Nové zemiaky s petržlenovou vňaťou a cibuľkou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Na jar robievam tieto chutné nové zemiaky, ktoré najprv obvarím v osolenej vode 10 minút, scedím a nechám vychladnúť. Na oleji alebo na masle orestujem cibuľku do sklovita a na drobno posekanú petržlenovú vňať. V tomto základe poobraciam zemiačiky, spolu prehrejem a podávam ako vynikajúcu jarnú prílohu. Zemiaky sa snažím vybrať asi rovnako veľké, väčšie prekrojím. Moja mama dávala oveľa viac petržlenovej vňate, ale my ich máme radi takto.

2
porcie
10 minút
príprava
10 minút
na 80 °C

Suroviny

Postup

  1. Vybrala som približne rovnako veľké nové zemiaky a namočila som ich na niekoľko hodín do studenej vody, potom pôjde šupka ľahko dole. Pokiaľ ich pripravujem na petržlenovej vňati, šupku vždy odstránim, pri inej úprave šupku ponechám.
  2. Niekto šupku nových zemiakov oškrabáva pomoco noža, ja j drhnem dole zo zemiakov pomocou silonovej drátenky, ktorú mám len na tento účel. Odstraňujem šupku pod tečúcou studenou vodou. Dá sa aj vo vode, v ktorej sú namočené a potom opláchnuť čistou vodou.
  3. Očistené, šupky zbavené nové zemiaky vo vode.
  4. Zemiaky som varila v osolenej vode 10 minút na strednom plameni.
  5. Po 10-tich minútach som zemiaky scedila a nechala vychladnúť. Väčšie zemiaky som prekrojila. Najchtnejšie sú z malých zemiakov guľatého tvaru, ponechané v celku.
  6. Kým sa zemiaky varili, očistila som si cibuľu a pokrájala na jemno. Cesnak som si nachystala pre iné jedlo.
  7. Nachystala som si listy petržlenovej vňate a...
  8. ...posekala som ju na drobno.
  9. Na oleji/masle som orestovala na jemno pokrájanú cibuľu...
  10. ...s na drobno posekanou petržlenovou vňaťou.
  11. V cibuľovo-petržlenovom základe som zemiaky poobracala, spolu prehriala a podávala som ich ako chutnú jarnú prílohu k hlavnému jedlu.