Novoročný kačací židovský šoulet (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Slávili sme s mojim priateľom sviatok Roš ha - šana, hebrejsky ראש השנה, doslova "Hlava roku", židovský Nový rok 5575, zároveň začal aj šábes. Na slávnostnej tabuli nechýbalo jablko s medom, zimmes, granátové jablko, latkes, krepelach, Goldener jojch, Kačací novoročný šoulet, Gefüllte Fisch, sviatočná Chala, jablkový závin, a iné dobroty i skvelé víno, čítala sa Tora. Pridávam recept na vynikajúci Novoročný kačací šoulet.

2
porcie
20 minút
príprava
240 minút
na 180 °C

Postup

  1. Fazuľu a cícer som namočila 24 hodín vopred, čím skôr namočíte tieto strukoviny, o to istejšie je ich zmäknutie a skráti sa príprava jedla.
  2. Kačacie stehná som očistila, umyla a osušila papierovou kuchynskou utierkou,...
  3. ...spravila som do kože ostrým nožom šikmé zárezy tak, aby sa neporušilo mäsko, tuk sa potom lepšie vypečie a kožička bude krásne chrumkavá.
  4. Stehná som poriadne osolila a prikryté som ich odložila na 24 hodín do chladničky, aby sa dobre ochutili soľou.
  5. V deň "D" poobede som očistila celé dve hlávky cesnaku, netreba sa báť toho veľkého množstva, varením stratí na ostrosti, zmäkne a rozpadne sa, výborne ochutí šoulet.
  6. Očistila som cibuľu a pokrájala na hrubšie kusy, to stačí, tiež sa varením rozpadne, prirodzene zahustí a vynikajúco ochutí šoulet.
  7. Nasledovalo vrstvenie, na spodok pekáča som dala cesnak, cibuľu a prekrojenú sušenú štipľavú papriku, pridá na pikantnosti šouletu.
  8. Pridala som celé klinčeky, celé nové a celé čierne korenie, bobkové listy,...
  9. ...nasledovala vrstva scedenej fazule a cíceru,...
  10. ...pridala som mletý zázvor,...
  11. ...morskú soľ, sladkú mletú červenú papriku Kalocsai,...
  12. ...husaciu masť,...
  13. ....pripravené kačacie stehná, ktoré som vybrala 1 hodinu vopred z chladničky,...
  14. ...zaliala som studenou vodou do polovice výšky kačacích stehien,...
  15. ...na sporáku na strednom plameni som priviedla pomaly do varu, premiešala, prikryla pokrievkou a vložila dusiť do trúby. Obsah som odspodu opatrne premiešala, stačí približne raz a jednu hodinu.
  16. Šoulet som dusila v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C plné 4 hodiny, poslednú 1/2 hodinu som odstránila pokrievku a piekla som pri tej istej teplote, kým kožička nebola pekne chrumkavá a do červeno - hnedej farby krásne vypečená.
  17. Nabrala som horúci Novoročný kačací šoulet do hlbokých tanierov, bol práve hotový na slávnostnú večeru, všetkým milým a slušným Varecháčom a Varecha,sk prajem Šana Tova - šťastný židovský Nový rok 5575 :-)
  18. Pohľad zblízka: dobre vidno krásne vypečené kačacie stehno s chrumkavou kožičkou, mäsíčkom mäkkučkým ako masielkom, ktoré sa ľahko oddeľuje od kosti a priam sa rozplýva na jazyku. Ide o mimoriadne chutný, nádherne voňavý šoulet, príjemne pikantný a má málo stredne hustej šťavy, na Nový rok sme vybrali práve tento kačací šoulet z viac ako 42 druhov šouletu, ide o stáročiami osvedčené pomalé a pohodlné varenie s úžasným výsledkom, vrelo odporúčam vyskúšať, nadišla sezóna domácich vykŕmených kačiek a husičiek - prajem vám Dobrú chuť :-)
  19. Ako prílohu som podávala Chalu, hned som upiekla dva kusy, lebo dnes je šábes.