Nové zemiaky s petržlenovou vňaťou a cibuľkou (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Na jar robievam tieto chutné nové zemiaky, ktoré najprv obvarím v osolenej vode 10 minút, scedím a nechám vychladnúť. Na oleji alebo na masle orestujem cibuľku do sklovita a na drobno posekanú petržlenovú vňať. V tomto základe poobraciam zemiačiky, spolu prehrejem a podávam ako vynikajúcu jarnú prílohu. Zemiaky sa snažím vybrať asi rovnako veľké, väčšie prekrojím. Moja mama dávala oveľa viac petržlenovej vňate, ale my ich máme radi takto.
2 porcie |
10 minút príprava |
10 minút na 80 °C |
Postup
- Vybrala som približne rovnako veľké nové zemiaky a namočila som ich na niekoľko hodín do studenej vody, potom pôjde šupka ľahko dole. Pokiaľ ich pripravujem na petržlenovej vňati, šupku vždy odstránim, pri inej úprave šupku ponechám.
- Niekto šupku nových zemiakov oškrabáva pomoco noža, ja j drhnem dole zo zemiakov pomocou silonovej drátenky, ktorú mám len na tento účel. Odstraňujem šupku pod tečúcou studenou vodou. Dá sa aj vo vode, v ktorej sú namočené a potom opláchnuť čistou vodou.
- Očistené, šupky zbavené nové zemiaky vo vode.
- Zemiaky som varila v osolenej vode 10 minút na strednom plameni.
- Po 10-tich minútach som zemiaky scedila a nechala vychladnúť. Väčšie zemiaky som prekrojila. Najchtnejšie sú z malých zemiakov guľatého tvaru, ponechané v celku.
- Kým sa zemiaky varili, očistila som si cibuľu a pokrájala na jemno. Cesnak som si nachystala pre iné jedlo.
- Nachystala som si listy petržlenovej vňate a...
- ...posekala som ju na drobno.
- Na oleji/masle som orestovala na jemno pokrájanú cibuľu...
- ...s na drobno posekanou petržlenovou vňaťou.
- V cibuľovo-petržlenovom základe som zemiaky poobracala, spolu prehriala a podávala som ich ako chutnú jarnú prílohu k hlavnému jedlu.