo
@frona do plnky-pudingu môžeš dať menej cukru ale do toho snehu neviem, aby sa to dalo riadne vyšľahať asi ani nie, to by mohli povedať skúsenejšie. Ja tiež kde môžem dávam menej cukru a v tom snehu je ten lekvár, ktorý tomu dáva kyselkavú chuť ovocia z ktorého je uvarený, veď vyskúšaj z polovičnej dávky1l plát prekroj/,bude toho síce menej ale na ochutnanie stačí,
aroooo
Ďakujem všetkým za komentáre. Skúsenejších gazdiniek sa pýtam, minimálne koľko g cukru treba dať na 1 bielok aby sa nad parou vyšľahal riadne tuhý sneh? Sem som množstvo zobrala z iného receptu ale ja musím cukor veľmi obmedzovať a sem potrebujem riadne tuhý "varený sneh/?
cistinka
tieto novozámocké boli kedysi moje najobľúbenejšie, robievam ich podobne....máš ich pekné :-)
aroooo
Som rada, že sa Vám páčia, ak niekto vyskúša, dajte vedieť ako to dopadlo a ako chutili
sovka62
Tak toto som prehliadla a bola by škoda, keby som ich nevidela. Náročné na prípravu, ale na slávnostné príležitosti sa s prácou počíta. Veľmi sa mi páči, ukladám.
A do snehu nad parou dávam 50 g cukru na bielko, tak ako máš v recepte, myslím, že ubrať by sa nedalo, ale možno sa nájde niekto, kto má vyskúšané menej, uvidíme.
mariaklara
Neviem ako som mohla prehliadnuť tento recept, Jarka, už si ho aj ukladám.
mkcharmante
Tento receptík poznám z čias, ešte keď som chodila do Nových Zámkov do školy. V cukrárni bol mojím obľúbeným vždy keď som sa tam zatúlala. Zohnala som si recept od kamarátky a robievala som ho na každú slávnostnú príležitosť. No receptov pribúdalo a ja som novozámocké rezy už vééééľmi dávno nerobila a preto ďakujem za pripomenutie toho výborného receptu.
tatranka
Vidíš a ja nepoznám tento zákusok.Páči sa mi a preto putoval do KK.
aroooo
@tatranka , v momente ako si to písala som práve aspoň telefonicky blahoželala sestre k už 51.narodkám, koláč som piekla presne pred rokom/ no aj teraz by som si veru dala aspoň 1-2 ... kúsky/
marianna76
íha, čo ja som ťa skôr nenašla... takúto dobrotu - skoro upečiem. ĎAKUJEM.
tatranka
Ten kopček peny na vrchu koláčika je okúzlujúci.Recept sa ti vydaril a veru by som si vedela pochutnať.
aroooo
@tatranka ,veď ich bolo 35,pri takom množstve do toho človek príde, nie okúzlujúci ale vynikajúci-chuťovo, treba vyskúšať, už nie je tak teplo....
marika21
Veľmi pekný,chutný, dobrý zákusok. Bisťu, dala by som si. Šikuľka. *****




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia